Krivokapić: Abazović potpredsjednik Vlade, Injac ministarka odbrane

"Ovo je Vlada koja nije ni startovala, a najviše je kritikovana. Više se bavilo imenima, nego vizijom budućnosti Crne Gore", rekao je Krivokapić

167455 pregleda 2395 reakcija 307 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić predstavlja konačan predlog sastava 42. Vlade Crne Gore.

Opredijelio sam se da imam jednog potpredsjednika i taj potpredsjednik je Dritan Abazović, saopštio je Krivokapić.

On je saopštio i imena ministara:

ministarka odbrane Olivera Injac

ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović

ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Bojanić i Milatović
Bojanić i Milatovićfoto: Luka Zeković

Krivokapić je kazao da je razgovarao sa civilnom aktivistkinjom Jovanom Marović, ali da ona "u ovom trenutku sigurno nije" kandidat da bude budući glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU)

"Glavni pregovarač sa EU biće određen oko 15. decembra", rekao je Krivokapić.

"Ovo je Vlada koja nije ni startovala, a najviše je kritikovana. Više se bavilo imenima, nego vizijom budućnosti Crne Gore", rekao je Krivokapić.

"Pozivam sve da nam pomognete da zajednički dođemo do najbolje rješenja. Ovo je pitanje svih nas. Zatičemo vrlo negativno stanje", istakao je mandatar.

Dodao je da uvijek mali treba da se poredi sa sličnim i naveo primjer Luksemburga.

"Za četiri godine ako budemo ostvarili bar 50 odsto onog što smo zamislili mi ćemo se primaći dovoljno blizu da je kvalitet života postao drugačiji", naveo je Krivokapić.

foto: Luka Zeković

Dodao je i da ako bi želio da ima vladu prijatelja, kumova i rodbine da "tu ne bih pripadao".

"Poznajem kandidate od skoro, ali kada imate reference ne mogu da kažem da mogu da ga eliminišem", rekao je Krivokapić.

Podsjetio je da je u prvom predlogu koji je bio vezan za ministra odbrane ostavio prozor koji je vezan za nepopunjeno ime.

"Ja sam želio da dođe do konsezusa političkih subjekta i dođemo do onoga što smo željeli, a to je racionalizacija uprave. Želio sam da potpredsjednik bude i na čelu jednog resora. Odlučio sam da mjesto potpredsjednika ponudim Abazoviću, a ostala mjesta određenim ekspertima".

Kazao je i da je jedan od kandidata koji je pominjan za ministra odbrane Goran Đurović, renomirano ime koji je rijedak čovjek koji se pokazao u svojoj profesiji koji ima izuzetne rezultate, koji je dobrotvor, koji je veliki strateg i menadžer.

"Olivera Injac je jedini profesor bezbjednosti i vanredni profesor na UDG. Završila je mnogobrojne seminare koji se tiču EU integracija, koja je pisala veliki broj radova, učestvovala u kreiranju strategija bezbjednosti ne kao pripadnik DPS nego kao ekspert... Govori dva jezika. Ima brojne kontakte... Ne potcjenjujem političare, ali ova vlada treba da bude ekspertska", naveo je Krivokapić.

Dodao je i da je najvažnije da vlada krene da radi.

"Samo smo izgubili vremenski period i dali snagu onima koji su sada na vlasti. Ne postoji nijedno ime na kugli zemaljsko koje može da bude prihvaćeno od svih. Možda sam nemušt politički, ali nisam spreman da prihvatam ucjene", naveo je Krivokapić.

Na pitanje da li je Ratko Mitrović njegov prijatelj, odgovorio je odrično.

"Ja zamišljam prijatelja kao nekog sa kim pojedete džak soli. Ratka Mitrovića doživljavam kao stručnjaka koji može da se nosi sa ovim izazovom".

Kazao je da će u ponedjeljak političkim partijama da dostavi ekspoze sa spiskom kandidata za ministre.

"Jer šefovi poslaničkih klubova su tražili da to bude tri dana pred početak Skupštine. Želim još jednom da pročešljam ekspoze" rekao je Krivokapić.

On je obrazložio i imenovanje Sekulovića za ministra unutrašnjih poslova.

"Sergej je svima poznat, građanski aktivista, jednim dijelom je vezan i za MUP. Bilo je pitanje da li ministar treba da bude neko ko je završio te škole. Zaključili smo da je najvažnije da je pravnik, da je uspješan u tom dijelu, da je opozicionar, da nije uprljan bilo kojim djelovanjem. To nije čovjek na kojeg možete da utičete i to mi je dalo za pravo da njega imenujem", rekao je Krivokapić.

foto: Luka Zeković

Dodao je i da će nastojati da Uprava policije bude sastavni dio MUP-a.

"Što se tiče ANB-a, ime kandidata za rukovodioca službe koja je izazvala veliku pažnju, nije toliko misteriozno. Zaslužuje posebnu pažnju i mi smo se opredijelili da taj sistem usmjerimo na ono što je ključno, stabilnost i bezbjednost Crne Gore", kazao je Krivokapić.

Upitan kakvo je to njegovo "prađedovsko zavještanje", odgovorio je da su to četiri vrline - poštovanje, poštenje, pravičnost i istinitoljubivost.

"Crnogorski identitet kod mene je nesporan. Ne znam ko ga je sporio. Valjda svi treba da se osjećamo kao Crnogorci", naveo je Krivokapić.

Naveo je da ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta možda jeste glomazno ministarstvo, ali da je dovoljno srodno.

"Na primjer, u dijelu sporta predviđeno je da se formira Uprava za sport i mlade koji rasterećuje taj dio. Koleginica Bratić nije još startovala, a već joj se spočitavaju stvari. Pustimo Bratić da pokaže prve rezultate, pa da onda sudimo".

Krivokapić je ranije najavio da će do petka, 27. novembra, dostaviti Skupštini program i predlog sastava nove Vlade, a sjednica na kojoj će se poslanici o njoj izjasniti zakazana je za 2. decembar.

Bonus video: