Stavljanje u zatvor još nije ukinuto

Ustavni sud ni nakon godinu nije objavio odluku o neustavnosti odredbe ZKP-a na osnovu koje su uhapšeni poslanici DF-a, što znači da je ona još važeća

13767 pregleda 4 komentar(a)
US naložio stavljanje van snage odluke Apelacionog suda: Nebojša Medojević i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
US naložio stavljanje van snage odluke Apelacionog suda: Nebojša Medojević i Milan Knežević, Foto: Luka Zeković

Ni nakon više od godinu odluka Ustavnog suda (US) Crne Gore iz septembra 2019. o neustavnosti odredbe o “stavljanju u zatvor” još nije objavljena u Službenom listu Crne Gore što znači da ona još važi, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u US

Iz US nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je i kada objavljena odluka i da li je stupila na snagu. Iako su obećali da će to učiniti, zvanični odgovor nije stigao nedjelju dana nakon slanja upita.

Ustavni sud je 27. septembra 2019. ukinuo dio Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) prema kojem se svjedok može zatvoriti ukoliko odbije da svjedoči. Osim odredbe ZKP-a, ukinuta su i rješenja Višeg i Apelacionog suda kojima je bilo određeno stavljanje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića u zatvor.

Tačno prije dvije godine, u decembru 2018, pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti te zakonske norme riješen je političko-pravni haos koji je izazvalo hapšenje poslanika koje je štitio imunitet.

Knežević se zatvorio u klub DF-a: sa kolegama (arhiva)
Knežević se zatvorio u klub DF-a: sa kolegama (arhiva) foto: Zoran Đurić

Viši sud u Podgorici, a potom i Apelacioni sud, odredio je “stavljanje u zatvor” Medojeviću i Kneževiću, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Knežević pred SDT nije želio da saopšti saznanja o navodnoj korupciji u pravosuđu, dok Medojević nije želio da Višem sudu kaže ime agenta ANB-a koji mu je navodno saopštio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio 100.000 eura mita od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše da mu ne bi odredio pritvor.

Medojević je 13 dana proveo u zatvoru, dok Knežević nije izlazio iz parlamenta nakon što je njegov kolega uhapšen ispred zgrade Skupštine.

SDT nije imalo odobrenja skupštinskog Administrativnog odbora za krivično gonjenje, a Apelacioni sud je protumačio da poslanike van zgrade parlamenta ne štiti imunitet.

Ustavni sud je u decembru 2018. donio privremene mjere za obustavu rješenja Apelacionog i Višeg suda kojim je poslanicima određeno stavljanje u zatvor, navodeći da ono traje do donošenja konačne odluke US. Konačna odluka je donijeta u septembru 2019. ali još nije objavljena pa time nije ni počela da važi.

Dvojica lidera DF-a bili su među rijetkima na kojima je primijenjena norma krivičnog zakonika da se stave u zatvor jer su odbili da svjedoče.

Bonus video: