Privatni interesi ispred javnog

Ostavljanje organa uprave bez menadžmenta može proizvesti neki vid dezorijentacije zaposlenih, usporavanje ili zaustavljanje poslova, smatra Boris Marić

34293 pregleda 118 reakcija 36 komentar(a)
Javila se na konkurs za Ustavni sud, ostavila poglavlje 23: Laković Drašković, Foto: Savo Prelević
Javila se na konkurs za Ustavni sud, ostavila poglavlje 23: Laković Drašković, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore je nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta uglavnom na lični zahtjev razriješila više od 46 funkcionera, čije je imenovanje u njenoj nadležnosti.

Radi se uglavnom o direktorima direktorata ministarstava, državnim sekretarima, članovima odbora i savjeta... To se može vidjeti iz njenih javno dostupnih odluka sa sjednica u septembru, oktobru i novembru.

Na spisku onih koji su napustili visoke pozicije, koje su u rangu pomoćnika ministra, su Vesna Miranović (Ministarstvo zdravlja i članica Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti), Marijana Laković Drašković (Ministarstvo pravde), Arijana Nikolić Vučinić i Veljko Tomić (Ministarstvo prosvjete)... Takođe i državni sekretari i savjetnici Dragan Pejanović (MUP), Vladimir Radulović (MVP), sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, sekretari Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović i Ministarstva saobraćaja i pomorstva Adis Pepić.

Vesna Miranović
Vesna Miranovićfoto: Savo Prelević

U pitanju su uglavnom partijski kadrovi Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, gdje uglavnom nije postojala praksa povlačenja sa državnih pozicija na lični zahtjev. Nakon što im je isticao mandat, Vlada ih je mahom ponovo imenovala na ta ili druga mjesta, pa se stiče utisak da oni sada napuštaju rukovodeće pozicije prije formiranja nove vlade, gdje njihove partije više neće imati većinsku podršku parlamenta, a time ni izvršne vlasti.

Veljko Tomić
Veljko Tomićfoto: Filip Roganović

Izvršni direktor CEGAS-a Boris Marić vjeruje da su ostavke donosioca odluka u odlazećoj vladi, najviše na mjestu direktora direktorata, upozoravajuće.

“Najveći broj rukovodećih mjesta u vladi popunjavan je političkim uticajem ili odlukom. Kod te činjenice ne čudi da oni koji su na taj način došli na rukovodeća mjesta negdje ‘na vrijeme’ sebi traže alternativni angažman ili posao. Mi smo normativno napravili službenički sistem koji je usljed agresivnih partijskih interesa prerastao u puko ispunjavanje forme. Zato je poštenije postaviti jasnu liniju i znati na koja mjesta se dolazi političkom odlukom”, kaže on.

Na pitanje da li odlazak dosadašnjih kadrova, rukovodilaca može biti i vid opstrukcije, Marić odgovara potvrdno. “Ostavljanje organa uprave bez menadžmenta može proizvesti neki vid dezorijentacije zaposlenih, usporavanje ili zaustavljanje poslova. Kako se izgleda radi o značajnom broju onih koji napuštaju rukovodeća mjesta podnošenjem ostavke, rizik za funkcionalnost državne uprave se povećava. Ipak, dobar dio poslova počiva na zaista profesionalnim službenicima, najčešće samostalnim savjetnicima koji svoj referat tretiraju odgovorno, što sistemu državne uprave daje mogućnost da opstane”, navodi Marić za “Vijesti”.

Liči na opstrukciju: Boris Marić
Liči na opstrukciju: Boris Marićfoto: Nenad Mandić

Među onima koji su podnijeli ostavke nakon izbora je i dugogodišnji civilni aktivista Aleksandar Zeković, koji je bio sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava četiri mjeseca.

Među 21 generalnim direktorom različitih direktorata našao se i Dragan Darmanović, čelnik Direktorata državnog trezora u Ministarstvu finansiju, kao i supruga potredsjednika Milutina Simovića - Ljiljana, koja je na svoj zahtjev razriješena funkcije generalne direktorice Direktorata za evropske integracije u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Na spisku onih koji su dobili rješenje o prestanku mandata na lični zahtjev je Nada Pavićević, generalna direktorica Direkotrata za valorizaciju turističkih lokaliteta u MORT-u, Marko Radulović, generalni direkor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije, kao i Ratka Strugar, generalna direktorica Direktorata za elektronske komunikacije. Oboje su bili pomoćnici ministarke ekonomije Dragice Sekulić.

Više od 15 državnih sekretara je razriješeno funkcije. Neki od njih su Zoran Tomić (MORT), Nikola Vujović, (Ministarstvo ekonomije), Dragana Čenić (MORT), Goran Jovetić (Ministarstvo javne uprave)...

Među odlazećim se našlo više savjetnika vlade, među kojima Vatroslav Belan, Dragoljub Janković, Ljiljana Radonjić, Alen Nikezić, Admir Adrović, Mirsada Nurkovića...

Na sjednici 24. septembra dužnosti je razriješen i Vladimir Beratović, savjetnik premijera, zbog prelaska na novu dužnost.

Nataša Pešić prelazi kod Đukanovića

Generalna sekretarka vlade Nataša Pešić od naredne sedmice bi trebalo da pređe u kabinet predsjednika države Mila Đukanovića, koji je i njen partijski šef u DPS-u, saznaju “Vijesti”.

Pešićeva je u vladu stigla iz Ministarstva pravde, dok je na njegovom čelu bio sadašnji premijer Duško Marković. I tamo je bila sekretarka Ministarstva.

Ona juče nije odgovarala na poziv i poruku “Vijesti”, a o prelasku na novu dužnost nijesu odgovorili ni iz kabineta predsjednika, kao ni iz Vlade. Pešićeva bi trebalo da bude stručno lice, odnosno da nastavi sa poslovima koje je i do sada obavljala.

Iz Vlade su ignorisali i pitanja o ostavkama i odlasku premijerovih savjetnika.

Bonus video: