Izbor izvjestan, rezerve velike

Novi kandidati za članove buduće vlade Olivera Injac, Abazović i Sekulović

48720 pregleda 582 reakcija 140 komentar(a)
Krivokapić juče pred novinarima, Foto: Luka Zeković
Krivokapić juče pred novinarima, Foto: Luka Zeković

Mandatar Zdravko Krivokapić predložio je da na čelu Ministarstva odbrane bude profesorica Olivera Injac, dok je za ministra unutrašnjih poslova kandidovao civilnog aktivistu i advokata Sergeja Sekulovića.

Sekulović
Sekulovićfoto: Boris Pejović

Time su popunjena ministarska mjesta u sektoru bezbjednosti koja su bila kamen spoticanja i o kojima je najviše pregovarano.

Nakon što je mandatar odbio da pokloni povjerenje političkim kandidatima, najavljivano je da bi taj resor mogao pokrivati lider GP URA Dritan Abazović, koji će sada biti kandidat za potpredsjednika nove vlade.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

Partije vladajuće koalicije juče nisu imale razumijevanja za konačnu kadrovsku odluku mandatara, ali su ipak poslate pomirljive poruke koje ukazuju da bi izbor nove vlade trebalo da bude izvjestan.

Pokret za promjene juče je nakon stranačkih organa najavio da će glasati za izbor nove vlade, što su nagovjestili i iz Demokratske narodne partije (DNP) i Socijalističke narodne partije, čiji je Izvršni odbor već dao zeleno svjetlo Glavnom odboru, koji se očekuje u ponedjeljak. Demokrate će takođe vjerovatno u parlamentu dići ruke za novu vladu, ali u pozadini svega toga je veliko nezadovoljstvo odnosom Krivokapića i kadrovskim rješenjima, gdje su zaobiđene sve partije pobjedničke koalicije sem GP URA.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

Iz DNP-a, konstituenta Demokratskog fronta i članice koalicije “Za budućnost Crne Gore” rekli su “Vijestima” da predstavljeni sastav vlade pokazuje da je mandatar Krivokapić pogazio svaki princip “pa čak i onaj koji je bez konsultacija sa koalicijom čiji je nocilac bio, uspostavio, a tiče se ekspertske karakteristike”.

“Danas je više nego jasno da su subjekti ove vlade, čast određenim izuzecima, sastavljeni od djelova političkog subjekta URA, NVO ‘Ne damo Crnu Goru” i djelova DPS-a. Međutim, kako smo mi vođeni principima i kako nama ispunjavanje obećanja i poštovanje date riječi predstavlja osnovni postulat djelovanja, a sve u cilju razvlašćivanja odlazećeg režima, poslanici DNP-a će na predstojećoj sjednici dati podršku ovakvoj vladi, uz napomenu da svaki vid odgovornosti za njen budući rad snosi lično Zdravko Krivokapić”, rekla je “Vijestima” portparolka DNP-a Jelena Kljajević.

Predsjedništvo PzP-a podržalo je predlog vlade, a u saopštenju se prenosi rezerva i zabrinutost lidera Nebojše Medojevića da vlada, kako se navodi, neće sprovesti neophodne korjenite reforme koje bi trebalo da demontiraju totalitarni sistem vladanja i napravi diskontinuitet.

“Imajući u vidu da su kritički stavovi PzP-a od ranije poznati javnosti po pitanju vizije i koncepta vlade... te da je sada jasno da će nova vlada zapravo biti koalicija GP URA i NVO ‘Ne damo Crnu Goru’, zbog odgovornosti prema biračima koji su glasali koaliciju ‘Za budućnost Crne Gore’, Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo predloge Medojevića pa će samim tim poslanici PzP-a glasati za izbor nove vlade”, saopštio je PzP.

Do juče ujutru kao kandidat za poziciju ministra odbrane figurirao je izvršni direktor kompanije “Cerovo” Goran Đurović, ali se mandatar predomislio u posljednjem momentu.

Đurović je za “Vijesti” rekao je da ga je Krivokapić deset minuta prije konferencije za novinare, na kojoj je predstavio sastav nove vlade, obavijestio da mora izabrati drugog kandidata.

On je kazao da jedino mandar zna šta se desilo sa njegovom kandidaturom.

Krivokapić je juče na konferenciji za novinare rekao da je kandidat za ministra odbrane profesorica bezbjednosti Olivera Injac.

Đurović kaže da je na poziv Krivokapića i Abazovića prihvatio kandidaturu “svjestan rizika, izazova i odricanja, a znajući da će morati da ostavi sopstveni biznis i privilegije i posveti se radu u Ministarstvu”.

“Samo 10 minuta prije najavljene pres konferencije, gospodin Krivokapić me je pozvao i pokušao da pruži neke nejasne razloge zašto mora izabrati drugog kandidata. Da sam znao da kao kandidat figurira i gospođa Injac sa svojom respektabilnom biografijom ne bih ulazio u ovaj pomalo diletantski proces”, kazao je Đurović.

On je rekao da je iznenađen ovakvim postupkom mandatara.

“Imao sam najbolju namjeru pomoći građankama i građanima i državi kako bi se sačuvao građanski koncept države Crne Gore. Želim da se zahvalim svim iskrenim prijateljima koji su mi uputili čestitke za najavljeno imenovanje. Vraćam se svome poslu gdje, ipak, stvari funkcionišu mnogo ozbiljnije i profesionalnije i za mene je ovakav vid angažmana završen”, kazao je Đurović.

Krivokapić je, objašnjavajući promjenu mišljenja kada su u pitanju kandidati za ministra odbrane podsjetio je da je u prvom predlogu “ostavio prozor koji je vezan za nepopunjeno ime”.

“Želio sam da dođe do konsenzusa političkih subjekta i došli smo do onoga što smo željeli, a to je racionalizacija uprave. Želio sam da potpredsjednik bude i na čelu jednog resora. Odlučio sam da mjesto potpredsjednika ponudim Abazoviću, a ostala mjesta da popune određeni eksperti”, objasnio je.

Kazao je i da je jedan od kandidata koji je pominjan za ministra odbrane Goran Đurović, renomirano ime koji ima izuzetne rezultate, dobrotvor, veliki strateg i menadžer.

“Olivera Injac je jedini profesor bezbjednosti i vanredni profesor na Univerzitetu ‘Donja Gorica’ (UDG). Završila je mnogobrojne seminare koji se tiču EU integracija, koja je pisala veliki broj radova, učestvovala u kreiranju strategija bezbjednosti ne kao pripadnik DPS-a, nego kao ekspert... Govori dva jezika. Ima brojne kontakte... Ne potcjenjujem političare, ali ova vlada treba da bude ekspertska”, naveo je Krivokapić.

U biografiji Olivere Injac piše da je radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Služba javne bezbjednosti - Uprava kriminalističke policije kao samostalni savjetnik od 2000-2007. godine. Nakon toga je godinu bila samostalni savjetinik u Upravi policije - Odjeljenje za međunarodnu policijsku saradnju.

Na UDG-u predaje od 2008. prvo kao asistent, docent, a od 2016. kao vanredni profesor.

Sekulović je advokat, magistar ljudskih prava, civilni aktivista (CEGAS), bio je savjetnik Borisa Marića dok je Marić bio ministar rada u vladi izbornog povjerenja.

“Sergej je svima poznat, građanski aktivista, jednim dijelom je vezan i za MUP. Bilo je pitanje da li ministar treba da bude neko ko je završio te škole. Zaključili smo da je najvažnije da je pravnik, da je uspješan u tom dijelu, da je opozicionar, da nije uprljan bilo kojim djelovanjem. To nije čovjek na kojeg možete da utičete i to mi je dalo za pravo da njega imenujem”, rekao je Krivokapić.

Ranije je od te kandidature odustao Nikola Terzić.

Krivokapić je kazao da će nastojati da Uprava policije bude sastavni dio MUP-a.

“Što se tiče ANB-a, ime kandidata za rukovodioca službe koja je izazvala veliku pažnju, nije toliko misteriozno. Zaslužuje posebnu pažnju i mi smo se opredijelili da taj sistem usmjerimo na ono što je ključno, stabilnost i bezbjednost Crne Gore”, kazao je Krivokapić, ali nije saopštio ko će biti na čelu ANB-a.

Na listi kandidata su ostala imena koje je mandatar ranije saopštio - ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je kazao da je razgovarao sa civilnom aktivistkinjom Jovanom Marović, ali da ona “u ovom trenutku sigurno nije” kandidat da bude budući glavni pregovarač sa Evropskom unijom. “Glavni pregovarač sa EU biće određen oko 15. decembra”, rekao je Krivokapić. Marovićeva je na društvenim mrežama objavila da je odustala od kandidature prošle sedmice, ali da je zamoljena da razmisli.

Program Vlade, ipak, u ponedjeljak, rasprava o njemu trajaće dva dana

Mandatar je odložio dostavljanje ekspozea Skupštini za ponedeljak, iako je ranije rekao da će to biti do juče.

“Šefovi poslaničkih klubova su tražili da to bude tri dana pred početka Skupštine. Ali to je onda vikend, a želim još jednom da pročešljam ekspoze”, rekao je Krivokapić.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti birana nova vlada, počeće 2. decembra. Na Kolegijumu predsjednika Skupštine juče je dogovoreno da sjednica traje najmanje dva dana.

“Dogovoreno je da sjednica traje najmanje dva dana, srijeda i četvrtak, a da eventualno ako bude potrebno, finale sjednice bude u petak. Završna obraćanja bi imali šefovi poslaničkih klubova, nakon njih završno mandatar za sastav nove vlade i pristupilli bi glasanju”, saopštio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Dodao je da su nastavljeni razgovori o pripremama za formiraranje radne grupe koja će pripremati Predlog odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Predstavnici vladajuće većine su Danilo Šaranović i Radoš Zečević, dok će predstavnici opozicije imena kandidata dostaviti do ponedjeljka”, naveo je Bečić.

Profesorica sa diplomom Ministarstva odbrane SAD

Olivera Injac je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Fakultetu političkih nauka završila je postdiplomske studije, a na istom fakultetu je i magistrirala na temu “Sociološki aspekti savremenog terorizma u Evropi”.

injac
injacfoto: UDG

Doktorsku disertaciju je odbranila 2005. godine na FPN-u na temu „Kulturološki aspekt međunarodne bezbjednosti”.

Usavršavala se na Institutu za odbranu Ministarstva odbrane SAD, bila je samostalni savjetnik u Odjeljenju za međunarodnu policijsku saradnju.

Na Univerzitetu “Donja Gorica” bila je asistent za grupu predmeta iz bezbjednosti, sada je vanredni profesor za grupu predmeta iz bezbjednosti.

Bonus video: