Jokić: Članovi NKT-a i ljekare u građane doveli do anarhije, ostavke jedino časno rješenje

"Mi u medicini ne priznajemo poraz, ali nas pustite da na bazi naučnih postulata zaustavimo ovu pošast", kaZao je Jokić

8277 pregleda 35 reakcija 31 komentar(a)
Jokić, Foto: UCG
Jokić, Foto: UCG

Predsjednik Odbora Glavnog grada Ujedinjene Crne Gore (UCG) dr Danilo Jokić kazao je da je kao ljekar na prvoj liniji odbrane od Covid infekcije, razočaran odnosom NKT-a prema građanima Crne Gore, u trenucima kad gubljenje bližnjih dobija ozbiljne dimenzije.

On je kazao da je njemu nezamislivo da se podnose u ostavke u tom tijelu, ali ne zbog priznavanja neznanja već zbog kako kaže, novih fotelja.

"Meni kao humanisti je nezamislivo, da se podnose ostavke u NKT, ne kao častan čin pogrešnih koraka i priznanja neznanja, već zbog novih fotelja, razočaranosti gubitkom izbora i traženja uhljebljenja u novoj vlasti ili " zaštićenoj poziciji". A isti su bili kreatori toka, pravca, mjera, " gospodari života i smrti", ekonomije, svih ovih mjeseci pandemije, koja prijeti da uruši supstancu ovog naroda i pravo na život. Cinizam je blag izraz za takvo ponašanje. U anarhiji koju su proizveli, ostavljeni su sami sebi i živi i mrtvi", kazao je on.

On je kazao da je prvi čovjek NKT-a Milutin Simović zaboravio i mjere i ekonomiju i zdravlje i građane i "zbrisao u Nikšić da spašava svog ideološkog oca od novog izbornog poraza".

Prema njegovim riječima, "dio kolega koji je izreklamirao skupocjena odijela, kravate, svoju partiju a najmanje znanje na press konferencijama, traži utočište u novim resorima".

"Karcinomi čekaju gospodo! Čekaju i njihove porodice, sa zebnjom, uz noći nespavanja, od brige za svoje bližnje. I pacijenti sa metastazama su na čekanju. Nema dijagnostike / CT, NMR, scintigrafije, biopsije/. Po drugi put čekaju operacije i niko ne zna do kada. Poraz medicine i naše zakletve kolege. Vi ste Covid odeljenje smestili u srce Kliničkog centra u martu i "zarobili tercijalni nivo", pretvarajući ga sada u Covid bolnicu", kazao je Jokić.

On je to ocijenio kao neviđen medicinski nonsens.

"Normalno je bilo Klinički centar (sa šest ulaza) izdijeliti i pregraditi za noć ako treba u više zona (ambulntni, urgentni,operativni, intenzivni, dijagnostički) bez kontakta osoblja i da svi rade svoj posao, uz mjere za svaku zonu. Danas se ne bi čekalo. Uz informativni pult da se na svakih nekoliko sati daju informacije o zdravstvenom stanju bližnjih", kazao je Jokić.

On se pita da li "svemogući" direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić u Podgorici misli da je riješio problem ove pošasti u glavnom gradu i obilazi ostale opštine dijeleći lekcije i savjete.

"Da li razumije kolege iz Covid ambulanti dok umorni traže konkretna rešenja, bez bilo kakvog protokola za dijagnostiku i liječenje Covid infekcije, oslanjajući se na sopstveno iskustvo, radeći sa rizičnim pacijentima bez komletne opreme za zaštitu sebe", kazao je on.

On se pita i zašto se na presu ne objasni građanima kada da se testiraju, koji test da urade, koji su postupci pri dobijanju pozitivnog rezultata.

"Opet smo svjedoci enormnog bogaćenja pojedinih lobija, testiranjem građanja i sumnjom u validnost testova", tvrdi Jokić.

On se pita i gdje je danas direktor Genex arena i ležajevi, a kako kaže, "imali smo je na pedesetak zaraženih u martu, da sa minimumom mediciniskog osoblja observiramo, sada već veliki broj građana sa pneumonijama i teškom kliničkom slikom do oporavka ili smeštaja u tercijalni nivo".

"Primarni nivo mora imati stacionar u ovoj fazi direktore, jer se žale građani da nemaju osnovnu njegu i samonicijativno se liječe. U pandemijama se ne moli, ne apeluje… Naređuje se direktore, i svaka naredba mora biti izvršna i za svakog ista, ako već ne znate", kazao je Jokić.

On se pita i da li je normalno da Kavarić obilazi nikšićko zdravstvo i provjerava rad kolega, pored, kako kaže, dokazanog pulmologa u DZ dr Utješinovića i plejade pulmologa i pneumoftiziologa Specijalne bolnice u Brezoviku, poznatih i u regionu.

"Zašto niste predložili da se takav ekspertski kadar rasporedi po ustanovama širom Crne Gore kao vodeći ljudi na sekundarnom nivou u liječenju komplikovanih pneumonija i komplikacija Covid infekcije. U ime tih časnih kolega znam da bi i bez nadoknade prihvatili da spašavaju živote, i na sjeveru i na jugu", pita se Jokić.

On se pita i "zar nije bilo u skladu sa medicinskom doktrinom DZ na Starom Aerodromu pretvoriti u Covid centar Podgorice, gdje imamo RTG i UZ dijagnostiku, pulmologe i pneumoftiziologe, ambulantu za terapijske procedure, prostor za uzorkovanje, kolege za praćenje stanja i potpuno " obrađenog " pacijenta, uz praćenje do izlečenja"?

On je ocijenio da su "gospoda iz NKT-a" uveli i ljekare i građane u anahiju i časno je da podnesete ostavke!

"Mi u medicini ne priznajemo poraz, ali nas pustite da na bazi naučnih postulata zaustavimo ovu pošast", katao je Jokić.

Dodao je i da je porazno je da nakon vjere u NKT i medicinske timove, sve mjere koje su upravo oni kreirali, nakon toliko mjeseci, Crna Gora bude među prvima po broju zaraženih u svijetu.

"Ostavka je častan čin gospodo! Ko ima časti!", zaključio je Jokić.

Bonus video: