"što brže demontirati prethodni režim i sistem vladanja"

Civis: Podrška Vladi, pokrenuti neophodni proces promjena

"Principijelnim stavom ćemo istrajati na kvalitativnim promjenama, ali sa ubjeđenjem i porukom Mandataru da više nećemo tolerisati 'burazersko-relaksirani' odnos i tumačenje savremenih evropskih društveno-političkih standarda", navode iz Civisa

4748 pregleda 6 komentar(a)
Mandatar Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Mandatar Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Savez građana Civis, koji je na izborima 30. avgusta bio dio koalicije "Crno na bijelo", podržao je predloženi sastav nove Vlade, ističući da ne daju podršku promjeni Vlade, već "Vladi promjena"

"Imperativ političkog i istorijskog trenutka kaže glasati 'ZA'. Ovakvu nužnost odluke nije proizveo Mandatar Krivokapić u dvomjesečnoj potrazi i lutanjima za najboljim rješenjima. Ne! Ovo je rezultat bezobzirnog ponašanja, pljačke, ponižavanja, diskriminacije, bahatog terorisanja od strane režima Mila Đukanovića, pogotovo u zadnjih 15-ak godina. Iako nije napravljena 'Vlada eksperata', kadri smo da podržimo, za početak, 'Vladu obrazovanih diplomiranih stručnjaka', jer nisu iskompromitovani i kontroverzni otimači i predatori. Bar za sada", navodi se u saopštenju.

Eksperti su, kako dodaju, kvalitetno obrazovani ljudi na prestižnim školama, koji su otjelotvorenje svog obrazovanja realizovali u praktičnom radu u svojoj oblasti. "U tom radu su u protoku vremena postizali značajne rezultate, koji su ih nedvojbeno afirmisali kao uspješne i ostvarene. Dakle, iskustvo u pravljenju uspješnih i priznatih rezultata u funkciji vremena, odvaja EKSPERTA od diplomiranog studenta visoke škole."

"Vlada eksperata" je, dodaju iz Civisa, u sociološkom procesu prvi i neophodni korak u kome znanje i njegova primjena indukuje "proces istorizacije podjela", a koje su, pak uvod u realizaciju instituta "oslobođenog građanina". "To bi, da je sreće i pameti, morao biti epilog ove tranzicione evolucije", dodaje se u saopštenju.

Iz Civisa napominju da ne daju podršku promjeni Vlade, već "Vladi promjena". "Uz to insistiramo na što bržoj demontaži prethodnog režima i sistema vladanja. To moraju realizovati kvalitetni, hrabri, iskusni i odlučni kadrovi. Znači, meritokratski izabrani kadrovi, bez obzira na metodologiju (dubina, širina, partijske podjele, konkurs...)"

Iz Civisa onima koji su nezadovoljni predloženim sastavom Vlade i stavom Krivokapića poručuju da "nemaju potrebe za brigom, jer kao što 'cilj opravdava sredstva', tako isto i 'sredstva determinišu cilj'."

"A ciljeva je puno, guraju se i prestižu u svom prioritetu, pa se ne zna je li preči organizovani kriminal i njegove vođe, kojima se mora pokucati na vrata, ili kontroverzni političari (patriote) i biznismeni (otimači društvenog dobra), ili pak prijateljsko-kumovski lopovi, sudsko-tužilački kraci iste hobotnice, kompromitovani pojedinci i bahati članovi porodica, doktori politički najamnici i njihova stručno-politicka tijela... Ima toga koliko hoćete, ali nema vremena koliko hoćete! Tako da će biti dovoljno 200 dana da se 'božiji glas' tj. glas naroda probudi, odnosno da narod ocijeni, procijeni i presudi, ovako ili onako, bez uplitanja bilo koje parlamentarne grupacije. Posmatraćemo", ističe se u saopštenju.

Civis će, poručuju, pokušati da bude krajnje dobronamjeran korektiv i daće, kako su kazali, sve od sebe da "pomogne, 'pogura', naravno ako ne bude ignorisan kao do sada".

"Sve u želji da pokrene neophodni proces promjena, za zajedničko opšte dobro. Principijelnim stavom ćemo istrajati na kvalitativnim promjenama, ali sa ubjeđenjem i porukom Mandataru da više nećemo tolerisati 'burazersko-relaksirani' odnos i tumačenje savremenih evropskih društveno-političkih standarda", zaključuje se u saopštenju Saveza građana Civis.

Preporučujemo za Vas