o izjavi joanikija

Lukovac: Uplitanje crkve u vođenje spoljne politike apsolutno neustavno

„Oni računaju da su, zaključno sa izborima, osvojili jedno područje dominantnog uticaja SPC i da sada mogu, bez dilema, ići dalje, nametati svoje angažovanje i u spoljnoj politici Crne Gore, njenim stavovima“, rekao je Lukovac

6169 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Lukovac, Foto: Savo Prelević
Lukovac, Foto: Savo Prelević

Uplitanje i miješanje crkve u vođenje unutrašnje ili spoljne politike države apsolutno je neustavno i neophodno je da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) što prije oslobodi takvih ambicija, kazao je predsjednik Savjeta Igmanske inicijative za Crnu Goru, Branko Lukovac.

Komentarišući izjavu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u vezi sa proglašenjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori, Lukovac je naveo da izgleda da Joanikije želi da nastavi sa praksom sistematskog angažovanja Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) kako u unutrašnjim političkim pitanjima, tako i kada je riječ o spoljnopolitičkim stavovima i odnosima Crne Gore.

„Oni računaju da su, zaključno sa izborima, osvojili jedno područje dominantnog uticaja SPC i da sada mogu, bez dilema, ići dalje, nametati svoje angažovanje i u spoljnoj politici Crne Gore, njenim stavovima“, rekao je Lukovac agenciji MINA.

On smatra da je neophodno da se MCP što prije osobodi takvog ponašanja i ambicija.

To je, kako je kazao Lukovac, u interesu i same crkve i sveukupnog napretka Crne Gore, kao demokratske i građanske sekularne države.

„Apsolutno je neustavno uplitanje i miješanje crkve u vođenje bilo unutrašnje, ili spoljne politike“, naglasio je Lukovac.

On je podsjetio da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da se crkva poslije izbora više neće miješati u politiku.

„Očigledno je da to mišljenje ne dijele svi krugovi u samoj crkvi, otuda i ovo najnovije miješanje“, zaključio je Lukovac.

Povezani članci

29. Novembar 2020.

Joanikije: Odlazeća vlast pokazala da joj nema lijeka