Krivokapić dostavio ekspoze: Stanje koje zatičemo može se nazvati državnim udarom

Mandatar u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje...

92756 pregleda 1891 reakcija 170 komentar(a)
Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na sjednici parlamenta koja počinje u srijedu.

"Naša nova vlada, prije nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg drustva u cjelini", poručio je Krivokapić u ekspozeu koji ima 51 stranu.

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

"Situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije", naveo je Krivokapić.

Dodaje da je kriza velika.

"Odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", ocijenio je Krivokapić.

On je u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja "onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju".

"Usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma", navodi se u ekspozeu.

Među prioritetima su mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija, saradnju sa civilnim društvom, dosljedno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti...

"Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmjereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mjere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije", navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je poručio da je opredjeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služimo i unapređuje.

"Zato smjenjivost smatramo prilikom za boiji izbor. Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultal doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda", kazao je Krivokapić. On je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Ministri u buudućoj Vladi Crne Gore koje je predložio mandatar Zdravko Krivokapić su:

ministarka odbrane Olivera Injac

ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović

ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Bonus video: