Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Pročitajte kompletan ekspoze mandatara za sastav nove vlade

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na sjednici parlamenta koja počinje u srijedu. Pročitajte kompletan ekspoze

61557 pregleda 1361 reakcija 114 komentar(a)
Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Zdravko Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Uvaženi građani Crne Gore, poštovani predsjedniče države, poštovani predsjedniče Skupštine, poštovani poslanici, dame i gospodo

Na samom početku želim svim poslanicima da čestitam na izboru za ovaj saziv Skupštine, uz nadu da će svojim djelovanjem doprinijeti da ovaj dom bude okosnica demokratije i slobode govora.

UVODNE NAPOMENE

Crna Gora je 30. avgusta ove godine, voljom gradana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promijenila vlast. I pored toga što je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak prije trideset godina, možemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva.

Dozvolite mi da se kratko osvrnem na vijeme iza nas. U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uredenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti - da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego štoje to sada.

Zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtijevaju angažovanje čitavog društva

Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVIDI-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kriza je velika, odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskjučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju nekonomije i unapređivanju vladavine prava.

U politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore - ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za nas i našu djecu.

Zadatak koji danas preuzimamo nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera, veoma je težak, izazovi su veliki, ali i u ovoj krizi jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru ponovo vratimo na pravi put. Stoga nam je potrebno zajedničko djelovanje svih poslanika Parlamenta i svih građana. Saradnja sa Skupštinom nam je jedan od glavnih prioriteta.

Izvršna vlast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja, a to je boljitak, sigurnost i veći kvalitet života svih naših građana. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namjera, uz najkvalitetnija rješenja, najviše će se vrednovati.

Za zatečeno stanje, možemo vrlo precizno reći, odgovornost ne snose građani, niti doskorašnja opozicija, a današnja pozicija, već odgovornost snosi samo i iskijučivo prethodna vlast.

Građani su uvijek bili spremni, a danas su još spremniji da našu Crnu Goru učine sigurnom, uspješnom, bogatom i srecnom državom.

Ono što je nedostajalo svih ovih godina jeste politička volja da se ovi ideali sprovedu u djelo, kao i strategija i plan puta kako da se to učini.

Izborima održanim 30. avgusta 2020. godine građani su izabrali slobodu i povratili pravo da uzmu sudbinu u svoje ruke. Ova Skupština i nova Vlada predstavijaju tu slobodu i posljedice su tog izbora. Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego puki gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije. Ovdje smo zbog građana - njima služimo i bolji život građana je naš konačni cilj.

foto: Shutterstock.com

Bivši režim, svojom nadmenom i netrpeljivom politikom, sveo je sve nas u prostor sudeljavanja, nepotrebnog nadgornjavanja i na kraju nas uveo u svađe i podjele.

Nama svima bilo je potrebno samo jedno - da živimo život dostojan čovjeka.

Naši građani traže sigurno i slobodno društvo, efikasno zdravstvo i kvalitetno obrazovanje. Oni žele da rade i žive od svoga rada, što je danas gotovo nemoguće.

Naša je dužnost da građanima obezbijedimo sve slobode, sigurnost i egzistenciju dostojnu čovjeka. Zaboravili smo na solidarnost, čojstvo i ljudskost. Interesi određenih pojedinaca bili su ispred interesa društva. To se više nikada ne smije desiti. Kao i uvijek do sada, tako i u ovom modernom dobu, ne smijemo zaboraviti dubinu i dimenzije poštovanja, poštenja, pravičnosti i istinoljubllja, koje oslonjene na saosjećajnost i praštanje vraćaju čovjeka čovjeku. Taj moralni preporod se brže dešava kada se postojeći sistem kvazivrijednosti transformiše u poželjni, tj. sistem jedinih ispravnih vrijednosti.

Svi smo se, manje-više, navikli na nedosljednost političkog pristupa bivše vlasti, usmjerenog ka interesima i bogaćenju pojedinaca i predugo ga prihvatali kao nepromjenljivu činjenicu.

Tako je bivša vladajuća garnitura srastala sa državom više od tri decenije, razarajući je u ekonomskom i moralnom smislu, konstantno narušavajući standard života i dostojanstvo gradanina. Prividno je stvoren osjećaj nepobjedivosti prethodnog režima i zato je istorijska pobjeda na izborima 30. avgusta rastjerala maglu i oslobodila svakog pojedinca. Stisak sistema nad narodom je prestao i od tog trenutka, kada je taj isti narod - a ne pojedinac - postao heroj, desila se sloboda.

Sloboda se danas osjeća u svakom kutku Crne Gore, iako se još izgovara tiho, naš narod ponovo vjeruje u bolje sjutra. Ovu iskru slobode moramo da sačuvamo kao iskru neugasivog djelovanja, da je rasplamsamo i u potpunosti oslobodimo naš narod. Bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin koji živi od svog rada, Slobodan je čovjek.

Nikada više ne smijemo dozvoliti da pitanje: "Za koga ste glasali?', bude presudno za egzistenciju naših gradana - pojedinaca, cijelih porodica i zajednica.

Mjerilo napretka moraju postati znanja, vještine i rezultati rada. Slobodan i ekonomski nezavisan gradanin predstavija snagu naše opredijeljenosti da razvijamo demokratiju. To je naš glavni zavjet, koji moramo da sačuvamo kao tekovinu za budućnost. Ali to moramo učiniti zajedno. Sloboda i demokratija podrazumijevaju lično učestvovanje, a samim tim i odgovornost svakoga od nas.

Država je snažna onoliko koliko su joj snažne institucije. Zato je jedna od naših najvažnijih obaveza da ih revitalizujemo, ojačamo njihovu efikasnost i vratimo poljuljano povjerenje.

Nema tih pojedinaca ni paralelnih institucija, koje smiju biti jače od države.

Naš ciij je stvaranje sistema koji više neće biti u funkciji jedne partije, određene interesne grupe ili pojedinca, većc u funkciji svih građana.

Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumijem potrebe. Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, a!i i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše.

PRIORITETI

Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, volio bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čovjeku i u kojoj će čovjek služiti njoj.

foto: Shutterstock

Nama će građanin biti na prvom mjestu. Cilj nam je da Crna Gora bude država ostvarenih i zadovoljnih ljudi, koji će se suočavati sa realnim problemima i rješavati ih, bez obzira na to da li su oni iz privatne, ekonomske, ekološke, društvene ili političke sfere.

Zalagaćemo se za:

- Pravdu i ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovo imovno stanje ili uvjerenja (bilo da su ona vjerska, nacionalna ili politička), orjentacije i opredjeljenja;

- Bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala;

- -Njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama okruženja i iskreno prijateijstvo sa svim zemljama;

- Apsolutno obezbjeđenje uslova da građanin u fer i poštenoj atmosferi bira svoje predstavnike na demokratskim izborima;

- Smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumijevati više rada, reda i odricanja od privilegija;

- Stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije:

- Podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja - onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju:

- Usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu;

- Unapređenje korporativnog upravljanja državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju;

- Promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma;

- Mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa;

- Zdravu životnu sredinu;

- Dostupnost informacija i osudu svih zloupotreba pred sudom javnosti; Slobodu govora i zaštitu ličnog dostojanstva,

- Eliminisanje svih oblika diskriminacije,

- Slobodu vjeroispovijesti;

- Slobodu medija:

- Saradnju sa civilnim društvom u realizaciji opštekorisnih projekata: zagarantovanost lične slobode i ljudskih prava u skladu s najvišim standardima;

- Promovisanje i obezbjeđenje infrastrukture i mjera usmjerenih na to da Crna Gora postane istinski ekološka država;

- Dosljedno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sislema sa posebnim fokusom na depolitizaciju;

- Vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti, kao osnovnog preduslova povjerenja građana u njihov rad;

- Kontinuirano izgrađivanje svih preduslova za mir i stabilnost;

- Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmjereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima;

- Mjere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih kategorija stanovništva;

- Obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata; sportski razvoj djece i omiadine, koja, od vrtića pa do univerziteta, treba da se nadmeće u sportskom duhu;

- Kulturu koja se zasniva na njegovanju tradicije i razlika, a koja podstiče kreativnost i pravi iskorake.

- Naše opredjeljenje je da predano i odgovorno pristupimo brojnim izazovima i problemima, nemajući cilj da vladamo, nego da služimo i unapređujemo, pa zato smjenjivost smatramo prilikom za boiji izbor. Trudićemo se da uvijek vtdimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultal doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda.

- Naša nova Vlada, prije nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude Vlada svih, odnosno Vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg društva u cjelini.

Mudrost naših predaka, sposobnost naše generacije i trasiranje budućnosti našim potomcima, obavezuju sve nas da ta načela poštujemo.

U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku viadavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljizku Crne Gore.

Nova Vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica.

foto: Shutterstock

Crna Gora je pregovore sa EU započela u junu 2012., dakle prije više od osam (8) godina. Tek nedavno je odlazeća Vlada otvorila i posljednje pregovaračko poglavije. Na žalost, samo tri poglavlja su do sada zatvorena i to mahom ona koja se zatvaraju po automatizmu. Ovo je najsporiji tempo pregovora koje je do sada vodila neka država - kandidat u istoriji Evropske unije - s izuzetkom posebnih slučajeva. Sporije od ovoga teško da je moguće.

Iz posljednjeg, kao i iz ranijih izvještaja, kako Evropske komisije, tako i renomiranih međunarodnih organizacija i instituta poput Fridom Haus-a (Freedom House) i Transparensi Internešnl (Transparency International), jasno je da novu Vladu čeka veoma težak posao, jer je Crna Gora do danas bila lažna demokratija, ill ono što nazivamo "hibridnim režimom" - partijska država sa ogromnom korupcijom, organizovanim kriminalom, nereformisanim sudstvom, krhkom ekonomijom zavisnom od turizma, ogromnim socijalnim razlikama...

Stoga je jasno da će budući napredak u pregovorima sa EU direktno zavisiti od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, to jest ispunjavanja jasno definisanih kriterijuma u poglavijima 23 i 24, koje je dosadašnja Vlada prilično ignorisala.

Nezavisnost, profesionalizam, efikasnost i odgovornost našeg pravosuđa takođe su jako problematični.

Veoma je opasno za cijelo društvo, za sudski sistem, kao i za častan sudijski poziv to što se najvišim sudskim i tužilačkim organima rukovodi na nelegitiman, pa i na nelegalan način. Sudski savjet je propustio da konstatuje prestanak funkcije Predsjedniku Vrhovnog suda. Slično stanje vlada i u Ustavnom sudu. U prethodnom periodu Sudski savjet je donio odluku o ponovnom izboru, nakon isteka maksimalna dva mandata, sedmoro (7) predsjednika sudova, ukijučujući i Predsjednika Vrhovnog suda. Mandat Vrhovnog državnog tužioca je istekao prije godinu dana i njegov nasljednik još nije izabran. Sa druge strane, sada već bivši saziv Skupštine nije uspio da obezbijedi ni 2/3, ni 3/5 većinu za važna imenovanja u pravosudnom sistemu, što je dovelo do toga da se ključne funkcije obavljaju u v.d. stanju i tako otvori prostor za zloupotrebe.

U oblasti političke korupcije nije bilo napretka u aferi "Snimak". U aferi "Koverta", dvije osobe su optužene. Obje pomenute afere zahtijevaju vjerodostojno, nezavisno i efikasno institucionaino postupanje.

foto: Screenshot

Korupcija je i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima, što predstavlja veliku prepreku na putu ekonomskog razvoja i izaziva ozbiljnu zabrinutost Evropske unije. Mora postojati jaka politička voija da se ovo pitanje riješi. Ovo ukijučuje i krivičnu odgovornost visokih funkcionera u slučaju koruptivnih radnji.

Agencija za borbu protiv korupcije još uvijek ima probleme sa nezavisnošću, određivanjem prioriteta, selektivnim pristupom i kvalitetom odluka. Nije proaktivna u svim oblastima pod njenom nadležnošću, ukijučujući zaštitu zviždaca, to jest uzbunjivača, kontrolu finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja, kao i kontrolu lobiranja. Zaplijena i konfiskacija kriminalom stečenog bogatstva mora biti pravno utemeljena i dosljedno sprovođena.

U borbi protiv organizovanog kriminala, Crna Gora i dalje nije otklonila neke fundamentalne i sistemske nedostatke u krivičnom zakonodavstvu, ukijučujući način na koji se slučajevi organizovanog kriminala sudski procesuiraju. Kriminalnom scenom i dalje dominiraju obračuni bandi i česta ubistva, koja se dešavaju i u zemiji i u inostranstvu. Broj procesuiranih slucajeva šverca cigareta je i dalje nedovoljan imajući u vidu procijenjeni obim šverca iz, ka i preko teritorije Crne Gore. Kapaciteti policije da se obračuna sa svercom i preprodajom narkotika su nedovoljni, a dugo je izostajala i strategija prethodne vlasti da se odlučno suprotstavi i drugim rizicima koji ugrožavaju javnu sigurnost i bezbjednost. Posebno ističemo da se nedostatak slrategije za suzbijanje krijumčarenja narkotika odrazio na drastičan porast narkomanije, pa će politika Vlade biti usmjerena i na razvoj strategije za odlučno suzbijanje ovog društvenog problema.

Kada je riječ o nedavnim izborima, EU je ponovila nalaze OEBS-a i ODIR-a da je vladajuća stranka imala nelegalnu prednost zloupotrebom državnih resursa, te da medijsko izvještavanje o izbornim listama nije bilo izbalansirano. Većina preporuka OEBS-a i ODIR-a za poboljšanje izbornih uslova nije primijenjena i to ostaje prioritetan zadatak za novoizabranu Skupštinu Crne Gore i novu vladajuću većinu.

U proteklom periodu nije bilo nikakvog napretka na polju slobode informisanja i izražavanja. Uređivačka politika i profesionalni standardi javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući. Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvijek nijesu riješeni. Ove godine možemo konstatovati i narocita ugrožavanja slobode izražavanja, jer je vlast hapsila i sudski gonila i novinare i građane zbog ispoljenih stavova na internet prostoru i društvenim mrežama. Izvještaji o prekomjernoj upotrebi sile od strane policije i mogućoj torturi upućuju na to da je potrebna efikasna istraga.

U oblasti osnovnih prava i sloboda, nasilje u porodici, na rodnoj osnovi i nad djecom, ostaje razlog za veliku zabrinutost i treba inicirati hitno rješavanje problema.

Javnu upravu, na svim nivoima, karakterišu neefikasnost, politizacija i glomaznost. Broj institucija javnog sektora permanentno se povećava, dok odgovornost za ostvarene rezultate gotovo da ne postoji. Radna mjesta u administraciji, naročito na rukovodećim pozicijama, dostupna su iskijučivo partijskim kadrovima, na uštrb stručnosti i kompetentnosti. Meritokratski sistem zapošljavanja i napredovanja u državnim organima postoji samo u propisima, dok u praksi dominira partijski princip "terenskog prepoznavanja". Prekomjerni budžetski izdaci za funkcionisanje uprave opterećuju javne finansije, a kvalitet upravnih usluga ostaje upitan. Savremene tehnologije nisu u dovoljnoj mjeri implementirane u rad javnih institucija, pa je izloženost građana nepotrebnim transakcionim troškovima i dalje neopravdano velika. Transparentnost rada upravnih organa nije na zadovoljavajućem nivou, a saradnja sa civilnim sektorom je više protokolarna nego suštinska.

S druge strane, crnogorska ekonomija ima slabu industrijsku bazu, a dodatno je ograničena malim tržištem i niskim tehnološkim znanjem domaćih kompanija. Spoijnotrgovinski deficit je i dalje visok, na nivou od oko 15% BDP-a, i odraz je međunarodne nekonkurentnosti naše ekonomije. Nezaposlenost ostaje visoka, naročito među ženama, mladima, Romima i nekvalifikovanim radnicima. Ulaganje u znanje i ljudske resurse vrio je skromno, što se odražava na nizak nivo inovacija i produktivnosti preduzeća.

foto: Shutterstock

Procjena je da će pandemija dovesti do snažnog pada ekonomske aktivnosti u regionu, 4-6%, a u Crnoj Gori i znatno više s obzirom na zavisnost od turizma, te nedovoljnu diverzifikaciju ekonomije. Hiljade građana su u opasnosti da izgube posao. Nejednakost dohotka u društvu je velika, među najvećima u Evropi. Ovo je istovremeno pokazatelj da dosadašnji ekonomski rast nije bio dovoljno inkluzivan. Uz sve to, stanje u javnim finansijama je zabrinjavajuće.

U narednom periodu fokus, pored nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, bice na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, a zatim i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Želio bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori namijenjenoj borbi protiv pandemije C0VID19.

Posebno zadovoljstvo i zahvalnost osjećam zbog predslavijenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan od 9 milijardi eura, koji će Evropska unija realizovati u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu (2021-2027). Za Crnu Goru, kao proklamovanu ekološku državu, od velikog značaja biće pomoć za Zelenu agenda (održivi razvoj), a zatim i za transportnu i energetsku infrastrukturu, digitalizaciju, obrazovanje i inovacije.

EU je time na djelu pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo sa ozbiijnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa, ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja i usvajanju preporuka iz Izvještaja Evropske komisije i drugih smjernica.

Pored već prepoznatog Sporazuma, koji su lideri tri vladajuće koalicije potpisali, naši zajednički imenitelji se prepoznaju i u sljedecim ciljevima:

foto: Savo Prelević

- Konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti;

- Odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti.

- Donošenje hitnih mjera i plana za borbu protiv novog virusa korona u okvirima pandemije C0VID19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite;

- Temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora;

- Izmjene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti;

- Donošenje niza novih sistemskih zakona počev od prioritetnih: Zakon o porijeklu imovine, Zakon o lustraciji, Zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata..;

- Sprovođenje seta mjera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekološke države:

- Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora;

- Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici;

- Nastavak aktivnih pregovora sa EU sa ciljem ostvarivanja napretka u svim poglavijima s težištem na poglavijima 23 i 24;

- Reforma zdravstvenog sistema uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata (izgradnja novog Urgentnog centra, izgradnja Klinike za infektivne bolesti, izgradnja Klinike za psihijatriju)

- Unapređenje obrazovnog sistema na svim nivoima uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije Univerzitetu Crne Gore;

- Temeljna reforma javne uprave s akcentom na optimizaciju kadrova i troškova, profesionalizaciju službeničkog sistema, unapređenje kvaliteta upravnih usluga i jačanje sistema odgovornosti na svim upravnim nivoima.

Osnovni moto kojim će se nova Vlada voditi je: zdravlje svakog pojedinca iznad svega, ekonomija prije svega, moral svuda, pomirenje, sloboda i pravda za sve.

Kada govorimo o konkretnim aktivnostima unutar prioritetnih zajedničkih imenitelja, važno je napomenuti sljedeće:

1 Konsolidacija javnih finansija uz presjek zatečenog stanja u trenutku preuzimanja vlasti

Analiza stanja u oblasli javnih finansija ukazuje na sjjedeće jasne podatke; za 2020. godinu umjesto rasta desio se snažan dvocifren pad BDP-a, tako da će javni dug do kraja godine preći 80% BDP-a. Ovo povećanje javnog duga je najvecim dijelom prouzrokovano izrazitim smanjenjem BDP-a, to Jest ekonomske aktivnosti.

Ovo su zvanični podaci koji alarmatno upozoravaju da se javne finansije u Crnoj Gori nalaze u zoni ozbiijnog i zabrinjavajućeg stanja.

foto: Shutterstock.com

Procijenjena zaduženja za sledecu godinu su jasna i biće veća od pola milijarde eura, što svjedoči da nova vlast treba da se suoči sa obavezom pronalaska nedostajućih sredstava.

U odnosu na zatečeno stanje i mogućnosti, sve i kada bi računali da ćemo imati odiičnu turističku sezonu u narednoj godini, ne postoji čarobni štapić koji bi mogao da riješi ovaj gorući problem. Zato je u budućem periodu posebno važno pogoditi pravu mjeru fiskalne politike koja će značiti odgovoran pristup prema održivosti javnih finansija, all ne na uštrb ekonomskog razvoja.

2. Odlučna borba protiv korupecije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična djela iz ovih oblasti;

Korupcija je rak rana svakog društva. U svim izvještajima međunarodnih institucija ističe se problem sistemskog prisustva korupcije, koja kao takva usporava dalji ekonomski razvoj društva. Takođe, prepoznati smo kao prostor sa ozbiijnim implikacijama rizika transnacionalnog organizovanog kriminala, gdje je posebno naglašena aktivnost organizovanih kriminalnih grupa (OKG) koje transnacionalno krijumčare narkotike, a aktivno ugrožavaju nacionalnu bezbjednost Crne Gore drugim kriminalnim aktivnostima (pranje novca, krijumčarenje oružja, ucjene, zelenašenje, korupcija i drugo).

Posebno ćemo se posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

foto: Shuttrestock

Povećaćemo bezbjednost našeg društva hapšenjima članova organizovanih kriminalnih grupa, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama koje su ostale neriješene.

Pokrenućemo finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda.

Ova Vlada će obezbijediti sistem prijavljivanja imovine i kontrole na koji način je stečena imovina, kao i razvijati kapacitete jedinica koje će se baviti finansijskcm analizom i istragama.

Jedan od strateških prioriteta ove Vlade biće suzbijanje i smanjenje obima sive ekonomije kroz, između ostalog, uvođenje obavezne elektronske fiskalizacije.

3. Donošenje hitnih mjera i plana za borbu protiv pandemije novog virusa korona u okvirima pandemije COVID19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite;

Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom, sastavljenog od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioriteni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, all i očuvala ekonomija.

Potrebno je da povratimo povjerenje građana u sistem disciplinom i poštovanjem mjera koje preporučuje ljekarska struka, a u cilju smanjenja pritiska na naš zdravstveni sistem i zdravstveno osoblje, te očuvamo zdravlje naših građana. Više neće biti selektivnog i diskriminatornog pristupa pri donošenju i primjeni odluka i mjera. Pored toga, moramo naći način da funkcionišu i ostali djelovi zdravstvenog sistema. Donešene mjere, bazirane na struci, moraju biti takve da u što manjem obimu ugrožavaju ekonomske djelatnosti u državi, jer je neophodno da očuvamo privredu i radna mjesta.

4. Temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora;

Nova Vlada će sprovesti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. U saradnji sa Skupštinom izvršiće se temeijne reforme i izmjene izbornog zakonodavstva.

Sređivanje biračkog spiska predstavija važan preduslov za sprovođenje demokratskih i fer izbora. Posljedica toga je vraćanje povjerenja građana u izborni proces. Postoji i čitav niz drugih mjera koje se moraju sprovesti poput kreiranja adresnog registra, unapređenja rada Agencije za sprečavanje korupcije, kontrole zloupotreba javnih resursa tokom kampanje, problema funkcionerske kampanje i neophodne profesionalizacije DIK-a, koja bi se ogledala u novom zakonskom rješenju o većem broju profesionalaca.

5. Izmjene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kracem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti;

Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica, biće preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama.

6. Donošenje niza novih sistemskih zakona počevši od prioritetnih: Zakon o porijeklu imovine, Zakon o lustraciji, Zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata...

Nedostatakovih zakona prepoznat je kao prostor za zloupotrebu ovlašćenja, bogaćenje pojedinaca i zlonamjernu eksploataciju državnih resursa. Planirano donošenje novih sistemskih zakona ima za cilj uspostavijanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i kriminala na svim nivoima i u svakom obliku.

7. Sprovođenje seta mjera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao ekološke države:

Plan Vlade je podizanje svijesti građana o očuvanju i zaštiti životne sredine; podržavanje mjera i akcija o uklanjanju i upravljanju otpadom; rješavanje problema ekoloških crnih tačaka i zagađivaca; rješavanje kabastog otpada poput automobilskih guma i kreiranje reciklažnih centara; zaštitu prirodnih ekosistema, šuma, voda i velikih pašnjaka; jačanje proizvodnje i brendiranje domaćih i ekoloških proizvoda.

8. Revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora;

Izvršićemo reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora sa prioritetom ugovora koji su se pokazali kao štetni za prirodne resurse i u kojima je oštećena država.

foto: Shutterstock

9. Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici;

Do sada su korist od izgradnje malih hidrocentrala imali isključivo povlašćeni pojedinci, često posredstvom korupcije i nepotizma, tako što su dobijali koncesije za izgradnju ovih objekata na našim rijekama, a sve na štetu građana koji su te troškove plaćali kroz račune za električnu energiju. Naši vodotoci, od kojih većina izvire na teritoriji Crne Gore, jedno su od najvećih prirodnih bogatstava Crne Gore i kao prirodno blago naše zemlje moraju biti očuvani. Zbog štetnosti koje male hidrocentrale nanose rječnim ekosistemima, a prouzrokuju finansijsku štetu za državu i u zanemarijivo malom procentu učestvuju u energetskom sistemu, ova Vlada donijeće deklaraciju o trajnoj zabrani izgradnje malih hidrocentrala na crnogorskim vodotocima.

10. Nastavak aktivnih pregovora sa EU sa ciijem ostvarivanja napretka u svim poglavijima, a sa tezistem na poglavijima 23 i 24;

Posvećenost nove Vlade pristupanju i spremnost za ulazaku EU, neupitni su. Ubrzaćemo ispunjavanje agendi kako bismo ostvarivali napretke u svim otvorenim poglavijima. Cilj ove Vlade je da tokom svog mandata obezbijedi značajan napredak u pristupanju naše države Evropskoj uniji.

11. Reforma zdravstvenog sistema uz stvaranje uslova za početak realizacije kapitalnih projekata (izgradnja novog Urgentnog centra, izgradnja Klinike za infektivne bolesti, izgradnja Klinike za psihijatriju).

Nedovoljna briga prethodne vlasti za zdravlje građana, tokom prethodne tri decenije, rezultirala je propadanjem naših zdravstvenih ustanova. Nijesu izgrađivani novi, niti proširivani postojeći kapaciteti, a pojedini su rasprodavani i devastirani, dok su zdravstveni radnici permanentno napuštali zemlju.

Mi smo Vlada koja je tu zbog građana, i kroz zdravstveni sistem i njegovu reformu, kao i realizaciju kapitalnih projekata, želimo da povratimo povjerenje građana u zdravstveni sistem i pokažemo im da država brine o njima, i da nam je zdravlje građana iznad svega.

12. Unapređenje obrazovnog sistema na svim nivoima, uz prioritetnu depolitizaciju i vraćanje autonomije Univerzitetu Crne Gore:

foto: Shutterstock

Obrazovni sistem i kvalitet stečenog znanja je mjera razvoja jednog društva. Stoga se obrazovni sistem mora unaprijediti na svim nivoima i razvijati u smjeru praćenja trendova razvoja tehnologija i društva. Pored toga, obrazovni sistem mora da prati potrebe tržišta rada, kako bismo što više zapošljavali domaću radnu snagu, stvarajući školovane i stručne kadrove sa odgovarajućim znanjima i vještinama. Radićemo na stalnom poboljšavanju uslova rada, primjeni novih tehnika i metoda rada, postavljajući u centar učenika koji će sa osmjehom ulaziti u učionice, sa zadovoljstvom rješavati zadatke, kreiranju ambijenta koji će prepoznati talenat i sklonost, u kome će memorisanje biti zamijenjeno kritičkim i stvaralačkim mišljenjem.

Da bi državni Univerzitet obrazovao slobodnog akademca, mora sam da postane autonoman, bez upliva i diktata politike.

13. Temeljna reforma javne uprave, s akcentom na optimizaciju kadrova i troškova, profesionalizaciju službeničkog sistema, unapređenju kvaliteta upravnih usluga i jačanju sistema odgovornosti na svim upravnim nivoima;

Transformacija partilokratskog sistema u meritokratski, zahtijevaće punu posvećenost svih elemenata tog sistema, efikasniji rad i snažniji sistem odgovornosti. Radna mjesta u državnim organima moraju postati dostupna svim građanima, a njihovo popunjavanje mora biti utemeljeno na kompetencijama kandidata. Crnogorska administracija mora težiti ispunjavanju principa koji karaklerišu tzv. "evropski administrativni prostor". To podrazumijeva usvajanje i implementaciju najboljih upravnih praksi EU zemalja, kako bi državni organi postali istinski servis gradana i privrede.

Transparentnost rada Vlade i digitalizacija društva biće u fokusu naše pažnje. Građanin, kao poreski obveznik, ima potpuno pravo da dobije kvalitetnu upravnu uslugu, a šalteri moraju biti mjesta koja će karakterisati predusretljivost i efektivnost.

Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, koga pozivam i ovim putem da zajedno gradimo bolju budućnost zemlje, partnerski i nadopunjujući jedni druge. Odluke koje budemo donosili moraju biti plod inkluzivnog konsultativnog procesa, u okviru kojeg će svako ko je zainteresovan moći da iskaže svoje mišljenje.

Takode, decentralizacija nadležnosti ka lokalnim samoupravama, njihova veća funkcionalna i finansijska nezavisnost, mora biti odlučnije sprovedena, kako bi se obezbijedio ravnomjerni razvoj svih krajeva države.

Naša obaveza je da objektivno i transparentno izvještavamo o svim aktivnostima, sa posebnim naglaskom na sve rezultate koji se odnose na kvalitet života građana.

Dobri izvještaji sadrže pravovremene i tačne informacije i procjene na osnovu kojih se donose kvalitetne odluke, stoje i obaveza rada buduće Vlade, koja je usmjerena na poboljšanje kvaliteta života svih u Crnoj Gori.

ARHITEKTONIKA I SASTAV VLADE

U skladu sa koalicionim sporazumima činilaca koji su formirali vlast, odlučeno je da Vlada bude ekspertska, sastavijena od kompetentnih profesionalaca.

Opredijelili smo se da naš prvi korak bude racionalizacija koja je vidijiva, a koja će dati efikasan odgovor na sve izazove koji su u ovom trenutku specifični i karakteristični za Crnu Goru. Da bismo to učinili, konstruisali smo model koji počiva na šemi (Prilog) koja podrazumijeva da se u fundamentu nalaze četiri vezana i neodvojiva dijela, koji se odnose na vladavinu prava i ono što najviše interesuje naše građane - u tom dijelu će biti iskazana borba protiv korupcije, kao i teškog i organizovanog kriminala.

Drugi dio su finansije i ekonomija. Želimo da naše finansije budu stabilne, a ekonomija da bude tako održiva, da vidimo boljitke svakim danom u svakom pogledu.

Sijedeći segment predstavija obrazovanje, jer samo onaj koji ima znanje, danas može biti verifikovan na tržištu i vrednovan, bez obzira da li je u Crnoj Gori ili bilo gdje izvan nje.

S obzirom na to da svi žjvimo u periodu kada je naše zdravlje ugroženo i to infektivnom bolešću zvanom virus kovid, koja ne zaobilazi ni Crnu Goru, taj fundament uključuje i zdravlje kao četvrti segment.

Stubovi na kojima počiva naša kuća Vlade su zapravo elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima Evropske unije i oni su sijedeći:

Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju.

Drugi stub je digitalna transformacija.

Treći stub je regionalna saradnja i povezanost.

Četvrti stub je unapređenje konkurentnosti.

Peti stub, po pravilu, nije tako definisan, međutim, s obzirom na to da želimo da iskažemo jedan poseban odnos prema svim socijalnim problemima, nazvali smo ga socijalna zaštita.

Šesti stub poznatje kao društvo jednakih šansi.

Sedmi stub je dobro upravljanje kojim želimo da krenemo u proces integracija ka EU.

Upravo je kroz ovaj slikovit prikaz sedam fundamenata i sedam stubova, jasno prikazana razvojna politika nove Vlade, snažno oslonjena na proces EU integracija.

foto: Arhiva Vijesti

Shodno tome, ova Vlada će imati 12 ministarstava, umjesto dosadašnjih 18. Optimizacija broja ministarskih mjesta je prvi korak ka unapređenju državne uprave,

Za ovo rješenje opredijelili smo se rukovodeći se sistemima koji su ostvareni u praksi i koji su pokazali dobre rezultate.

Naravno, vodeći metodom benčmarkinga, tehnikom koja se naziva afinitet i potrebama koje proizilaze iz Godišnjeg izvještaja Evropske komisije koji se odnosi na Crnu Goru, kao i budućih kapitalnih projekata, došli smo do sljedećih resora:

MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA

Ministarstvo ekonomije promijenice ime u Ministarstvo ekonomskog razvoja, čime nova Vlada želi da stavi akcenat na razvojne politike. U tom smislu - dio sadašnjeg ministarstva rada i socijalnog staranja koji se odnosi na rad i tržište rada ukijučuje se u Ministarstvo za ekonomski razvoj, sa namjerom da se tržište rada i aktivna politika zapošljavanja stavi u funkciju ekonomskog razvoja. Takođe, u sastav Ministarstva za ekonomski razvoj ući će i direktorat sadašnjeg Ministarstva nauke koji se odnosi na inovacije i tehnološki razvoj, čime se i ovaj dio angažuje u svrhu adekvatnog ekonomskog razvoja. Istovremeno, Ministarstvo za ekonomski razvoj ukijučivaće i dio koji se tiče unapređenja poslovnog ambijenta (i unapređenja konkurentnosti privrede) iz sadašnjeg Ministarstva finansija. Na kraju, dio sadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma koji se odnosi na turizam, takođe ce preći onamo gdje prirodno i pripada - a to je Ministarstvo za ekonomski razvoj, ali u jednom optimalnijem obliku - za razliku od sadašnja četiri direktorata.

To ministarstvo, umjesto svoje dosadašnje djelatnosti, predstavlja sve ekonomske akcije koje će doprinijeti tome da Crna Gora bude prepoznata kao zemlja sigurna za investicije i na taj način pospješiti i industriju, mala i srednja preduzeća, turizam i IT sektor, To znači da smo se opredijelili za društvo znanja u kojem dominira informaciona tehnologija, digitalna transformacija i pametni pristup.

MINISTARSTVO KAPITALNIH INVESTICIJA

Novoformirano Ministarstvo kapitalnih investicija činiće dosadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i dio dosadašnjeg Ministarstva ekonomije, koji se odnosi na energetiku i energetsku efikasnost, rudarstvo i geološka istraživanja. Na ovaj način centralizuje se dio koji se odnosi na najvažnije razvojne, tj. kapitalne projekte u zemiji. Ovako centralizovan pristup takođe bi trebalo da optimizuje saradnju nove Vlade sa partnerskim iz EU i ostalim institucijama u implementaciji projekata od nacionalnog značaja. Držaćemo se maksime da je energetski bogato društvo i ekonomski bogato.

foto: Shutterstock

S obzirom na to da smo se opredijelili da narednih sedam godina zajedno sa EU izgradimo infrastrukturu Crne Gore, tu, kao što vam je poznato, postoji sedam projekata. Uglavnom, riječ je o projektima koji se prevashodno tiču energetike i saobraćaja. Shodno tome, Ministarstvo kapitalnih investicija u suštini predstavija ekstrapolirani dio oblasti energetike sa jednim dodatkom i saobraćaja koji je već postojao u ovom Ministarstvo. Tu će se prožimati i sve ostale kapitalne investicije, makar bile definisane kao elementi bilateralnih projekata koje bismo imali sa partnerima iz okruženja.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Kao jedno značajno ministarstvo koje bi moglo da pripada ekonomskoj akciji izdvaja se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovo Ministarstvo treba da podstakne upravo ono što je naš osnovni zadatak - da pojačamo poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane, da se u šumarstvu okrenemo ka onim izvorima koji obezbjeđuju više i konkretnije i da unaprijedimo finalnu proizvodnju. Takođe, neophodno je da kroz vodoprivredu i ruralni razvoj vodimo računa da obezbijedimo sve preduslove za razvoj našeg seoskog područja i da očuvamo i taj dio naših potencijala koji je sada, na više načina, ugrožen.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ministarstvo zdravlja je u organizacionom konceptu identično onome koje je do sada postojalo. Ono će imati zadatak da sagleda stanje u cjelokupnom zdravstvenom sistemu, uz analizu svih faktora i pokazatelja koji usmjeravaju zdravstveni sistem sa identifikovanjem ključnih i prioritetnih oblasti koje su osnov za funkcionisanje sistema, sa finansijskom održivošću, čime bi se obezbijedio dalji razvoj i unapređenje sistema, a za dobrobit gradana.

Cilj je prevazilaženje postojećih slabosti i dogradnja sistema u skladu sa naučnim i tehnološkim zahtjevima, što je i osnov da sistem zdravstva na svim nivoima zdravstvene zaštite, učinimo dostupnim svakom građaninu, bez obzira na to da li se radi o pacijentima kod kojih je utvrđena dijagnoza kovid ili neko drugo oboljenje. Ovakvim prustupom za očekivati je da će sistem biti unaprijeđen u svim segmentima u kojima budu uočene manjkavosti ili nedostaci, kako prostorni i kadrovski, tako i u vrsti i količini opreme.

foto: Pixabay

Predstavnici zdravstvene struke, obići će sve zdravstvene ustanove sa ciljem procjene kapaciteta, kadrovskog potencijala i postojeće opreme. Uz neophodnu migraciju stručnog kadra, planirana je i reorganizacija funkcionisanja kovid ambulanti i kovid bolnica. Obrazovaćemo Savjet za kovid, kao radno tijelo Vlade Crne Gore, a u okviru državnog organa nadležnog za poslove zdravstva, Stručnu komisiju koja će svakodnevno pratiti preduzete mjere, praviti presjek stanja i izvještavati nadležno radno tijelo Viade. Trudićemo se da pribavimo kauzalni lijek protiv kovida, u saradnji sa međunarodnim centrima i institucijama. Na osnovu eventualnog testiranja i epidemioloških presjeka, potpuno ćemo reorganizovati borbu protiv virusa kovid.

MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA

Novoformirano Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je zapravo puni nasljednik sadašnjeg Ministarstva prosvjete sa kojim se integriše jedan direktorat koji se odnosi na naučno-istraživački rad iz sadašnjeg Ministarstva nauke, a koji je prirodno povezan sa postojećim direktoratom za visoko obrazovanje u Ministarstvo prosvjete. Takođe, novoformirano Ministarstvo dobija i dva, od tri, direktorata iz dosadašnjeg Ministarstva kulture, koji se odnose na kulturno-umjetničko stvaralaštvo i na kulturnu baštinu. I na kraju, ovo Ministarstvo će takođe biti u normativnom dijelu nadležno za sport i mlade. Međutim, implementacija politika će u ovom dijelu biti realizovana kroz formiranje Uprave za sport i mlade.

Iz dosadašnjeg Ministarstva kulture izdvaja se dio koji se odnosi na medije, a iz djelatnosti aktuelnog Ministarstva nauke dio koji se odnosi na informacione tehnologije, inovacije i tehnološki razvoj. Aktivnosti objedinjene u okrilju dosadašnjeg Ministarstva kulture želimo da snažnije povežemo sa prosvjetom i da ih približimo mladim generacijama, još od njihovih najmlađih dana, kako bismo sinhronizovano podstakli njihov kulturni i obrazovni razvoj. Jedan dio koji se tiče nauke ostaje u ovom Ministarstvo, a radi se o cjelini koja se odnosi na nauku, razvoj i istraživanje. Rezultati relevantnih istraživanja biće tretirani iz ugla njihovog praktičnog uticaja na postignuća ciljnih grupa. Na taj način, dio koji se odnosi na nauku ima drugačiji karakter, a promjena je planirana sa ciljem da se pravovremeno uoče i istaknu talenti i potencijali u nauci jer oni predstavijaju naš zalog za budućnost.

foto: Shutterstock

Integracija obrazovanja i nauke stvoriće preduslove za planiranje i realizaciju obrazovanja iz integrisane oblasti STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika). Veoma obazrivo smo se odnosili prema sportu s obzirom na to da želimo da to bude jedna grana novoformiranog Ministarstva koja će snažno doprinijeti zdravom razvoju djece i omiadine. Imamo veliki potencijal i mnogo talenala, pa želimo da mladi imaju priliku da se otkriju i razvijaju u sportu. Posebna pažnja ovog Ministarstva biće posvećena osobama sa invaliditetom i drugim licima sa posebnim obrazovnim potrebama. Ako sve prethodno rečeno sagledamo, onda je najprirodnije da se ove četiri oblasti, po afino metodu, nađu u okviru Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Istovremeno, član 77 Ustava Crne Gore takođe posmatra ove četiri oblasti kao jednu cjelinu. Pored toga, novoformirano Ministarstvo pripremiće i realizovati aktivnosti za poboijšanje kompetencija nastavnika angažovanih na svim nivoima obrazovanja - od predškolskog do univerzitetskog - imajući kao osnovu za ovu aktivnost standarde nastavničke profesije.

MINISTARSTVO PRAVDE, LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA

Ministarstvo pravde i ministarstvo za ljudska i manjinska prava biće objedinjeni u jedinstveno Ministarstvo pravde, Ijudskih i manjinskih prava.

foto: Printscreen

Na taj način postižemo da se poslovima kontrole rada pravosuda i zaštite Ijudskih prava upravija jedinstveno, što odgovara zahtjevu realnosti u kojoj zaštita i unapređenje Ijudskih prava direktno zavise od zakonitog i savjesnog rada sudova.

MINtSTARSTVO FINANSIJA I SOCIJALNOG STARANJA

Ministarstvu finansija pridružen je dio koji se odnosi na socijaino staranje, to jest penzije i socijalna davanja. Na ovaj način će novoformirano ministarstvo imati sveobuhvatniju sliku o budžetskim prihodima i rashodima. Htjeli smo da promijenimo dosadašnji pristup koji je vrlo često donosio i pomalo neuravnotežen odnos između socijalnog staranja i finansija, jer je ministar finansija u svim državama svijeta "kočničar" zbog kojeg u ishodu najlošije prođu upravo socijalna izdvajanja.

foto: Shutterstock

Iz dosadašnjeg Ministarstva finansija izdvojen je dio koji se tiče unapređenja poslovnog okruženja i on je uvršten u sastav Ministarstva ekonomskog razvoja.

MINISTARSTVO EKOLOGIJE, PROSTORNOG PLANIRANJA I URBANIZMA

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naslanja se na dosadašnje ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz kojeg je izdvojen dio koji se odnosi na turizam, a proširen dio koji se odnosi na ekologiju i ekološki razvoj. Stoga će ovo Ministarstvo imati snažniji fokus na očuvanju životne sredine i prostora, kao nenadoknadivih resursa jednog društva.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sada je drugačije koncipirano. Kao što znate, nekadašnji MORT je imao elemente, ali nigdje vidijive, koji predstavijaju suštinu djelovanja, gdje ni do sada nijesmo uradili ono što predstavlja obavezu države, a to je da dođemo do generalnih i detaljnih urbanističkih planova, te da prostornim planovima i urbanizmom predvidimo potencijalne prostore koji su namijenjeni za buduće investicije. Ovo akcentovanje ekološke dimenzije svjedoči našoj posvećenosti obavezi koja proizilazi iz Ustava, a koja je do sada samo deklarativno konstatovana.

foto: Shutterstock

Nasa želja je da Crna Gora u dogledno vrijeme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Ministarstvo unutrašnjih poslova ostaje u zadatim okvirima, sa težnjom da tom Ministarstvu pripojimo Upravu policije pošto smatramo da ministar unutrašnjih poslova treba da bude odgovoran i za rad Uprave policije.

Pretpostavka za ostvarivanje ove namjere je promjena Zakona o unutrašnjim poslovima.

foto: Uprava policije

Prevashodni prioritet ovog Ministarstva biće potpuno uspostavljanje vladavine prava, kao i neselektivno djelovanje. Nastojaćemo da ojačamo unutrašnju i produbimo parlamentarnu kontrolu, uz jačanje odnosa sa Savjetom za građansku kontrolu policije. Nesumnjivo, pred nama je i zadatak sređivanja biračkih spiskova, o kojima je već bilo riječi.

MINISTARSTVO ODBRANE

Ministarstvo odbrane ostaje strukturno i organizaciono nepromijenjeno. Ono će, međutim, u narednom periodu imati za cilj demokratizaciju odbrambenih sistema i politika države, koji predstavljaju ključne pokazatelje demokratske konsolidacije. Demokratska tranzicija sistema odbrane Crne Gore prolazila je kroz izazovne reformske procese tokom priprema za članstvo u NATO.

foto: Luka Zeković

Modernizacija sistema i podsticanje profesionalnosti Vojske, biće naš kontinuirani zadatak. Ovo podrazumijeva, takođe, i značaj efikasnijeg pristupa civilno-vojnim odnosima, koje može biti samo na zadovoljstvo naših građana, koji više neće morati da strepe od odluka koje mogu da ugroze njihova prava i slobode, zdravlje i životnu sredinu, kao i druge pretpostavke za skladan život.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Ministarstvo vanjskih poslova nije mijenjano u dijelu karakteristika koje je do sada imalo. Spoijnopolitički prioriteti ostaju pristupanje i članstvo u Evropskoj uniji, kao i ispunjavanje preuzetih obaveza kroz članstvo u NATO alijansi i drugim međunarodnim organizacijama. Radićemo i na najboljoj mogućoj regionalnoj saradnji i njegovanju dobrosusjedskih odnosa.

Posebnu pažnju usmjerićemo ka našoj dijaspori, koja više neće biti tretirana kao glasačka mašinerija, već kao naš neodvojivi dio u inostranstvu. Stavićemo i naglasak na neophodnost profesionalizacije diplomatske službe, kako bi ubuduće ambasadori predstavijali iskijučivo državu Crnu Goru, a ne bilo koju partiju niti nečije interese.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je novo ministarstvo, koje će u najvećem dijelu biti oslonjeno na postojeće Ministarstvo javne uprave, u čijem dijelu je i direktorat za e-upravu koji bi trebalo da dobije snažniju ulogu u digitalnoj transformaciji javne uprave i cjelokupnog društva.

Imajuci u vidu važnost medijskih sloboda, transparentnosti, građanske participacije, kao i nesporne uloge koju mediji imaju u crnogorskom društvu, cijenili smo da je ovu oblast potrebno izmjestiti iz sadašnjeg Ministarstva kulture, kako bismo kroz ovaj novi resor u Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, a kroz senzibilniji odnos, došll do poboljšanja ambijenta u kojem mediji u Crnoj Gori djeluju.

foto: Shutterstock

Ovakvom organizacijom Ministarstva postići ćemo da se sve javne politike koje se odnose na pitanja transprentnosti, digitalizacije, djelovanja NVO sektora i medija, slobodnog pristupa informacijama, unapređenja medijskog pluralizma nađu u jednom resoru.

Želimo da stvorimo jednostavniju, bolju i efikasniju javnu upravu u službi svih građana. To ćemo uspjeti novim pristupima, radeći otvoreno, osluškujući potrebe i glasove struke, dijeleći prethodno naučeno i pokazujući promjene u praksi.

Osnažićemo sve, i korisnike javnih usluga i zaposlene u javnoj upravi da drugačije promišljaju o načinima na koje rješavamo probleme i kreiramo javne politike.

Imajuci u vidu važnost djelovanja civilnog društva, ne samo deklarativno, već kroz unapređenje strateškog i normativnog okvira, radićemo i na poboljšanju ambijenta za djelovanje NVO. Ovo neće podrazumijevati samo unapređenje normativnih i institucionainih preduslova, već i suštinsku promjenu u dijelu učešća NVO sektora u procesu donošenja odluka. U nevladinim organizacijama vidimo partnere koji daju doprinos sveukupnom demokratskom razvoju našeg društva.

Na kraju bismo istakli da je ovakvom organizacijom iskazana zaslužena pažnja medijima. Medije doživljavamo kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati. Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan što će doprinijeti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori.

U novoj koncepciji, predvidjeli smo da Kancelarija za evropske integracije i dalje funkcioniše u kabinetu Premijera, da bismo na taj način iskazali veći značaj evropskih integracija i neprestano se podsjećali naših obaveza. Nećemo beskonačno licitirati kada ćemo ući u EU, već je naš zadatak da za četiri godine ispunimo 80% zahtjeva koji proizilaze iz pojedinačnih poglavija koja nijesmo zatvorili.

To je dio koncepta koji kreira drugačiju sliku i zasigurno predstavlja početnu racionalizaciju kojoj svi težimo. Nije u pitanju smanjenje broja ministara, već optimizacija kojom želimo iskazati naš drugačiji odnos prema dosadašnjem djelovanju, gdje su određena ministarstva bila projektovana za pojedine ministre.

Nijesmo se vodili tom logikom, već smo detaijnom analizom koncipirali ovaj pristup i taj pristup smo, nakon toga, vezivali za izbor profesionalaca koji mogu da odgovore u timu, jer planiramo da djelujemo timski. Ne planiramo da ministar bude taj koji će sve određivati u ministarstvu koje mu je povjereno, nego ćemo zajedničkim djelovanjem i timskim akcijama raditi i stvarati u interesu svih građana Crne Gore.

Osobe koje su svojim znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva su:

foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović

Ministarstvojavne uprave, digitalnog drustva i medija mr Tamara Srzentić

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof, dr Ratko Mitrović

Ministarstvo unutrašnjih poslova mr Sergej Sekulović

Ministarstvo odbrane prof dr Olivera Injac

Ministarsvo vanjskih poslova magistrand Đorđe Radulović

Ministarstvo ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović

Ministarstvo kapitalnih investicija Mladen Bojanić

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić

Ministarstvo zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimir Leposavić

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić.

Potrebnoje naglasiti da smo uveli ijedan novi standard, koji je potpuna inovacija kada je rijec o saopštavanju imena ministara i dostavljanja ekspozea Skupštini i poslanicima.

Dosadašnja praksa bila je da se oboje istovremeno dostavi neposredno pred samo zasjedanje Skupštine, dok su ovaj put imena objavljena i data na uvid svim građanima nekoliko dana ranije. Isto je učinjeno i sa Ekspozeom koji je dostavijen koiegama poslanicima. Ovo je nešto što se prvi put dešava u Crnoj Gori jer smo mi ljudi čistih ruku i nemamo potrebu da bilo sta krijemo.

Na ovaj način želim da pokažem transparentnost, jer je vodiija naših budućih aktivnosti iskijučivo to da svi znaju šta se dešava i da sve odluke prođu sud javnosti. Mi smo za sve ovo vrijeme radili, istraživali, tražili najbolja moguća rješenja i nadam se da će Crna Gora ovakvim modelom i izborom ovih profesionalaca biti drugačija i da će to biti primjer dobre prakse. Ubuduće ćemo da radimo na drugačiji način i da ne gledamo koga je prepoznao teren, već koga je prepoznalo tržište, ne ko je pogodan, već ko je kvalitetan, ne ko će biti poslušnik, već ko je spreman da radi pošteno i odgovorno, sa znanjem, iskustvom sa jasnim ciljem za dobrobit građana. Naš moto je rezultat, a da bismo taj rezultat ostvarili, pridržavaćemo se principa: RAD, STRUČNOST i ODGOVORNOST.

Zato vas molim da imate strpljenja i razumijevanja jer ovaj proces nije tako jednostavan. On mora da ima i određeno vrijeme trajanja. Trideset godina ovaj sistem je kreiran i strukturisan prema potrebama bivše vlasti i interesima pojedinaca. Nije lako sve iznova pokrenuti i uraditi, jer su se prvi put desile demokratske promjene. Dajte da sve te promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije, a to je da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene, jer čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi su veliki, Naš cilj je da ova Vlada izvrši neophodne reforme i postavi dobar pravac, kako bi sljedeća Vlada imala lakši zadatak od našeg i kako bl mogla uspješno da nastavi započeti posao na zadovoljstvo svih građana Crne Gore. Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost.

PRISTUP I PRINCIPI

Naš pristup je baziran na 4E (Energija, Efikasnost, Ekonomija, Ekologija), gdje se ulaganje u žlvotnu sredinu, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na klimatske promjene, zajedno sa adekvatnim mjerama promovisanja socljalne inkluzije, treba shvatitl kao pokretač zelenog (I održivog) razvoja i kao početna investicija, a nikako kao izdatak. To je i pretpostavka da Crna Gora suštinski postane ekološka država.

Čist obraz i poštene ruke, kao u gotovo cijeloj istoriji Crne Gore, nama su obaveza da bismo što skorije postali zemlja sa najnižom stopom korupcije u ovom dijelu Evrope. Uistinu, to je veoma veliki i delikatan zadatak, ali naša potpuna posvećenost i odlučnost sa zajedničkim djelovanjem svih nas garancija su uspjeha. Svjedočenje ličnim primjerom, uz garanciju da nema obavljanja privatnih poslova dok ste u Vladi, nema primanja skupih poklona, nema intervencije po bilo kom osnovu, pristup je rada ove Vlade. Uspostavijamo pravdu za sve, gdje kazna ne gleda koje počinilac, nema nepotizma, ni sukoba interesa, nema opravdanja "neprecizan je zakon", "nije definisano", nema bježanja od odgovornosti "to nije moja nadležnost", nema "ovo je hitno", a spostavi seda nije ni bitno.

Naravno da je svaka privilegija i određen vid diskriminacije. Čovjek zaslužan za jedan trenutak, za jedno djelo, za ne znam kakav istorijski značajan događaj, ne može biti doživotno privilegovan. Jedna od posebno privilegovanih profesija je poiitički funkcioner i postalaje možda i zbog toga unosna profesija. U vezi s tim su se oduvijek usaglašavali mnogi. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zem|ji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner.

Prethodne vlasti su živjele za trenutak (karpe diem, lat. carpe diem) i takav pristup je rezultirao ovakvim odnosom prema svima nama. Mi ćemo da projektujemo budućnost i da vodimo računa šta ćemo ostaviti u nasljeđe - oni sopstveničko mi održivo. To su razlike u upravijanju. Dosadašnji funkcioneri bili su vlast, a mi želimo da budemo na usluzi građanima. Napravićemo otklon od njihove pogrešne politike. Oni su nas svađali i sa bratom, i sa prijateljem, i sa komšijom, uveli nas u sve moguće dualitete i rivalitete, ali ne kao mjeru unapređenja, kvaliteta i poboljšanja nego po onoj narodnoj "zavadi pa vladaj".

Plan im je bio da kroz sukobljavanje zaboravimo kulturu uvažavanja, dijaloga i tolerancije. Ako ne možemo uvijek da se volimo, treba u svakoj prilici da se poštujemo - to je naš odnos koji je preduslov pomirenja.

foto: Shutterstock

Vodili su nas u ambis i dužničko ropstvo kličući: "Mi smo LIDERI". Jednu ruku su držali na srcu, a drugu u džepu građana. Siromašili su narod, zatvarali fabrike i dovodili građane u status socijalnih potreba da bi njima lakše manipulisali. Nama ne treba takvo samoproklamovano liderstvo, nama treba transformaciono liderstvo, da bismo kroz reforme popravili sve što su naši prethodnici na vlasti krivo uradili. Želimo zdravo društvo, građanina koji radi, ekonomski nezavisne pojedince koji slobodno biraju.

Napravili su sistem prema velikima i svojima. Veliki su imali sve pogodnosti, a mall ono što im ostane od mrvica sa stola. I to je očigledno, i u turizmu i u poljoprivredi, u energetici, a išlo lako i u drugim oblastima. Deviza je jasna - veliki gutaju male, a ako su veliki "moji", onda sam i ja "sigurniji".

Ne mogu da ne konstatujem da, dok su nas presporo vodili prema EU, naši prethodnici su građane zasipali stavom "niko kao mi". Išli su i kalkulisali, vjerovatno nadajući se da će EU zažmuriti i primiti nas privilegovane i nepromijenjene. Nasuprot tome, mi ćemo ići posvećeno i istrajno, želeći ne da licitiramo datumom, već da reforme sprovedemo u interesu naših građana. Vjerujemo da je to najboiji put. Parafraziraću gospodina Varheljija da koliko god su nam drugi bili blizu, EU je bliža, jer nam nudi najbolju alternativu za budućnost.

Dobra regionalna saradnja treba da bude jedna od osnova crnogorske spoljne politike. Imajući u vidu da naša zemija nema snagu regionalne ill globalne sile - snagom "dobrog primjera" možemo je profilisati kao model demokratskih promjena i pravne države u regionu, što će biti prepoznato kod evropskih i međunarodnih partnera. U tom smislu, potrebno je nastaviti sa aktivnostima u okviru regionalnih organizacija I raditi na bližoj regionalnoj povezanosti u okviru "Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan", kako bi do kraja mandate EK, svi glavni gradovi regiona blli povezani autoputevima.

Zato sam neizmjerno zahvalan našim evropskim partnerima i prijateljima za pomoć u prevazilaženju ekonomskog jaza, kako bi jednog dana naši građani i naša djeca mogli zajednički sa građanima Evropske unije ići ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti. Pometnuta dobra regionalna saradnja se ne postlže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susjednim zemljama, protjerivanjem ambasadora, floskulama o liderstvu u regionu, već iskrenom željom za dijalog sa svima, bez miješanja u unutrašnje stvari onih drugih. Kada shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podjela, koji i dalje provijavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge, mi ćemo sami sebi u regionu stvoriti dobru zajednicu, istovremeno bivajući spremni za članstvo u Evropskoj uniji koja, po našem mišljenju, nema alternativu.

Crna Gora u skladu sa evropskim pristupom treba da se zasniva na:

1.Pametnom rastu - unapređujući obrazovanje kroz podsticanje učenja i poboljšavanje vještina građana jačanje inovacije i razvoj novih proizvoda i usluga u funkciji društvenih izazova, primjenjujući IKT, kao temelj digitalnog društva.

2. Održivom rastu - uključujujući primjenu zelene ekonomije, smanjenje emisije ugljenika, korišćenje pametnih tehnologija, posvećeniju zaštitu životne sredine, poboljšavanje poslovnog ambijenta za mala i srednja preduzeća i podršku potrošačima u ostvarivanju sopstvenih prava.

3.Inkluzivnom rastu koji obuhvata: povećanje stope zapošljavanja, upravljanje promjenama kroz ulaganje u znanja i vještine, osavremenjivanje u svim sferama, jačanje socijalne sigurnosti, uravnoteženi rast u svim djelovima Crne Gore

Nova Vlada će nastaviti saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom

(MMF) i Svjetskom bankom, ali će sprovesti reformu državne uprave, javnih preduzeća i nadoknadiće budžetski deficit racionalizacijom na svakom mjestu.

Ideja vodiija Vlade će u njenom četvorogodišnjem djelovanju biti timski rad i orijentacija na rezultat, stručnost i odgovornost.

Dakle, principi rada prve demokratske Vlade Crne Gore su sljedeći:

foto: Shutterstock

1. Građanin na prvom mjestu - ravnopravnost svih bez obzira na bilo koju pripadnost ili svojstvo, kao i zalaganje za toleranciju i uvažavanje prava i sloboda drugoga;

2. Mobilnost svih u državnoj upravi na realizaciji reformskih opredjeljenja u cilju obezbjedenja sigurnog društva, zdravlja i dobrobiti svih gradana;

3. Potpuna transparentnost;

4. Nulta tolerancija na korupciju i mito:

5. Usredsređenost na digitalnu transformaciju;

6. Posvećenost državnih službenika i namještenika postavljenim ciijevima i rezultatima u cilju popravljanja kvaliteta života građana;

7. Orijentacija na rezultat:

8. Staino napredovanje:

9. Donošenje odiuka na bazi činjenica;

10. Posvećenost i brže ispunjavanje zahtjeva za pristupanje Evropskoj uniji;

11. Unapređenje i njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama regiona i međunarodnom zajednicom;

12. Suštinska opredijeljenost da Crna Gora postane ekološka država;

13. Socijalna inkluzija svih građana, kako bi svako bez obzira na etničku pripadnost, vjeru, pol i seksualnu orijentaciju ovu zemlju osjećao kao svoju, jer mi druge nemamo.

Zbog svega toga, tim koji smo predstavili okuplja stručne i odgovorne ljude, koji će kompetentno i posvećeno pristupiti svom poslu i brojnim izazovima sa kojima ćemo se sretati. Na isti način, tražiću i da se na svim nivoima imenuju stručni i odgovorni ljudi, čije će jedino mjerilo vrijednosti biti lični integritet, znanje i ostvareni rezultat.

Permanentno ćemo pratiti rad svih instutucija u nadležnosti Vlade, a posebno javnih preduzeća i imaćemo jasan pristup da je održiva funkcija iskazano djelo i nećemo se libiti da protežiramo smjenjivost.

Transparentnost rada svih u državnoj upravi, kao svakog pojedinca, a posebno funkcionera, treba da onemogući korupciju i mito, ali i da obezbijedi blagovremeno reagovanje na sve neusaglašenosti. Ovo je zajednička obaveza svih nas, a posebno medija, sindikata, NVO sektora i bukvalno svakog pojedinaca.

foto: Shutterstock

Da bismo uspjeli, sve mora biti bazirano na činjenicama i dokazima, a ne insinuacijama i pretpostavkama. Preispitivanje i provjera su tehnike koje ćemo primjenjivati. Validacija će biti mjera naših rezultata.

Da bismo uspjeli, treba svi zajedno da stručno, posvećeno i odgovorno radimo na izgradnji pravednije, bolje i Ijepše Crne Gore. Nećemo se držati populističkih mjera, već iskijučivo sistemskih rješenja. To zahtijeva dodatno vrijeme za analizu i identifikaciju mjera, ali zato doprinosi efikasnijoj i efektivnijoj reformi.

Zbog toga, svaki dan mandata ove Vlade mi ćemo posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoijstvo, spokoj, blagostanje i sreću.

U proteklih trideset godina vođena je kriminalna ekonomska politika koja je koncipirana tako da manjina koja je interesno povezana ima sve, svi ostali skoro ništa iii baš ništa. Proklamovanje stil snalaženja, a trenutno uspješni često nijesu imali nikakve ni menadžerske ni liderske sposobnosti. To je izazvalo socijaino raslojavanje, koje pojačava socijaini jaz, od 1990-tih do današnjeg dana. Zakon o porijeklu imovine treba da uravnoteži nepravdu nanesenu velikom broju gradana.

Obaveza nam je da se suočimo sa tom činjenicom i da na bazi jasnih mehanizama provjerimo moćne finansijske interesne grupe i pojedince. Naša obaveza pred narodom je da kažemo istinu o tome ko je imao koristi na bazi dogovorene ekonomije, uspostavljenih monopola, veza sa političkim vrhom, postoje riječ o licima koja su naše drustvo dovela do ekonomskog propadanja, a sami su postali neumjereno bogati.

Naša je obaveza da u okvirima zakonodavstva i pravnog sistema razotkrijemo brojne finansijske i druge afere i da ove afere u okviru nezavisnog sudstva dožive svoj epilog, uz odgovarajuće nepristrasno sankcionisanje.

Upravo gospoda i dame iz prethodne vlasti, moraju dati objašnjenje o tome kako su svojom politikom - znanjem ili neznanjem, svjesno ili nesvjesno, organizovano ili stihijski, nepotizmom ili dogovorom - sve nas zajedno doveli u ovu poziciju.

Oni su vodili i/ili podržavali ovu ekonomsku politiku, organizovani kriminal, vidijive i dokazive korupcije, podsticali su tajkune, bliske rođake, kumove da uzmu sve, i ne samo da uzmu, nego i da potpuno unište ekonomiju Crne Gore.

Donijeli su svojim monolitnim glasanjem i diskriminatorske i protivustavne zakone. Oni su tvorci bezakonitog zakonja, nepravde i nemoralne etike, narušenog sistema vrijednosti koji je promovisao vrijednosti suprotne evropskim. Samo to što su izokrenuli sistem vrijednosti i oduzeli građanima nadu, dovoljnije da dožive lustraciju, jer su unizili sve nas, a sve to radi interesa pojedinaca.

Da ne bih generalizovao, svi oni koji su saučesnici u nedjelima i oni koji su krivi treba da odgovaraju - nekažnjivost ste nam nametnuli kao mjeru za veliko, a uveli kažnjIvost za malo. Naša vizija podstiže građane na društvenu odgovornost, a ne na urušavanje svega u cilju ostvarivanja ličnih interesa privilegovanih. Nadam se da ne misle da će i dalje opijati narod, naše građane, svojim vještački kreiranim podjelama. Njihovim odlaskom sa političke pozornice vlasti, oslobodili su sve nas - one koji su glasali protiv njih, ali i one koje su imali kao siguran glas.

Slijedi društvena transformacija, koju naši građani zaslužuju i kojoj su iskreno težili, što su i dokazali na izborima održanim 30. avgusta. U Crnoj Gori nema više sigurnog glasa, postoji samo jedan jedini oslobođen glas, koji se neće ni prodavati, a ni kupovati. To je Slobodan glas i glas za najbolje. Da bi se to desilo, moraju se preispitati i pročistiti birački spiskovi, pripremiti novo izborno zakonodavstvo. Jedino najbolji predstavnici naroda i programi su mjera našeg boljitka, a snaga našeg pomirenja. Odlazeći režim imao je programe na koje se zaboravijalo dan nakon izbora. Računali su da mi nemamo pamćenje, jer po njima svako čudo tri dana traje. Više se građani ne mogu varati Iažnim obećanjima i baš hoćemo pravo na budućnost i prosperitet.

Hoćemo da kreativna i talentovana mladost ostaje ovdje, u Crnoj Gori, hoćemo da naši penzioneri ne životare, hoćemo da naši nastavnici imaju dostojanstvo profesije, da Ijekare vodi iskijučivo i samo Hipokratova zakletva, da su novinari sigurni, a njihova poruka tačna. Policija mora biti narodna, a ne partijska, mora da sarađuje sa građanima, a da građani imaju povjerenje u njen rad, jer jedino tako svi dobiamo. Sve profesije treba da se udružuju u prepoznatljive profesionalne organizacije, da imaju jak sindikat, koji brani radnika, a ne poslodavca i državnu upravu.

Ne možemo se vaspitavati na etiketiranju, klevetama, podmetanjima, omalovažavanjima, dezinformacijama, kompromitacijama, lažnim interpretiranjima, nedovoijnom istraživanju, nepristojnom vokabularu, niti se baviti izokretanjem činjenica, zaobilaženjem podataka, nepotrebnim sukobljavanjem, manipulisanjem, opstrukcijama, a to je, ispostavilo se, bio jedini način za koji su dosadašnji jednomatrični režimi znali.

Predstoji nam proces transformacije javnih preduzeća. Danas ta preduzeća većinom postuju na granici rentabilnosti ill su gubitaši. Nedopustivo je u današnjem vremenu ne obezbijediti organizacione promjene sa prestrukturisanjem, koje će ozdraviti i urediti sistem državnih preduzeća po evropskim standardima. Vlada neće vršiti privatizaciju u prvoj godini svoga djelovanja, ali će na osnovu ekonomskih pokazateija i opšteg interesa napraviti detaijnu analizu i već krajem naredne godine imati jasnu strategiju budućeg djelovanja, koja će konkretno saopštiti najpovoijnija rješenja za buduće djelovanje ovih preduzeća.

foto: Shutterstock

Neki tenderi su već u toku, a od nacionalnih su interesa i imaju snažan uticaj na budžet, poput davanja u koncesije aerodroma ili Zakona o državnoj pomoći kompaniji Montenegro erlajns. Nakon što budemo u posjedu svih informacija, kroz detaijnu analizu donijećemo odluku koja bude najbolja za Crnu Goru.

Trenutno se u ekonomiji suočavamo sa najvećim deficitima i tu je najteže pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Jedan od modela koji ćemo primijeniti je model humane dualne ekonomije. Uspjeh ne zavisi samo od volje i odlučnosti. Tu postoje i objektivni i subjektivni problemi, tu postoji pitanje finansijskih dugova, tu postoji pitanje nasljeda prošlosti, povezanih poslova, monopola i sl. Iako očekujemo da će nadu pažnju i djelovanje skretati ka dnevnim urgentnim problemima i reagovanju na inscenirane aktivnosti, ne smijemo nikada da izgubimo viziju, niti da zaboravlmo na finansijski oporavak i ekonomski plan razvoja društva.

Ne žellmo da budemo država jeftine radne snage, vec želimo da budemo država znanja i pameti, jer imamo preduslove za to. Hitno treba da postanemo država koja privlači investitore sa reputacijom i stručnjake sa znanjem koje nam nedostaje, a to možemo samo ako im obezbijedimo garancije zasnovane na stabilnosti, dobrim zakonima i institucijama kojima se vjeruje. Ovo je naše osnovno opredjeljenje. lako još nijesmo postali zvanična Vlada, mi smo već duže vrijeme radiii kao Vlada, pripremali se, obavili brojne razgovore sa relevantnim finansijskim institucijama, brojnim zainteresovanim investitorima sa dobrom reputacijom, preispitivali mogućnosti, definisali prioritete, razgovarali o varijantama korišćenja otpada u proizvodne svrhe itd.

Naravno, najveće bogatsvo svake države je čovjek. lako je kriza duboka i nezaposlenost nikada veća, potrebno je otvoriti nova radna mjesta. Zato su nam potrebne investicije i investitori, prevashodno na sjeveru, da bismo ubIažili ekonomsku diskriminaciju i zadržali omladinu.

Vrijeme novih tehnologija i potrebe industrije se mijenjaju i traže novu kvalifikacionu strukturu radne snage. To znači da su nam potrebna velika ulaganja, ali to su i najopravdanija ulaganja. To su ulaganja u budućnost, u ljude, to su ulaganja u ljudski kapital to je šansa za mlade ljude koji imaju ambiciju, ali to je šansa i za sve one koji imaju energiju da naprave promjene u svom životu. Naš prvi projekat je obuka 500 mladih i talentovanih za potrebe IT sektora, koji bi se ubrzanom specijalizacijom prilagodili raznim mogućnostima ove propulzivne oblasti. Drugi projekat je školovanje određenog broja budućih karijernih diplomata jer smo rijetka država u kojoj ima preko 60% nekarijernih diplomata, iako Zakon propisuje da mora biti ispod 30%.

Naravno da ćemo i u svim drugim oblastima pažnju poklanjati usavršavanju i školovanju, podsticanju kreativnosti i istraživačkog duha. PažIjivo ćemo kreirati listu deficitarnih zanimanja i krenuti u prekvalifikacije i školovanje kadrova prema realnim potrebama i projekcijama razvoja tržista rada. Želimo da i postojeći program ekonomskog državljanstva promijenimo u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar.

Naša ekonomska strategija je stvaranje preduslova za bezbjedno ulaganje kapitala i privlačenje stranih direktnih investicija. Ekonomska dipiomatija i privlačenje kredibilnih investitora mora biti jedan od zadataka naše spoljne politike. Diplomatsko-konzularna predstavnistva će u bliskoj koordinaciji sa MVP MFSS, MER i MKI biti u obavezi da efikasno i intenzivno promovišu investicione potencijale naše države, kako bismo zajednički izašli iz nezavidne ekonomske situacije, do koje nas je dovela bivša vlast.

ZAVRŠNA RIJEČ

Smatramo da i ovako redukovana Vlada ima previše ministarstava. Potrebno je da tendencija bude dalja optimizacija državne administracije, povećanje efektivnosti i podizanje kvaliteta života građana i drugih zainteresovanih strana.

Ovim prestrukturisanjem ministarstava pokušali smo da naznačimo pravac reformi i same državne uprave.

Na svaki problem ćemo reagovati odmah, reći ćemo istinu i predložiti rješenje, i što je najvažnije, laž i krađu nećemo dozvoliti niti tolerisati. Ovo je Vlada nulte tolerancije na korupciju.

Ova Vlada će raditi na promjeni postojeće paradigme i načina razmišljanja u svakom segmentu društva podižući sigurnost i moralne vrijednosti u društvu.

Moramo stvarati društvo u kome se znanje vrednuje, jer je znanje najveća vrijednost 21. vijeka.

Kao predsjednik Vlade ohrabrivaću dijalog kao način donošenja dobrih odluka za našu Crnu Goru. Želim da naglasim da će svaki predlog, svaka ideja i svako konstruktivno rješenje naići na otvorena vrata, a da ćemo onda kao tim nastupati jedinstveno kada bude potrebno da odbranimo naše stavove i obrazložimo odluke koje smo donijeli. Sve vas pozivam da se pridružite zajedničkom radu na izgradnji kvalitetnije budućnosti i boljeg života za sve nas.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapićfoto: Luka Zeković

Ipak, najveća odgovornost će biti na meni, kao predsjedniku Vlade, i ja se neću skrivati iza svojih saradnika, a o našim rezultatima ću javnosti redovno podnositi izvještaj.

Najozbiijnyi izazovi ove Vlade će biti nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta, držanje zacrtanog kursa spoljne politike, nastavak reformisanja države kroz modernizaciju rada i efikasniji rad državnih službenika koji moraju biti servis građana; zatim obrazovanje i privlačenje stručnjaka, uspostavijanje partnerstva između svih segmenata društva i uključivanje civilnog sektora u sve društvene inicijative.

Želim da pošaljem poruku da ova zemlja ima sjajno kulturno nasljeđe i želim da svi zajedno na njemu gradimo novu kulturnu politiku uz poštovanje svih vjera i nacija.

Vrijeme će, kao majstorsko rešeto, pokazati koliko smo kao društvo i pojedinci spremni da, svojom posvećenošću i pregalaštvom, zajedno pomjeramo granice i zakoračimo u budućnost svih nas. Vjerujem da mi sve možemo, ako to zaista hoćemo. To radimo radi naših porodica, radi naše Crne Gore - zar nam je potrebna veća motivacija?

Mi se ovdje pred vama i pred svim našim građanima obavezujemo da će sve što budemo radili biti iskijučivo i jedino u interesu građana.

Prvi korak ka slobodi je već napravljen. Posljednjih mjeseci prisustvovali smo bespoštednim kritikama na račun moga djelovanja, ali i djelovanja kandidata za ministre, i to, između ostalih, i od strane pripadnika koalicije čiji sam nosilac. Za razliku od mnogih, ja to doživijavam kao sjajan početak novog vremena u kome svako ima pravo na sopstveno mišljenje i u kome svako kontroliše i javno kritikuje rad bilo kojeg javnog djelatnika. Ovo pokazuje da je prošlo vrijeme onih koji strepe od mišijenja šefa i koji su svoj mozak trajno pohranili u centralnom komitetu. Ovim putem zahvaljujem istaknutim članovima pobjedničkih koalicija što su smogli snage da se, radi opšteg dobra, odreknu ključnih pozicija u Vladi. Tim časnim postupkom su, uprkos mogućim neslaganjima, pokazali i moralnu snagu i veliku moralnu razliku u odnosu na odlazecu vlast.

Posvećenost, odIučnost, odgovornost, otvorenost i dobronamjernost, vrijednosti su na kojima ce se zasnivati naš rad.

To je, drage kolege poslanici, dame i gospodo, Program naše Vlade i ovo su ijudi koji treba da ga sprovedu u djelo. Najmanje što možemo da obećamo u ovoj složenoj i specifičnoj situaciji, prevashodno prouzrokovanoj lošom ekonomskom politikom i zdravstvenim problemima, jeste da će ovo biti Vlada slobode i jednakosti, Vlada promjena i reformi, Vlada efektivnih i efikasnih rezultata i demokratske transparentnosti.

Mi nijesmo mađioničari. Ono što imamo, to smo mi i naše znanje, želja da napravimo Crnu Goru boljom i pravednijom državom, naša sinergija, timsko djelovanje i vjera našeg naroda u bolje sjutra koju ne smijemo da iznevjerimo. Jedino što obećavamo jeste da ćemo se žrtvovati, i radom, kompetencijom i odgovornošću svjedočiti rezultat. Daćemo sve od sebe da obezbijedimo boiji život za sve naše građane.

ZA PROSPERITET I NAPREDAK CRNE GORE!