SDP: Bilateralne i istorijske nesuglasice država ne stavljati u kontekst integracija, kao što je uradio Varhelji

Iz SDP su kazali i da su predstavnici te partije kao poklon uručili "istorijske knjige iz perioda nestanka Kraljevine Crne Gore 1918. godine, kao i Rezoluciju Skupštine Crne Gore o poništenju odluka "Podgoričke Skupštine" koja je donijeta na stogodišnjicu njenog održavanja"

2262 pregleda 6 komentar(a)
Stanić, Cikotić i Mitrović ispred Delegacije EU, Foto: SDP
Stanić, Cikotić i Mitrović ispred Delegacije EU, Foto: SDP

Ne mislimo da bilateralne ili istorijske nesuglasice koje evropske države imaju treba stavljati u kontekst evropskih integracija, kao što je, po našem mišljenju uradio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, poručili su članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić, Jelena Mitrović i Amina Cikotić.

Oni su se, kako je saopšteno iz SDP, danas susreli sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Plamenom Halačevom i Vladom Dedovićem.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano o izjavi Varheljija koji je pozvao Crnu Goru da povuče odluku o proglašenju ambasodora Srbije Vladimira Božovića za "persona non grata", o integracionom procesu Crne Gore, aktuelnim političkim dešavanjima i prioritetima u narednom periodu, naročito u kontekstu ublažavanja društveno-ekonomskog uticaja krize izazvane koronavirusom i daljeg napretka u procesu pristupanja EU.

Iz SDP su kazali i da su predstavnici te partije kao poklon uručili "istorijske knjige iz perioda nestanka Kraljevine Crne Gore 1918. godine, kao i Rezoluciju Skupštine Crne Gore o poništenju odluka "Podgoričke Skupštine" koja je donijeta na stogodišnjicu njenog održavanja".

"SDP predstavlja partiju koja je od osnivanja, početkom devedesetih, čvrsto na evropskom kursu i kao takva jedan od snažnih promotera evropskih vrijednosti u našoj zemlji. Ne mislimo da bilateralne ili istorijske nesuglasice koje evropske države imaju treba stavljati u kontekst evropskih integracija, kao što je, po našem mišljenju uradio komesar Varhelji. Takođe, snaga država se mjeri i time da se poštuju odluke koje Skupština donosi, jer se tako suštinski gradi pravna država, što je neophodan preduslov za naš dalji evropski put", naveli su prestavnici SDP.

Iz te partije su saopštili da je Halačeva, šefica Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji EU u Crnoj Gori, istakla da je EU snažno posvećena evropskom putu Crne Gore i promociji dobrosusjedskih odnosa svih država regiona.

"Halačeva je podsjetila na zvaničnu izjavu portparolke Evropske komisije Ane Pisonero, koja je navela da je poštovanje dobrosusjedskih odnosa kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije, ukazujući na presudni značaj očuvanja dijaloga i saradnje među državama kandidatima za članstvo u EU. Na kraju sastanka je istaknuta obostrana želja za nastavak komunikacije, kako bi se kroz dalju saradnju osnažila evropska ideja u Crnoj Gori, kao i podrška građana naše zemlje evropskim integracijama", zaključuje se u saopštenju SDP.

Bonus video: