Bogdanović: Budući ministri da znate, nijeste vječiti

"Crna Gora više ne smije biti zemlja u kojoj će vlast raditi za polovinu svog naroda koji su je birali i protiv polovine naroda koji je nije birao"

27030 pregleda 510 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su za mirnu tranziciju vlasti zaslužni svi - "i parlamentarna većina i opozicija i narod"

"Ne smijemo više nikad da dozvolimo da se Crna Gora predstavlja onakvom kakva nikad nije bila. Zemljom u kojoj se lijepe etikete izdajnika i da je uobičajena stvar... To su riječi nedostojne Crne Gore"

Naveo je da su pred Crnom Gorom teška socio-ekonomka vremena, a pred vladom veliki izazovi.

"Gospodine Krivokapiću ukoliko budete služili Crnoj Gori i narodu nemojte da brinete za rezultate. Nova vlada će više nego bilo koja druga biti pod stalnim nadzorom Skupštine, bićemo vaša sjenka, kontrolori, ali i iskreni partneri i politički prijatelji... Niti jedan poslanik više nikada neće biti taster poslanici, a vi budući ministri da znate nijeste vječiti... Vaš posao nadilazi nepolitičke poslove i zato je vaša odgovornost veća", rekao je Bogdanović.

Poručio je da "više nikada kriminalnim grupama, više nikada tajkunskim ambicijama, više nikada rođačkim šemama, više nikada grupici nezasitih pojedinaca u ovoj ili van ove institucije".

"Crna Gora više nikad ne smije biti zemlja u kojoj će vlast raditi u korist polovine svojih građana, onih koji su je birali i na štetu druge polovine, koji je nijesu birali. Ova vlast i 42. Vlada Crne Gore mora biti vlast za 100 odsto naroda Crne Gore. Vrijeme je da politika odmjerenosti zamijeni retoriku podjela. Vrijeme je da pružimo ruku jedni drugima i pomirimo se pošteni sa poštenima, kojih ima na svim istorijskim i političkim stranama. Vrijeme je da povratimo Crnu Goru ovom divnom narodu i njegovom miru. Patriotizam je nešto što sada stvaramo. Da damo razloga ljudima da vole svoju zemlju, da žive za svoju zemlju, da ginu za svoju zemlju. Da se više nikada ne desi da se po mišljenje ide u paralelne institucije, recimo "Splendid", niti van Crne Gore".

Bogdanović je poručio da svi zajedno moramo da slavimo demokratiju, zakone, pomirenje, mir, državu, Crnu Goru.

"Ovo se sve dešava jer nismo nikada odustali od demokratije. I to je razlika između nas koji su ušli u svaki crnogorski dom i onih koji su ušli u svaki crnogorski džep. Zato je ovo je istorijski trenutak, ali je samo i početak. Početak mnogo istorijskih trenutaka koji su pred nama. Mi ne bježimo od teških trenutaka. Od borbe. Mi smo se u borbi kalili. Mi nikada iz ringa nijesmo izašli. To je naš domaći teren. I spremni smo na borbu i obračun sa svima onima koji više vole svoj džep, od svoje države. Koji više vole vile i jahte, od Lovćena, Orlovog krša i Cetinja, Pljevalja, Herceg Novog, Ulcinja, Rožaja i svake stope i crnogorskog kamena. Zato kriminal i kovid imaju jednu zajedničku stvar i jedan zajednički imenitelj. To je zaraza koja će biti pobijeđena. Mi ćemo pobijediti. Ovdje u Parlamentu i Vladi Crne Gore. To je ono što želimo da mijenjamo. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, ali možemo korpuciju poslati u istoriju, a to nije promjena istorije, kako to žele predstaviti. To je naš domaći dug prema svetoj crnogorskoj zemlji".

Bogdanović je istakao da je javni dug poseban problem koji moramo riješiti.

"To je dug prema građanima Crne Gore. Da popravimo ono što je pokvareno. Zato ste nam dali povjerenje. Zato će Klub poslanika Ddemokrate-Demos-Mir je naša nacija glasati za izbor ove Vlade, bez obzira na sve mane koje su pratile pregovarački proces. Bez ozbira što se odustalo od jedne metodologije, a ubrzo i od druge. I primijenila treća. U svim metodologijama i svim fazama Demokrate i Demos su bile dostojanstvene i konstruktivne partije. Bez obzira što su diskriminisani preko 150.000 građana koji su članovi političkih partija, među kojima ima na desetine hiljada vrhunskih stručnjaka. Bez obzira što u Vladi Crne Gore nema manjina, što je loša poruka. I na čemu smo stalno insistirali".

On je kazao da su Demokrate inicijatori i autori sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije.

"Kojim smo garantovali da nema promjene Ustava Crne Gore, državnih simbola i spoljno-političkog kursa Crne Gore. Ovaj sporazum prihvatili su sva tri lidera i to je razlog više da glasamo za i damo četvorogodišnji mandat da sprovedu politiku za koju su glasali građani Crne Gore, u skladu sa ovim sporazumom. Ovo više nikad neće biti zemlja poraza, nego zemlja pobjeda. Zemlja koja se voli cijela, svaki njen pedalj, svaki njen grad, svaka njena stopa", poručio je Bogdanović.

Bonus video: