I dalje manipulišu identitetskim pitanjima

Goran Đurović i Ivan Vukčević kažu da je komesar Varhelji želio da doprinese smirivanju tenzija i da odlazeća vlast opstruira nasljednike

29174 pregleda 74 reakcija 21 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Oštre kritike evropskog komesara Olivera Varheljija, koji je pozvao vlasti u Beogradu i Podgorici da odustanu od protjerivanja ambasadora, predstavljaju pokušaj destabilizovanja nove vlasti, ali su bez većeg uticaja na proces evropskih integracija, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Građanski aktivista Goran Đurović rekao je “Vijestima” da je izjava evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje uobičajena diplomatska izjava koja poziva na saradnju susjednih država i stabilnost regiona. “Kao i mnoge druge izjave koje dolaze iz Brisela, izjava komesara Varheljija se koristi u unutrašnje političke svrhe, u zavisnosti od interesa odlazeće i nove vlasti. Vjerujem da komesar nije imao namjeru da pruži podršku novoj ili odlazećoj vlasti, Srbima ili Crnogorcima, već isključivo doprinese smirivanju tenzija”, kazao je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

Varhelji je u nedjelju uveče na Tviteru objavio da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore i pozvao Crnu Goru da uradi isto. Sve to nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ambasadora Vladimira Božovića proglasilo personom non grata zbog izjave o Podgoričkoj skupštini. Uslijedila je recipročna mjera Srbije i protjerivanje crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića. Srbija je, međutim, ubrzo odluku povukla.

Iz MVP su saopštili da to ne namjeravaju jer se Božović, kako su objasnili, “u kontinuitetu miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje”. Varheljiju su zamjerili da je “propustio da prije izrečene sugestije sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori” barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari”.

Đurović kaže da je odlazeća Vlada vjerovatno željela da naruši odnose među političkim subjektima nove vlasti, kako bi mogla da se prikaže kao jedini branitelj crnogorskog nacionalnog identiteta. “Na žalost, jedino što je ostalo odlazećoj vlasti je identitetsko pitanje koje je bilo konstantno stavljano u fokus jer se time željela skrenuti pažnja sa nedostatka vladavine prava, borbe protiv korupcije, kriminala, zarobljenih i neprofesionalnih institucija. Odnosi nove vlade i skupštinske većine sa EU isključivo zavise od činjenja ili nečinjenja onih koji vrše vlast. Na konkretnim primjerima će se brzo vidjeti da li nova vlada ali i skupštinska većina žele istinsko oslobađanje i profesionalizaciju institucija čime će se ubrzati proces pristupa EU”, rekao je Đurović.

Programski direktor CeMI-ja Ivan Vukčević, za “Vijesti” kaže da je odluka da se ambasador Srbije proglasi za personu non grata je očekivano izazvala veliku pažnju domaće i javnosti u regionu.

“Da će ona dovesti do velikog broja različitih reagovanja sa obje strane, moglo se pretpostaviti. Na to upućuje istorija političkih i diplomatskih odnosa Srbije i Crne Gore, satkana od uspona i saradnje, ali i zahlađenja u komunikaciji. To posebno važi za odnose nakon njihovog državnopravnog razdvajanja”, rekao je Vukčević.

Vukčević
Vukčevićfoto: CEMI

On podsjeća da je obaveza diplomatskih predstavnika poštovanje države prijema i njenih institucija. Tvrdi da je Božović svojim istupima u nekoliko navrata postupao drugačije. “To se u dijelu javnosti u Crnoj Gori i Srbiji pripisuje činjenici da se ne radi o karijernom diplomati, kao i da je neuobičajeno da je neko ambasador u zemlji rođenja. Pored toga, pravo je države prijema da cijeni postupanje diplomatskih predstavnika. To nije pravno sporno, ali je indikativan tajming, činjenica da se to radi u vrijeme prenosa vlasti. Uzimajući to u obzir, može se zaključiti da bi odgovornije i politički mudrije bilo da je još jednom ukazano na neprimjereno postupanje gospodina Božovića i ostavljena prilika, u prvom redu, budućem premijeru i ministru, da pokažu svoje spoljnopolitičko promišljanje na konkretnom primjeru”, kaže Vukčević.

Opšta ocjena je, kako dodaje, da odluka suverene države Crne Gore o diplomatskim odnosima sa susjedima predstavlja njenu nadležnost, da Varhelji ima pravo na svoje mišljenje o odluci koju je donijela Crna Gora, kao i da će ovaj spoljnopolitički događaj biti bez većeg uticaja na proces integracija.

“Uskoro će ovo biti tema za novu vladu, a njen stav će biti prvi test poštovanja koalicionog sporazuma i ekspozea koji je javnost pažljivo analizirala”, naveo je Vukčević.

Bonus video: