Skupština završila drugi dan zasijedanja, ostalo još 13 izlaganja poslanika

Skupština Crne Gore i danas je raspravljala o izboru predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore. Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić u srijedu je obrazložio program i personalni sastav nove vlade. Sjednicu ćete moći da pratite i sjutra od 11 časova uživo na Portalu i na Televiziji Vijesti

227862 pregleda 2900 reakcija 389 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Savo Prelević
Sa današnje sjednice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2020. 20:08h
Završeno
19:10h

Sjednica Skupštine nastavlja se sjutra. Preostalo je još 13 diskutanata. Nastavak sjednice zakazan je za 11 časova.

19:06h

Marta Šćepanović (DPS) opisivajući vladu kazala je "slatka mala izvrnuta torta vrh ti na dnu stoji".

foto: Screenshot

 "U ovoj vladi eksperti su na čelu ministarstava, a po dubini planirate da mimo zakona politički dijelite funkcije... Osim Injac, svi ostali su bliski rođaci ili na neki drugi način povezani sa popovima i vladikama SPC...".

18:50h

Branka Bošnjak (Pokret za promjene) obraćajući se Krivokapiću iskazala je "ogorčenje jer su vam usta puna pravičnosti i pravde, a ovo što ste vi napravili je ogromna nepravda".

"Moje prvo razočarenje se desilo kada ste kao univerzitetski profesor rekli da vam je čast što vas je doveo Daka Davidović ratni profiter i švercer oružjem... i koji svoje grehove želi da opere kroz ktitorstvo i donacije crkvi, a otvoreno je ušao u političku arenu, privatizujući i crkvu i vas i vašu vladu i preko 150 profesora univerziteta i Dritana Abazovića..."

foto: Screenshot

Dodala je i da "ono što je prošlo ispod radara" i da je ne iznenađuje je "pričao o švercu i rekao to zaboga sve zemlje rade..."

"Očekivala sam niti ste se vi, niti crkva, niko od vas se nije ogradio od njegovih skandaloznih izjava, a ponizio vas je. Dabogda se srušio Univerzitet ako je Daka Davidović neko koga treba da prate univerzitetski profesor".

Dodala je da je Krivokapić "olako okrenuo leđima onima kojima dugujete uspjeh, svojim saborcima".

"Vi ste nas tako izranjavane odžeparili. Došli, uzeli nam sve i šutnuli... Ako se ne promijenite i ne shvatite greške vrijeme će pregaziti vas. Očekujem da se promijenite..."

Kazala je da "ovo nije ekspertska vlada i da ovo nisu eksperti".

"Vi niste ekspert za politiku, nije ni vaš potpredsjednik nikakav ekspert već samo jedan simpatičan, teatralan, kočoperan lik koji umije da se dodvori narodu... Ono što me brine kod njega je opsesija bezbjedonosnim službama nekog ko je mlad. Otkud njemu ta zaljubljenost u silu...".

Nije željela da komentariše kandidate za ministre.

"Ali ću izraziti veliku zabrinutost da svi zajedno nemaju ni 10 godina rada u državnom aparatu...", rekla je Bošnjak.

18:42h

Albin Ćeman (Mir je naša nacija) kazao je da od buduće vlade očekuje da dijasporu "ne gleda kao biračko tijelo, da se prema njoj ophodni sa visokim stepenoim senzibiliteta".

foto: Screenshot

"Očekujem ravnomjerniju strategiju razvoju prema svim opštinama...".

Ćeman se zahvali svim zdravstvenim radnicima Crne Gore i pozvao građane da poštuju mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. 

18:26h

Luiđ Škrelja (DPS) rekao je da "kad bi neko slučajno prolazio i svratio u parlament ne bi mogao tačno da zna ko je pozicija, a ko je opozicija, koga mi biramo, koga branimo i napadamo, ko je osvojio a ko izgubio slobodu, ko je donio a ko oteo slobodu".

foto: Screenshot

On je ocijenio da je ovo prva "necrnogorska vlada u njenoj istoriji".

"Ova vlada je jednonacionalna, jednovjerska, pravoslavna, pod patronatom SPC. Jedino što cijenim da je istorijsko u ovim momentima je što nije bilo mjesta za pripadnike manjinskih naroda...", kazao je Škrelja.

18:20h

Milun Zogović (DNP) kazao je da "ako bilo ko iznevjeri našu zajedničku borbu za slobodu iznevjeriće sebe i Crnu Goru".

"Građani očekuju i traže pravdu, slobodne institucije i procesuiranje svih onih koji su kršili zakon..."

foto: Screenshot

"Budući ministri od vas tražimo i zahtijevamo odgovornost i mjerljive rezultate. Vaš rad i rezultati kreiraće i određivati naš odnmos prema vama. Crna Gora više nema vremena za gubljenje. Ministri od vas očekujemo da Crnu Goru promijenite na bolje", kazao je Zogović.

18:05h

Zdenka Popović (Mir je naša nacija) kazala je da "biramo prvu slobodnu i demokratsku vladu."

foto: Screenshot

"U ovoj teškoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi... neće biti lako ni brzo jer je neoliberalna ekonomska škola godinama forsirala slobodno tržište, a to tržište diktiralo je tempo državi i pravila umjesto da bude obratno. To je dovelo do toga da imamo ekonomiju na ivici ponora", kazala je Popović.

Dodala je da ne želi niti da hvali niti kritikuje Krivokapića već da ohrabri i "da ćete imati moju punu podršku za svaki reformski korak koji budete napravili".

"Trebaće vam vremena za sprovođenje reformi", kazala je Popović.

17:57h

Miloš Nikolić (DPS) kazao je da je ekspoze Krivokapića neprecizan.

foto: Screenshot

"Govorite o složenosti epidemiloške situacije, a vi ste jedan od krivaca ovakve epidemiološke situacije... Govorim o izbornoj kampanji jer je čitava olbilježena kršenjem mjera... Govorite o regularnosti obrazovnog procesa, a čitav život ste proveli u obrazovanju i to na najvećim funkcijama na kojima vas je imenovala Valda Crne Gore koju je predvodio DPS", rekao je Nikolić.

17:45h

Radoš Zečević (Nova) je kazao da je DPS 30 godina vodio državu i da je kao rezultat toga danas "siromašno i podijeljeno društvo, opljačkani resursi, bez vizije održivog razvoja, ogroman dug..."

foto: Screenshot

"Stekli su se uslovi za sveobuhvatne reforme pobjedom na izborima. Od nas iz pobjedničke koalicije zavisi hoćemo li iskoristiti šansu i opravdati očekivanja građana", rekao je Zečević.

On je podsjetio Krivokapića "da je iz usta svih iz Fronta čuo što nas rukovodi da vas podržavamo".

17:32h

Maksim Vučinić (Radnička partija) rekao je da je buduća vlada konačno, "vlada po volji naroda".

"Dozvolili smo opet manjini da utiče na volju većine. Oni koji su vladali 30 godinana osnovu podjela uspjeli su i za vrijeme tehničkog mandata da učine štetu državi i građanima. Narod koji je svjedog 30 godina vladavine očekuje pravdu. Pravda je spora, ali dostižna", rekao je Vučinić.

foto: Screenshot

Dodao je da "nema revanšizma"

"Oni koji su došli sa režimom na pozicije i radili pošteno, samo svaka čast, dok za one koji su odgovorni za ovakvo stanje u državi, koji su širili lažni patriotizam za njih neće biti mjesta na jaslama države", rekao je Vučinić. 

Dodao je i da mora "spomenuti lopovluk državne imovine čija je najgora posljedica gubitak radnih mjesta"...

"Crna Gora se voli kada je ne damo nikom osim budućim generacijama da je čuvaju. Građani, 30 godina strahovlade je prošlo".

Vučinić je dodao da ne sumnja da će Krivokapić i njegov tim "raditi i uspjeti da Crnu Goru digne na noge".

17:25h

Nikola Rakočević (DPS) je rekao da smatra da je ovo "prva nedemokratska vlada u istoriji Crne Gore".

"Kako mandatar prije nego što je počeo da sastavlja vladu potpisuje sporazum kojim potvrđuje ključna dostignuća prethodne vlade".

foto: Screenshot

Dodao je da "ova vlada ima nedemokratski karakter jer ona zapravo nije proizvod volje građana".

"Imamo 41 poslanika u većini koji svoje programe političke neće ispunjavati jer nisu u vladi".

Dodao je da od odgovornosti ne može pobjeći nijedan od 41 poslanika vlasti.

"Jer ne može glasati protiv ove vlade. Ako ova vlada ne bude učinkovita ili efikasna onda niko od poslanika koji će glasati ne možer pobječi od političke odgovornosti i stanja u državi. Ako ta vlada bude uspješna, odlično bez obzira što nama to možda politički neće odgovarati. Sumnjamo u mogućnost i kvalitet vlade", rekao je Rakočević.

16:55h

Maja Vukićević (DNP) kazala je da DF nikada nije dovodio u pitanje pobjedu na izborima.

foto: Screenshot

"Očekujemo da se sprovedu reforme u oblasti pravosuđa.... očekujemo borbu protiv korupcije, kriminala, rješavanje brojnih afera... Ko god je prekršio zakon mora se suočiti sa posljedicama", navela je Vukićević.

Navela je da je Crna Gora nakon vladavine DPS-a "opustošena".

16:49h

Ivan Mitrović (DPS) poželio je sazivu parlamenta "što kraći mandat"...

foto: Screenshot

"Nema skrivanja iza bilo koga. Svaki poslanik koji da glas za ovu vladu čini vlast Crne Gore. Žao mi je kolege koji su imali želju da budu dio vlasti, a ostaće dio parlamenta..."

Dodao je da neko želi da izbjegne političku odgovornost i pošalje poruku svojim biračima da on nije vlast.

Mitrović je kazao da on i većinska javnost ne vjeruju da Krivokapić i predložena Vlada garantuju put Crne Gore, koji je stvarala DPS.

16:33h

Srđan Pavićević (Crno na bijelo ) - kazao je da je primijetio kod kolega sa desne strane da postoji kvalitetna elaboracija ekonomske situacije i statusa i potrebe da se u ekspozeu pokažu neki detalje "pa se pitam zašto su nam ostavili četiri milijarde duga".

Naveo je i da je velika greška i propust što predstavnika manjina nema u Vladi.

"Pored manjinskih predstavnika zabrinute su kolege iz DPS, jako im ovo smeta i vrijeđa ih, što je normalno, koliko se sjećam, na Dubrovnik nismo išli kao turisti, a kad se sjetim deportacije muslimana u Republiku Srpsku nismo im samo obezbjeđivali besplatan prevoz, bilo je to i nešto drugo... pa kad se sjetim otkopavanja opružja kod Bijelog Polja", rekao je Pavićević.

foto: Screenshot

Govoreći o kolegama iz parlamentarne većine, Pavićević je kazao da se ponašaju "kao ljudi koji dođu da se požale da 15, 20 ili 30 godina imaju patnje, trpe bolove, i onda kad smognu snage da dođu kod ljekara traži da im sve bude rijeđeno u dva dana"

"Teškko. Proces obolijevnja traži i proces ozdravljenje.. Stvari poslije 30 godina ne mogu da se riješe za tri dana, možda ni za tri mjeseca" rekao je Pavićević.

Dodao je da će Crno na bijelo i CIVIS, "vladi biti podrška i dobronamjerni korektiv".

16:17h

Vesna Pavićević (DPS) kazala je da je mandatar u ekspozeu napisao da će se zalagati za ravnopravnost građana, ali da "sa ovakvim konceptom vlade ste sebe demantovali...".

foto: Screenshot

"Objasnite građanima zašto nije ministarstvo turizma prioritetno izdvojeno. U ekspozeu nijedna rečenica nije posvećena kapitalnim turističkim projektima", kazala je Pavićević.

16:05h

Danijela Đurović (SNP) navela je da je odgovornost na svima da državu učinimo stabilnim ambijentom u kojem će se živjeti životom dostojnim čovjeka...

foto: Screenshot

"Očekivanja su velika od građana, političara... Struktura vlade pokazuju namjeru ekonomičnosti, ali ostaje zabrinutost da li će biti obezbijeđena puna funkcionalnost vlade. Lično smatram da je turizam skrajnut u ministarstvo ekonomije, a da je ekologija uvrštena u jedno ministarstvo gdje će morati da se bori sa urbanizmom i planiranjem prostora".

Ona je tražila da se vrate naknade majkama sa troje i više djece.

16:00h

Bogdan Fatić (DPS) ocijenio je da se iz ekspozea ne može primijetiti jasna vizija daljeg napretka Crne Gore.

"Vjerujem da bi elementarno korektno bilo da vlada saopšti da planira da nastavi realiziaciju već započetih projekata u oblasti energetike....", naveo je Fatić.

foto: Screenshot
15:54h

Jovanka Bogavac (PzP) kazala je da mandataru zamjeram jer nije dovoljno napora uložio da vlada bude u skladu sa Ustavom, sastavljena od partija koje su pobijedile na izborima.

foto: Screenshot

"Pohvalila bih da je rodna ravnopravnost adekvatno primijenjen, ali je i teritorijalni i manjinski kriterijum trebalo uzeti u obzir. Protiv nijednog od kandidata nemamo ništa, ali su bez konkretnih iskustva za obavljanje ministarske pozicije", rekla je Bogavac.

15:49h

Jelena Božović iz Nove srpske demokratije je kazala da su građani Berana među prvima se suprotstavili diktaturi, ali da u Vladi nema nikoga iz tog grada.

Ona je istakla se nada da se nova vlast neće ponašati kao prethodna koja je tretirala Berane kao da je u drugoj državi.

foto: Screenshot

Božović je kazala da vlada ne odslikava izbornu volju građana, a da očekuju niz stvari uključujući da se stane sa diskriminacijom prema Srbima.

Ona je poručila i da DPS treba uništiti.

15:40h

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je na budućoj vlasti velika odgovornost.

"Koju vam je narod dao i iz ovog razloga trebate da znate, da mi kao poslanici imamo veliku odgovornost da ispunimo njihove zahtjeve. Ova Skupština biće drugačija od ranijih perioda... Vlada će biti takva da neće imati direktnu povezanost sa polanicama".

foto: Screenshot

Kazao je da je cilj svih demokratizacija Crne Gore...

On je ponovio zahtjeve, koje između ostalog podrazumijevaju investicije na području gdje žive Albanci u visini pet odsto kapitalnog BDP-a decentralizacija vlasti. povraćaj imovine...

"Crna Gora je dobar susjed sa svim zemljama u okruženju, zemlja koja je u NATO, sa otvorenim svim poglavljima, ali ima i brojne probleme. Imaćete našu podršku za nemijenjanje spoljnog kursa države, ali za buidućnost Crne Gore ne možemo sve gledati crno i bijelo. Za budućnost CG treba nam građanski mir i istinski dijalog... Ja to u vašem ekspozeu nisam pročitao, ali nisam pročitao ni suprotno".

On je kazao da je u ekspozeu pročitao "sam lijepe rečenice koje nažalost ne tretiraju manjinska pitanja".

"Manjinska pitanja su značajna. Želim poslati poruku i bivšim koalicionim partijama - nemojte liti krokodilske suze što manjinske partije nisu u vladi jer da smo ko zna kakve bi etikete dobijali", rekao je Nimanbegu.

Poručio je da Krivopkapiću i njegovoj vladi "želim svako dobro".

"Oni koji će vas podržati vas ne podržavaju. Oni koji će vas podržati vas najviše kritikuju. Želim da budemo odgovorni u polirtičkim izjavama, posebno politički lideri... Svima treba vladavina zakona, posebno manjinama jer se osjećamo diskriminisani i imate odgovornost da pokušate da je otklonite", rekao je Nimanbegu.

Bonus video: