Državu opustošili oni koji se bahate u vilama

Glasanje o novoj vladi danas, opozicija najviše kritika uputila mandataru jer u kabinetu nema nacionalnih manjina. Abazović podsjetio bivšu vlast da je prezadužila građane

14485 pregleda 914 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Oštra polemika poslanika DPS-a sa liderom GP URA i budućim vicepremijerom Dritanom Abazovićem obilježila je juče drugi dan rasprave u Skupštini o programu i sastavu nove vlade. Abazović je optužio DPS da mu sa kriminalnim klanovima crta mete, dok su mu poslanici te partije odgovorili da je “uzletio” i da je agresivan.

Poslanici će danas glasati o novoj vladi koju je predložio mandatar Zdravko Krivokapić. Opozicija je i juče novu vladu najviše kritikovala jer u njoj nema nacionalnih manjina i da su ključna ministarstva data ljudima “koji ne priznaju Crnu Goru kao državu i crnogorsku naciju”.

“Ova vlada je sa programom 4S, e to vam nećemo dozvoliti”, poručila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Iz DF-a su imali primjedbu na kandidatkinju za ministarku odbrane Oliveru Injac.

“Bez obzira na sve nesporazume koje smo, gospodine Krivokapiću, imali sa vama, miliji ste mi Vi nego kompletan poslanički klub DPS-a. Ali treba saopštiti istinu da se u budućoj vladi nalaze ljudi koji su 30. avgusta glasali DPS... Konkretno mislim na Oliveru Injac. Koja je jedan od najzaslužnijih jurišnika sigurnog glasa DPS-a”, rekao je Knežević.

Abazović je građanima poručio da nova većina vladu preuzima sa 600 miliona eura nedostajućih sredstava za 2021. godinu i sa četiri milijarde eura duga.

“Sa četiri milijarde eura duga nam ostavljate zemlju i pričate da nije spržena, dok se vaši funkcioneri bahate u vilama od nekoliko desetina miliona eura. Vi pričate o jednonacionalnoj vladi? Kako vas nije sramota?“, pitao je Abazović i dodao da on nije etnički Crnogorac ni Srbin.

On je optužio DPS da crta metu ljudima i da će za sve odgovarati vrh te partije ako vlada bude izglasana.

“Vi iz DPS-a i kriminalni klanovi, meni crtate metu. Meni, kad dolazite mojoj kući kad nisam tamo“, kazao je Abazović i dodao da “nama ne trebaju Lovćenske staže, nama trebaju budžetske straže”.

Na meti kritika DPS-a: Abazović
Na meti kritika DPS-a: Abazovićfoto: Savo Prelević

GP URA je ranije od Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije tražio da urade procjenu bezbjednosti Abazovića jer je, kako su naveli, od 30. avgusta do danas imao više desetina prijetnji, a dobili su i informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi njegov i život njegove porodice.

Uprava policije saopštila je juče da je obavijestila Savjet za građansku kontrolu rada policije da je identifikovala osobu koja je putem društvenih mreža prijetila predsjedniku Abazoviću i da je rad na tom predmetu u toku, s obzirom na to da se to lice nalazi u inostranstvu. Ponovili su da ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbjednost.

Abazović je Danijelu Živkoviću (DPS) poručio da za njega ima posebnu priču i za njegovo potenciranje “četništva, Pljevalja”.

Živković je odgovorio da je gestikuliranje i pantomimika upućena njegovoj partiji “svojevrstan primjer agresije koji oslikava vladu”.

Gestikuliranje i pantomimika upućena DPS-u svojevrstan primjer agresije: Živković
Gestikuliranje i pantomimika upućena DPS-u svojevrstan primjer agresije: Živkovićfoto: Savo Prelević

Andrija Nikolić (DPS) je rekao da Abazović viškom decibela, prikriva neke druge slabosti i pitao ga da li se stidi što je četiri godine sjedio kući a svakog mjeseca primao platu.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da je kao dugogodišnji opozicionar uživao dok je slušao Abazovića, ali da je govor, ipak, bio licemjeren i da mu je cilj da bude premijer, a ne zamjenik.

Abazović je kazao da je imao priliku da bude premijer, ali da to nije želio. Marko Milačić (Prava Crna Gora) je kazao da je posao opozicije da kritikuje, da se buni i da im “dobro ide u tome” i da je Krivokapić “kriv zato što ne laže i ne krade”.

Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora) pozvao je sve da rade zajedno, spasavaju državu i građane.

“Ova vlada će imati našu podršku dok bude sprovodila ono što piše u ekspozeu. Očekujemo pobjedu države nad organizovanim kriminalom, siromaštvom, nepravdom... Očekujemo efikasniju pobjedu u borbi sa pandemijom... da nesposobne zamijene sposobni”, rekao je Dobričanin.

Dragan Krapović (“Mir je naša nacija”) kazao je da se formiranjem vlade očekuje početak nove ere u Crnoj Gori, te su i očekivanja poslanika i građana izuzetno visoka.

Nimanbegu: Nemojte liti krokodilske suze

Genci Nimanbegu (Albanska lista) rekao je da su manjinska pitanja značajna.

“Želim poslati poruku i bivšim koalicionim partijama - nemojte liti krokodilske suze što manjinske partije nisu u vladi jer da smo, ko zna kakve bi etikete dobijali”, rekao je Nimanbegu.

Poručio je da Krivokapiću i njegovoj vladi želi svako dobro.

“Oni koji će vas podržati vas ne podržavaju. Oni koji će vas podržati, vas najviše kritikuju. Želim da budemo odgovorni u političkim izjavama, posebno politički lideri... Svima treba vladavina zakona, posebno manjinama jer se osjećamo diskriminisani i imate odgovornost da pokušate da je otklonite”, rekao je Nimanbegu.

“Nema elemenata krivičnog djela u napadu na Danijela Živkovića”

Osnovni državni tužilac u Pljevljima Milivoje Tomčić kazao je “Vijestima” da je Tužilaštvu prijavljen napad na poslanika DPS-a Danijela Živkovića, ali su ocijenili da u tome “nije bilo elemenata krivičnog djela”.

Živković je juče u Skupštini rekao da je bio napadnut u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora, ali da detalje o tome nije iznosio u javnost.

“Napadnut sam od četiri lica koja su bila u kapuljačama. To je Upravi policije predato na razmatranje”, kazao je Živković.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Živkovića su verbalno vrijeđali i moguće udarali po njegovom automobilu.

Bonus video: