Vujošević: Rakčević, umjesto da odgovori na pitanja, širi neistine u duhu minorne partije kojoj prirada

"Svi pokazatelji govore da se Podgorica sve više pozicionira kao turistička destinacija. Podgorica je peti grad u Crnoj Gori po broju posjeta turista, i to po prvi put ispred nekog primorskog grada - Tivta i Kotora, pokazala je analiza dosadašnje turstičke sezone koju je radilo Ministarstvo održivog razvoja I turizma"
228 pregleda 10 komentar(a)
Nenad Vujošević, Foto: Facebook.com
Nenad Vujošević, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 03.01.2018. 17:40h

Odbornik Luka Rakčević uporno izbjegava da odgovori javnosti na dva jednostavna pitanja: da li će pokrenuti inicijativu za brisanje poslovno-stambenog kompleksa iz Bloka, koji gradi Šajo grupa, kao što je to pokrenuo za soliter Milenijum, i tražiti da se tu ucrta park?, saopštio je danas Nenad Vujošević, odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada reagujući na tvrdnje odbornika Građanskog pokreta URA Luke Rakčevića.

"Na taj način bi demantovao sve više onih koji tvrde da je inicijativa za Milenijum bila gruba zloupotreba odborničkog mandata kako bi se Šajo grupi uklonila najveća konkurencija u ovom dijelu grada. Drugi odgovor koji je odbornik Rakčević dužan građanima je da li će nakon izbora u Tuzima, onaj ko izgubi podignuti "bijelu zastavicu" i priznati narodu da im je dosadio? Jer u suprotnom, priča o navodnoj političkoj smjeni koju Rakčević pominje, ostaje na nivou politikantstva, neutemeljena u stvarnoj, jasno izraženoj volji građana. URA, da podsjetimo Rakčevića, na svim posljednjim izborima nije osvojila ni u pola mandata DPS-a samo u Tuzima. Svakom odgovornom političaru bi to trebalo da bude jasan pokazatelj kome narod vjeruje. Rakčević, umjesto da odgovori na pitanja javnosti, nastavlja da širi neistine u duhu minorne partije kojoj prirada. Prva od njih je da gradska vlast stalno povećava namete, što je flagrantna neistina. Poznato je da smo posljednju odluku o umanjenju iznosa pojedinih lokalnih fiskaliteta donijeli u novembru mjesecu", istakao je Vujošević.

On je dodao da su jednako tako neistinite tvrdnje Rakčevića oko kulturnih sadržaja.

"U protekle tri godine uprava Glavnog grada uložila preko je 18 miliona u kulturu. U mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu je povećavan i u prethodne tri godine izdvojeno je blizu deset miliona eura kada su pitanju tekući, odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano preko osam miliona eura i to kroz izgradnju Gradskog pozorišta, rekonstrukciju KIC-a „Budo Tomović“ uključujući i salu DODEST-a, postavljanje ljetnje pozornice, izgradnju Gradske knjižare i spomenika Vojvodi Mirku Petroviću, rekonstrukciju rodne kuće Rista Stijovića, restauraciju Sahat-kule i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, istraživanje i restauraciju tvrđave Ribnica, arheološka istraživanja na Duklji i dr. Osnovani su novi sadržaji, kao što je Internacionalni sajam knjiga Podgorica, a značajno su finansijski ojačane postojeće dugogodišnje manifestacije: Podgoričko kulturno ljeto, DEUS i FIAT, što je rezultiralo znatno bogatijim i kvalitetnijim programskim sadržajima i u dužem vremenskom intervalu. Grad je znatno intezivirao i saradnju sa NVO, raznim udruženjima i kreativnim pojedincima što je rezultiralo podrškom u realizaciji mnogih novih manifestacija koje već postaju tradicionalne u našem gradu: višednevnog podgoričkog muzičkog pop – rok festivala City Groove, koji okuplja renomirane muzičare iz regiona i Evrope; Podgorica Art Fest koji je postao tradicionalno mjesto okupljanja umjetnika različitih profilacija, Džada Fest koji je u kocepcijskom smislu dao poseban pečat; fantastičan Made in NY džez festival, Dani gitare i mnogi drugi. Glavni grad već treću godinu zaredom uspješno organizuje višednevni program namijenjen svim starosnim grupama građana u susret Novoj godini i doček Nove godine i to ne o trošku građana, odnosno iz Budžeta grada, već pod pokroviteljstvom sponzora i prijatelja Grada", rekao je Vujošević.

Po njegovim riječima, takođe su neistine tvrdnje Rakčevića o broju noćenja u Podgorici.

"Svi pokazatelji govore da se Podgorica sve više pozicionira kao turistička destinacija. Podgorica je peti grad u Crnoj Gori po broju posjeta turista, i to po prvi put ispred nekog primorskog grada - Tivta i Kotora, pokazala je analiza dosadašnje turstičke sezone koju je radilo Ministarstvo održivog razvoja I turizma. Dakle, Podgorica se kroz organizovanje značajnih međunardonih foruma pozicionirala i kao privlačna destinacija za poslovni i kongresni turizam, ali i šoping destinacija, posebno ako se ima u vidu broj hotela i tržnih centara u našem gradu. Zato i ne čudi činjenica da svake godine pratimo rast broja turista. Naime, u prvih deset mjeseci ove godine, Podgoricu je posjetilo 119.716 turista, što predstavlja povećanje od 43,15% u odnosu na uporedni period 2016. godine. Turisti su ostvarili 215.311 noćenja, što predstavlja povećanje od 41,62%. Dakle, sticanjem statusa A kategorije turističko mjesto, potvrđeno je da je i Glavni grad turistička destinacija države koja je turistički profilisana. Time je i imidž Podgorice kao takve unaprijeđen, a turistička ponuda sadržajnija. Sve to ima multiplikativan efekat i na turiste i na lokalnu zajednicu", rekao je Vujošević.

Odbornik DPS-a navodi da sve ove činjenice jasno demantuju navode Rakčevića.

"Najbolje ga ipak demantuju građani koji ovakvoj politici URA daju sve manje povjerenja, tako da će se na izborima koji slijede sasvim sigurno ispuniti njegova želja da se relaksira politička situacija, ali od odbronika URA", zaključio je Vujošević.

Bonus video: