Mijović: Ogroman korak ka stvaranju demokratskog i građanskog društva

Egzistencijalna i socijalna pitanja građana moraju biti prioritet nove Vlade, poručio je predsjednik GP Nova ljevica

2981 pregleda 74 reakcija 4 komentar(a)
Mijović, Foto: GP Nova ljevica
Mijović, Foto: GP Nova ljevica

Građanski pokret Nova ljevica čestitao je građanima formiranje "prve demokratski izabrane Vlade". Poručili su da od nove vlasti očekuju da učini sve da građani što prije osjete "promjene za koje su se borili".

"Nakon tri mjeseca mučnih pregovora, razgovora, kvalifikovanja, diskvalifikovanja, samostalno donošenih odluka, mijenjanja istih, bez uključivanja političkih subjekata koji su pobjedu iznijeli na svojim leđima, dočekali smo novu Vladu. Mnogi bi rekli, šta su tri mjeseca naspram trideset godina pljačkanja, ruiniranja i degradiranja države, ali, upravo zbog toga, narod, doveden do ruba egzistencije, nema više vremena da čeka", saopštio je predsjednik GP Nova Ljevica, Saša Mijović.

Pored svih, kako je kazao, manjkavosti nove Vlade, "neprimjerenih i neodmjerenih izjava Premijera i pojedinih ministara", ne može se zanemariti činjenica da je ovo "prva slobodna Vlada" i njeno formiranje, ističe Mijović, predstavlja ogroman korak ka stvaranju demokratskog i građanskog društva. "A nadamo se i ona koja će poštovati Ustav države Crne Gore, uvažavati njenu nezavisnost i sekularnost, kao i antifašističke tekovine i njen proevropski i Nato put."

Ni u jednom momentu, napominje, ne smije se zaboraviti da je Crna Gora multinacionalna, multivjerska država utemeljena na suživotu njenih građana.

"Prije svega, ovo je Vlada koju građani posmatraju kao slamku spasa posle trodecenijske obespravljenosti, siromaštva i urušavanja dostojanstva. Zato je, što prije, potrebno donijeti Zakon o porijeklu imovine i lustraciji koji će građanima garantovati povraćaj onoga što je bivša vlast otuđila. To će, ujedno, biti prvi test za novu Vladu, a od rezultata zavisiće buduće povjerenje prema njoj", kazao je Mijović.

Dodaje kako su svjesni da je pred Vladom težak zadatak i da ne postoji "magični štapić kojim bi se odjednom riješili svi nagomilani problemi", ali ističe da očekuju da prioritet bude zaštita zdravlja građana u doba epidemija koronavirusa, kao i rješavanje njenih ekonomskih posljedica.

"Egzistencijalna i socijalna pitanja građana moraju biti prioritet nove Vlade, jer se više ne može živjeti od apstraktne priče, a GP Nova ljevica koja je učestvovala i dala svoj doprinos ovoj istorijskoj pobjedi djelujući kao dio koalicije “Mir je naša nacija”, i kao pokret koji se bori za socijalnu pravdu, jednakost, solidarnost, zaštitu ljudskih prava i sloboda, očekuje, što hitnije, pripremu paketa mjera za ugrožene građane, penzionere, podstanare, nezaposlene i sve one koji su pogođeni korona-krizom. Građanima nije važno ko su ministri, a ko funkcioneri po dubini ali je važno da to budu stručni ljudi koji će im omogućiti da normalno žive od svog rada i ne razmišljaju kako će prehraniti svoju porodicu i preživjeti do kraja mjeseca", zaključuje Mijović.

Bonus video: