Rakčević: Mladi trpe zbog političke situacije

Novim generacijama u Glavnom gradu, ocijenjuje, nije lako, jer “ukupna atmosfera političke šizofrenije i svakodnevnog trovanja javnog prostora pričama o nacionalnim i vjerskim 'ugroženostima', koja zaoštrava odnose u društvu i dodatno getoizira određene socijalne grupe, ne može biti dobra za stasavanje novih generacija”
6 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.01.2018. 15:14h

Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević ocijenio je da se zbog katastrofalne ekonomske politike, na državnom i lokalnom nivou, na teritoriji Glavnog grada svake godine isplati preko dva miliona eura jednokratnih socijalnih davanja, dok se konstantno uvećavaju brojni porezi i takse.

“Ti podaci su, najblaže rečeno, skandalozni. A kako ekonomski kapital u najvećoj mjeri određuje kulturni, razmjere ukupne društvene stagnacije - prevashodno izražene kod mladih ljudi, su daleko šire i problematičnije”, kazao je Rakčević.

On je ocijenio da je, prije svega, potrebno relaksirati političku situaciju i riješiti ogromnu krizu, putem neizbježne demokratske promjene vlasti.

“A onda, bez odlaganja pokrenuti proces ekonomskog oporavka društva. Što se taj proces bude više prolongirao, to će i sama promjena biti bolnija”, kazao je Rakčević.

Novim generacijama u Glavnom gradu, ocijenjuje, nije lako, jer “ukupna atmosfera političke šizofrenije i svakodnevnog trovanja javnog prostora pričama o nacionalnim i vjerskim 'ugroženostima', koja zaoštrava odnose u društvu i dodatno getoizira određene socijalne grupe, ne može biti dobra za stasavanje novih generacija”.

“Zarad pukog očuvanja vlasti, nameće se narativ konstantne neizvjesnosti, podmazan pozivima na patriotsku odbranu, koji preuveličava jedva primjetne identitetske razlike, remeti odnose i cijepa građansko biće našeg društva”, ocijenio je Rakčević.

On je istakao da promjene u funkcionisanju lokalne uprave moraju biti sistemske, te da građani moraju učestvovati u stvaranju lokalnih politika.

“Mi koji finansiramo rad lokalne uprave i uredno plaćamo sve poreze, imamo neotuđivo pravo da se pitamo kako se koristi naš novac, kao i da predlažemo način razvoja našeg kvarta i grada u cjelini”, kazao je Rakčević.

Nedostaju brojni sadržaji za mlade u Podgorici

Rakčević je ocijenio da, ukoliko zanemarimo ugostiteljske objekte i kladionice, jasno je da Podgorici nedostaju brojni sadržaji za mlade.

“Dok nema adekvatnih obrazovnih objekata za najmlađe uzraste, poput vrtića i osnovnih škola, nema ni približno dovoljno kulturnih dešavanja, festivala i drugih manifestacija, čemu najbolje svjedoči smiješno nizak broj turističkih noćenja na godišnjem nivou”, istakao je Rakčević.

Gradska uprava, kako je ocijenio, mora koristiti i sopstvene kapacitete, “pa bi kroz rekonstrukciju 225 poslovnih prostora u gradskom vlasništvu mogli stvoriti uslove za dodatno širenje trenutnog i stvaranje novih biznis inkubatora, co-working prostora i drugih modela dinamičnog razvoja preduzetništva.

Stara atomska skloništa, poput onih na Starom aerodromu bi, smatra, mogli prilagoditi za održavanje brojnih kulturnih dešavanja.

“Grad konačno mora završiti zgradu Gradskog pozorišta, koja je trebalo da bude izgrađena i prije više od deceniju, ali i približiti lokalne politike svojim građanima - kako bi oni kazali šta im je, i u kojim djelovima grada, najpotrebnije”, kazao je Rakčević.

Bonus video: