Pajović pozvao kineske turiste: Crna Gora ima bogate turističke resurse

Kazao da sektor turizma čini 25 odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda

12092 pregleda 61 reakcija 54 komentar(a)
Pajović, Foto: Filip Roganović
Pajović, Foto: Filip Roganović

Crna Gora je mala zemlja s bogatim resursima pogotovo u turizmu, saopštio je crnogorski ambasador u Kini Darko Pajović i pozvao kineske turiste da je, nakon okončanja pandemije, posjete i uživaju u njenim ljepotama.

On je na Poslovnom forumu, koji se u okviru saradničkog mehanizma između Kine i zemalja centralnoistočne Evrope (17+1) održava u kineskom gradu Suzhou, kazao da sektor turizma čini 25 odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pejović je naveo da Crna Gora ima pogodan ambijent za strane investicije i da je stopa poreza na dobit, od samo devet odsto, među najpovoljnijim u Evropi.

Poslovnom forumu su prisustvovali zamjenik ministra vanjskih poslova Kine, Qin Gang, direktor Direktorata tog Ministarstva za Evropu, Lu Shan, posebna predstavnica poslova saradnje 17+1, Huo Yuzhen, ambasadori i diplomate diplomatskog kora u Kini iz 17 zemalja centralnoistočne Evrope i predstavnici lokalnih kompanija iz gradske opštine Wujiang i šireg regiona.

Riječ je o gradskoj opštini grada Suzhou, na jugoistoku Kine, gdje je održan sastanak čelnika Kine i 17 zemalja centralnoistočne Evrope 2015. godine, kojem je prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, tada u funkciji premijera.

Prema riječima novinarke China Media grupe, Yu Xi, u gradskoj opštini Wujiang, sa oko 1,3 miliona stanovnika, nalaze se dvije grupacije koje su među 500 najjačih kompanija u svijetu.

U Wujiangu su razvijene brojne privatne kompanije iz sektora vještačke inteligencije, 5G tehnike, proizvodnje i inženjeringa. Očekuje se da ove godine BDP te gradske opštine premaši 25,2 milijarde eura.

Ukupan obim uvoza i izvoza Wujianga sa 17 zemalja centralnoistočne Evrope ove godine je premašio 600 miliona USD, što je 30 odsto više nego prošle.

Bonus video: