predlog će iznijeti na narednoj sjednici skupštine

Stanić: Izmijeniti zakon, obezbijediti elementarne uslove da ugostitelji prežive

"Kroz smanjenje poreske stope na duži vremenski period bi pomogli preko 3.500 crnogorskih ugostitelja da sačuvaju hiljade radnih mjesta, ali i da nastave da obezbjeđuju siguran priliv novca po osnovu poreza i doprinosa u državni budžet"

6074 pregleda 12 komentar(a)
Stanić, Foto: Savo Prelević
Stanić, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokratka partija (SDP) će na prvoj sjednici Skupštine Crne Gore predložiti izmjene zakona u cilju implementacije zahtjeva udruženja ugostitelja prema novoizabranoj Vladi Crne Gore kako bi se obezbjedili elementarni uslovi za preživljavanje do prestanka opasnosti izazvane koronavirusom, saopštio je danas Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP i portparol te partije.

"Kroz smanjenje poreske stope na duži vremenski period bi pomogli preko 3.500 crnogorskih ugostitelja da sačuvaju hiljade radnih mjesta, ali i da nastave da obezbjeđuju siguran priliv novca po osnovu poreza i doprinosa u državni budžet. Tek poslije snažnog pritiska ugostitelja i predloga Zakona od strane SDP, Vlada je krajem avgusta 2020. usvojila mjeru kojom je na dio usluga smanjem PDV sa 21% na 7%, ali kako te usluge ne uključuju preko 80% prometa u većini objekata, ova mjera nije imala prevelikog efekta", istakao je Stanić.

On je dodao da je Parlament Austrije već početkom korona krize smanjio stopu PDV sa 20% na 5% za sve ugostitelje.

"Sličnu pomoć su omogućile brojne druge države od Bugarske do Grčke, a većina država EU ima izdašne sisteme direktne finansijske pomoći, čime su u toku ove godine značajno doprinijeli prevazilaženju krize i očuvanju radnih mjesta. Naši ugostitelji traže samo da se takva, dobra ekonomska praksa u zemljama okruženja i EU, primijeni i u Crnoj Gori, kao i fleksibilniji odnos prema toj grani privrede. Većina fiksnih i parafiskalnih obaveza i komunalnih troškova ostala je na istom nivou kao prošle godine, kada je stanje bilo redovno, a ovaj sektor značajno doprinosio opštoj stopi rasta i povećanom zapošljavanju crnogorskih građana", istakao je Stanić.

On je rekao da bi se ovi trendovi nastavili i naredne godine, potrebno je kroz stimulativni paket, koji će uključivati poreske olakšice, smanjenje stope PDV-a na sve usluge sa 21% na 7%, ukidanje parafiskalnih obaveza, smanjenje cijena zakupa prostora, kao i posebne kreditne linije kod državnog IRF, omogućiti da ovaj sektor "preživi" i da se sačuvaju radna mjesta.

"Zbog toga još jednom pozivamo Vladu da razmotri ove i slične predloge, kako bi se na vrijeme ušlo u proces sanacije i podrške za očuvanje 3.500 preduzeća", zaključio je Stanić.

Preporučujemo za Vas