Potpredsjednica parlamenta Bošnjak ili Jelušić

Do sredine decembra trebalo bi da se izaberu potpredsjednici Skupštine i konstituišu odbori, a načelna podela među poslaničkim klubovima vladajuće koalicije uglavnom je završena

62561 pregleda 318 reakcija 85 komentar(a)
Bošnjak i Jelušić, Foto: Luka Zeković
Bošnjak i Jelušić, Foto: Luka Zeković

Do sredine decembra trebalo bi da se izaberu potpredsjednici Skupštine i konstituišu odbori, a načelna podjela među poslaničkim klubovima vladajuće koalicije uglavnom je završena, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Konstituisanje parlamenta traje skoro tri mjeseca jer je Poslanički klub Pokreta za promjene tražio da se to odloži do formiranja Vlade.

Sporna su i dalje potpredsjednička mjesta Skupštine jer su važećim Poslovnikom predviđena tri, a za sada vladajuća koalicija i opozicija očekuju pet. Ono što je novina u odnosu na prethodne pregovore je da je šef kluba Pokreta za promjene Branko Radulović odustao od te pozicije, ali da ta partija i dalje traži potpredsjedničko mjesto, ali ovaj put za poslanicu Branku Bošnjak.

GP URA je predložila Boženu Jelušić, Demokratski front Strahinju Bulajića, a juče je Bošnjačka stranka tražila mjesto za predstavnika manjina. Jedno mjesto treba da pripadne i najjačoj opozicionoj partiji - DPS.

Administrativni odbor će sljedeće sedmice održati sjednicu na kojoj će biti riječi o predlozima za članove skupštinskih radnih tijela, a njih su do juče dostavili Socijalistička narodna partija (SNP), Pokret za promjene (PzP) i koalicija Crno na bijelo.

Prema saznanjima “Vijesti”, postoji načelni politički dogovor koja partija će dobiti koji odbor, ali oko toga još nije podstignut definitivan dogovor.

Demokratski front očekuje rukovodeća mjesta u Odboru za bezbjednost, Zakonodavnom i Ustavnom odboru.

Demokrate očekuju čelna mjesta u tri odbora - za politički sistem, pravosuđe i upravu, za međunarodne odnose i iseljenike i Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Za Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je zainteresovana Socijalistička narodna partija (SNP), čiji predsjednik Vladimir Joković bi trebalo da predsjedava tim radnim tijelom.

Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport rukovodiće vjeroovatno Pokret za promjene (PzP), kojima je ponuđeno jedno predsjedničko mjesto.

PzP smatra da njima treba da pripadne i potpredsjedničko mjesto i za tu poziciju će predložiti Branku Bošnjak. Nju će predložiti kako bi bila ispoštovana rodna senzitivnost.

“Čekali smo da se izabere Vlada i kad je Dritan Abazović dobio mjesto potpredsjednika, smatramo da onda više URI to mjesto ne pripada. To onda mijenja odnos snaga i pripada nama po veličini kluba”, kazao je “Vijestima” izvor iz PzP-a.

Na čelu Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije biće vjerovatno predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Odbor za evropske integracije pripašće opoziciji, kao i u prethodnom sazivu parlamenta.

Kada je riječ o kandidatima koji će biti članovi odbora, svoje predloge Administrativnom odboru još nisu dostavili Demokrate i Demokratski front.

Koalicija Crno na bijelo je predložila da Filip Adžić bude u Odboru za bezbjednost, Odboru za evropske integracije i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Ta koalicija je poslanika Srđana Pavićevića (CIVIS) predložila za članstvo u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odboru za ljudska prava.

Poslanica Božena Jelušić je predložena za članstvo u Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Odboru za rodnu ravnopravnost i Ustavnom odboru. Poslanika Miloša Konatara, koji je član Administrativnog odbora, je koalicija CnB predložila i za članstvo u Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je nedavno predlog šefova poslaničkih klubova vladajuće većine da stalna radna tijela Skupštine imaju po 13 članova, a Komisija za praćenje postupaka privatizacije 14.

Počeli pregovori o podjeli mjesta po dubini

Pregovori među partijama koje čine vlast o raspodjeli pozicija su tek počeli, ali prema saznanjima “Vijesti”, još nije razgovarano o konkretnim mjestima, već na nivou principa. Iz PzP-a su, kako je kazao izvor “Vijesti”, potencirali na stručnosti, posebno u određenim granama gdje politika ne smije da ima nikakav uticaj, prije svega zdravstvo, prosvjeta i kultura.

Pregovori se prvo vode sa ministrima što je dio dogovora “po dubini”, dok će za pozicije za koje je potrebno raspisivanje konkursa biti izmijenjen Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Iz SNP-a su juče odgovorili “Vijestima” da su razgovori u toku i da u ovom trenutku ne mogu dati konkretne odgovore na pitanja oko raspodjele resora u Vladi i Skupštini i eventualnom učešću kadrova njihove partije.

“Vijesti” saznaju da partije već spremaju biografije svojih kandidata na konkurse za razne pozicije.

Manjinama još jedan klub i potpredsjedničko mjesto

Predstavici Demokrata su juče na sjednici Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine predložili da manjinske partije mogu da formiraju klub sa dva ili više poslanika, kazao je koordinator ove radne grupe Momo Koprivica za “Vijesti”.

"Demokrate su jedine predložile da manjine mogu da formiraju svoj klub sa dva poslanika, međutim neke partije su bile protiv prijedloga, SD je imao blaze primjedbe, a Bošnjačka stranka i Demokratski front su bili za usvajanje našeg predloga... Po logici da bi klub bio klub, mora da ima makar dva poslanika. Sljedeća opcija bi mogla biti da jednan poslanik iz manjinskih partija, iako ne može osnovati klub, da mu pripadnu prava koja imaju svi klubovi. Zaista smatram da je opravdana aspiracija poslanika Nimanbegua da se to uredi. Vjerujem se da će se do kraja doći do adekvatnog modela", kazao je Koprivica.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je na istoj sjednici tražio da manjine imaju jednog potpredsjednika Skupštine. On je za “Vijesti” objasnio da bi to značilo da manjinske partije u Skupštini, koje imaju najviše poslanika treba da dobiju to mjesto.

To bi u ovom slučaju značilo da će, ako se prijedlog usvoji, BS dobiti to mjesto.

On je dodao da je dobra praksa crnogorskog parlamenta u prethodnim mandatima bila da je jedno mjesto potpredsjednika uglavnom zauzimao poslanik iz manjinskih naroda.

“Crna Gora je bila svijetli primjer, uvijek smo imali potpredsjednika koji dolazi iz manjinskih naroda i to kada nisu imale države regiona. Sada države regiona u parlamentu imaju predstavnika manjina na čelnim mjestima, dok u našem parlamentu postoji šansa da ga ne bude. To bi značilo korak unazad za crnogorsku demokratiju”, kazao je Ibrahimović.

Očekuju jednak odnos prema svim partijama vlasti, premijer favorizovao “Crno na bijelo”

Koalicija „Mir je naša nacija“ ukazala je da je prekršen princip oko kojeg se premijer Zdravko Krivokapić prethodno dogovorio sa koalicijama vladajuće većine, oko formiranja Vlade.

“Ukoliko su tačni medijski navodi o imenovanjima Rada Miloševića i Zorana Miljanića za državne sekretare u MUP-u, ovim putem želimo da javnosti skrenemo pažnju na to da je prekršen princip oko kojeg se premijer Krivokapić prethodno dogovorio sa koalicijama vladajuće većine, jer se radi o funkcionerima Koalicije “Crno na bijelo”. Taj princip, dogovoren tokom pregovaračkog procesa, a i javno prezentovan, podrazumijevao je da ta mjesta u Vladi neće pokrivati partijski funkcioneri,” navode Demokrate u saopštenju.

Oni podsjećaju da su poštovali “metodologiju mandatara, ma koliko puta da se ista promijenila” ali da očekuju jednak pristup i jednak odnos prema svim činiocima vladajuće većine.

Bonus video: