"ODNOSE graditi na principu uzajamnog uvažavanja"

Radulović: Božoviću bespovratno ukinut agreman

"Cilj nove vlade je ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Republikom Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari", rekao je ministar vanjskih poslova za "Dan"

6809 pregleda 9 komentar(a)
Đorđe Radulović, Foto: Savo Prelević
Đorđe Radulović, Foto: Savo Prelević

Nova crnogorska vlada će odnose sa Srbijom graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima, poručio je u intervjuu za Dan ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

Upitan da li ostaje na snazi ranija odluka MVP o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, Radulović je rekao da Božoviću "bespovratno ukinut agreman".

"Cilj nove vlade je ozdravljenje sveukupnih odnosa sa Republikom Srbijom po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari. Prethodna vlada je, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, uskratila gostoprimstvo ambasadoru Božoviću, čime je, nakon isteka roka od 72 sata, bespovratno ukinut agreman", rekao je Radulović.

Crna Gora i Srbija su razmijenile protestne note o nepoželjnosti ambasadora, Božovića i crnogorskog diplomate u Beogradu Tarzana Miloševića. U Podgoricu je stigla i nova odluka Vlade Srbije koja je nakon negativnog stava Evropske komisije povukla reciporčnu mjeru, pa Milošević ostaje u Beogradu.

MVP je Božovića proglasio personom non grata nakon njegove izjave o Podgoričkoj skupštini.

Božović je od MVP-a, otkada je imenovan za ambasadora u Crnoj Gori, više puta dobijao upozorenja zbog neprimjerenih izjava i miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore.