Socijaldemokrate: Skandalozna izjava Radulovića

"Stao je u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države, čime je demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva koje bi, kad već pokriva tako važnu funkciju, morao imati i on i eksperimentalna i očigledno pripravnička Vlada u kojoj participira“

4274 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Prva zvanična izjava ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića je skandalozna i predstavlja poniženje za Crnu Goru i njeno dostojanstvo, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

Iz te partije reagovali su na izjavu Radulovića u kojoj je naveo da uskraćivanje gostoprimstva ambasadorima nije mjera dobrosusjedskih odnosa, već ishitren čin.

"Prva zvanična izjava Radulovića je u najmanju ruku skandalozna i predstavlja poniženje za našu državu i njeno dostojanstvo, koju bi po prirodi stvari on prvi kao ministar vanjskih poslova trebalo da brani“, navodi se u regaovanju.

Iz SD-a su kazali da je umjesto toga Radulović uradio suprotno.

"Stao je u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države, čime je demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva koje bi, kad već pokriva tako važnu funkciju, morao imati i on i eksperimentalna i očigledno pripravnička Vlada u kojoj participira“, rekli su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, nevjerovatno je da je za Radulovića mjera dobrosusjedskih odnosa to što ambasador strane države na brutalan način falsifikuje istoriju države u kojoj obavlja funkciju ambasadora i veliča datum njenog nestanka.

"Zato se pitamo da li je dotični gospodin ministar u Vladi Srbije ili Crne Gore. Poštovani ministre vanjskih poslova nezavisne Crne Gore, jeste li Vi svjesni koju zemlju predstavljate“, navodi se u reagovanju SD-a.

Iz te partije su kazali da su u potpunosti saglasni sa stavom Radulovića da sa Srbijom odnose treba graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima.

"Ali se moramo zapitati, pa neka ministar odgovori, da li je uzajamno poštovanje kad je ambasador za kojim on sad toliko čezne za samo godinu obavljanja diplomatske funkcije u našoj zemlji postao poznat po neprimjerenom miješanju u naša unutrašnja pitanja, da bi na kraju, bez ikakve zadrške, učestvovao i u koncipiranju nove 42. Vlade“, navodi se u regaovanju SD-a.

Iz te partije su pitali da li je pokazatelj uzajamnog poštovanja kad premijerka Srbije kaže da cijela Vlada te zemlje stoji iza skandalozne izjave bivšeg ambasadora o Podgoričkoj skupštini.

"I kada ta ista gospođa sebi da za pravo da kaže da i polovina naših građana takođe smatra da je nestanak naše države 1918. godine čin njenog oslobođenja“, naveli su iz SD-a.

Oni su upitali da li je pokazatelj uzajamnog poštovanja taj što se politička elita u Srbiji svakodnevno bavi političkim prilikama u Crnoj Gori.

"Ili je primjer dobrosusjedskih odnosa taj što je za 20 godina tri puta porastao broj Srba u Crnoj Gori, a za tri puta je smanjen broj Crnogoraca u Srbiji“, pitali su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, očigledno je da je Raduloviću, kao i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, 1918. godina nebitna.

"Ali, na njihovu žalost, jeste bitna većinskoj, građanskoj, evropskoj Crnoj Gori koja će se odbraniti od nasrtaja i njenog ponižavanja koje dolazi od same Vlade i njenih nedoraslih ministara“, kazali su iz SD-a.

Oni su naveli da se i na ovom primjeru vidi kako će se braniti nacionalni, odnosno državni interesi.

"Očigledno je da će se ti nacionalni interesi braniti kako su i Abazović i nova vladajuća većina već demonstrirali: ćutanjem i žmurenjem navodno građanske URA-e na poniženje i na više nego očigledne anticrnogorske aktivnosti kojima prethodnih nekoliko mjeseci gotovo svakodnevno svjedočimo“, zaključuje se u reagovanju.

Povezani članci

09. Decembar 2020.

Radulović: Božoviću bespovratno ukinut agreman

Bonus video: