BS: Javni servis da se izvini ambasadorki SAD

Plasiranje neprovjerenih informacija direktno se kosi sa načelima novinarske etike, poručili su iz Bošnjačke stranke

5356 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka pozvala je Javni servis da se izvini ambasadorki SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, zbog, kako su kazali, tendencioznih navoda u emisiji "Teleskopija" autorke Tamare Nikčević.

Novinarska profesija, navode iz BS, treba da bude zasnovana na načelima objektivnosti, tačnosti, profesionalizmu i nepristrasnosti. Takav pristup koji su dužni njegovati, a pogotovo Javni servis, nalaže da se sva saznanja, izvještaji i viđenja baziraju na činjenicama i argumenatima, ističu u saopštenju.

"U tom smislu, smatramo neprofesionalnim i tendencioznim navode koji su od autorke emisije 'Teleskopija' sa Javnog servisa upućene prema ambasadorki SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke", kazali su iz BS.

Plasiranje neprovjerenih informacija, napominju, direktno se kosi sa načelima novinarske etike, a objektivno i istinito prenošenje informacija doprinosi i većem stepenu povjerenja u medije.

Iz Bošnjačke stranke su pozdravili odluku Savjeta RTCG koji je ocijenio da je u emisiji ”Teleskopija” došlo do kršenja principa i programskih standarda.

"Riječ je i o neprimjerenom odnosu prema najvišem diplomatskom predstavniku Ambasade partnerske i prijateljske države. Smatramo i da Javni servis treba da se izvini ambasdorki SAD Džudi Rajzing Ranke", ističu iz BS.

Iz te partije su kazali da su poštovanje ličnosti, tačno prezentovanje informacija zasnovanih na činjenicama i argumentima, postulati na kojima se mora graditi povjerenje u medijsku profesiju.

"U tom smislu, odgovornost Javnog servisa mora biti veća", zaključili su iz Bošnjačke stranke.

Bonus video: