Kordić na sastanku sa Popom: Vlada Crne Gore nastavlja proevropski kurs

"Za crnogorsko društvo, evropska agenda ostaje jedan od ključnih integrativnih faktora i samim tim je odgovornost ove Vlade još veća, jer ona vodi ovaj proces i nastoji da sačuva povjerenje građana u evropsku perspektivu zemlje i dostigne evropske standarde i vrijednosti", kazala je Kordić

4460 pregleda 0 komentar(a)
Kordić sa Popom, Foto: Gov.me
Kordić sa Popom, Foto: Gov.me

Nova Vlada Crne Gore nastaviće proevropski kurs vođena, prije svega, najboljim interesima svih građana i težnjom da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije, saopštila je glavna pregovaračica sa EU, Zorka Kordić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekreterijata Vlada, Kordić je danas sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, razgovarala o važnosti afirmisanja politike proširenja EU, približavanja Evropske unije građanima, kao i predstojećim obavezama i izazovima na tom putu.

„Za crnogorsko društvo, evropska agenda ostaje jedan od ključnih integrativnih faktora i samim tim je odgovornost ove Vlade još veća, jer ona vodi ovaj proces i nastoji da sačuva povjerenje građana u evropsku perspektivu zemlje i dostigne evropske standarde i vrijednosti. Želimo da našim građanima približimo EU jer je njihova budućnost u njoj“, poručila je Kordić.

Naglasila je da je Crna Gora opredijeljena da nastavi da intenzivno ispunjava obaveze na putu prema EU, a naročito u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, iščekujući završna mjerila za ove pregovaračke oblasti.

Ona je, kako je saopšteno, zahvalila EU na finansijskoj podršci, naročito onoj koja je preusmjerena na prevenciju COVID-19 i posljedicama pandemije i naglasila da raduje činjenica da oblasti Ekonomskog i investicijskog plana podrške EU odražavaju ključne prioritete Vlade, pa efikasno korišćenje sredstava EU ostaje naš važan interes.

"Pored ohrabrujućih poruka o 22 miliona bespovratnih sredstava u okviru Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, uspješno smo započeli programiranje nove finansijske perspektive IPA 2021-2027 (IPA III) i u narednom periodu fokus će nam biti na uspostavljanju IPA struktura u svim resornim ministarstava, kako bi se ovaj proces izveo na najefikasniji i najkvalitetniji način i u skladu sa zahtjevima partnera“, dodala je Kordić.

Popa je čestitala glavnoj pregovaračici na imenovanju i poželjela uspjeh u radu njenog tima, iskazavši spremnost za saradnju, naročito na planu afirmisanja evropskih vrijednosti.

"Od ključne je važnosti održati dinamiku procesa u periodu pred nama i ostati fokusiran na sprovođenju suštinskih reformi. Kvalitet prije brzine je moto koji će obilježiti i nastavak ovog procesa, jer je važno da građani Crne Gore osjete koristi koje ovaj proces donosi i prije formalnog pristupanja Crne Gore EU“, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju u saopštenju, Popa je saglasna sa Kordić da prioritet u radu treba da bude rad na privremenim mjerilima i dobijanje završnih u poglavljima 23 i 24, ali i ostalim pregovaračkim oblastima, naročito zelenoj agendi i cirkularnoj ekonomiji a naglasila je važnost podrške građana procesu pristupanja i nastavku informisanja javnosti o svim segmentima procesa.

"Sagovornice su saglasne da je u dijelu evropske integracije veoma važan segment komuniciranje procesa prema građanima i u tom pogledu dogovorena intenzivnija saradnja na planu afirmacije evropskog sistema vrijednosti, projekata i ukupnog procesa proširenja, a sve u svrhu upoznavanja građana s društvenim i ekonomskim koristima", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: