Medojević: Skupština da od Vlade traži rebalans budžeta

"Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1.6 milijarde eura su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 mlijarde eura, tako je sa ovako velikim padom prilica od poreza ( a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom", tvrdi Medojević

6124 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević od Skupštine traži da se obrati Vladi da raspravi o rebalansu budžeta za 2020. godinu, kao i da Državna revizorska komisija da stručno mišljenje na rebalans i provjeri zakonitost državnih obaveznica od 750 miliona eura.

To je navedeno u zahtjevu koji je Medojević poslao predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

"Imajući u vidu, da će Skupština u ovom mjesecu razmatrati Predlog budžeta za 2021 godinu koristim ovu priliku da predložim da se Skupština Crne Gore obrati Vladi sa zahtjevom da se prije rasprave o tom predlogu obavi rasprava o predlogu Zakona o rebalansu budžeta za 2020 godinu. Vlada je po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020. godinu jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre" naveo je Medojević.

On je ocijenio da je Vlada ušla u rebalans u aprilu sa pretpostavkom da će pad prihoda od turizma biti 40 odsto, a pad BDP 6,8 odsto.

"Pad izvornih prihoda budžeta u prvih 10 mjeseci 2020. je preko 195 miliona eura u odnosu na isti period 2019. godine. Sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020. prije nego što se u Skupstini raspravlja o predogu budžeta za 2021. Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1.6 milijarde eura su se pokazale neralnim jer su izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 mlijarde eura, tako je sa ovako velikim padom prilica od poreza ( a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom", tvrdi Medojević.

On navodi da je emisija državnih obveznica od 750 miliona eura na sedam godina sa kamatom od 2,875 odsto takođe realizovana u ovoj godini, pa to "predstavlja nove primitke i to se mora prikazati u rebalansu budžeta za 2020. godinu".

Tvrdi da je neophodno je da Skupatina pozove Državnu revizorsku instituciju da u skladu sa stavom 3. člana 6 Zakona o DRI. dostavi Skupštini svoje stručno mišljenje o neophodnosti rebalansa Budzeta za 2020, kao i o zakonitosti emisije državnih obveznica od 750 miliona eura.

"Najveći pad je u naplati PDV gdje je rebalansom predviđeno da će u 2020. biti naplaćeno 616 miliona eura, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 milionaeura. Zbog ovih promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još iedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima. Takođe, želim da istkanem da bez rebalansa budžeta za 2020. godinu i iskazivanja stvaranih prikitiaka i rashoda neće biti moguće napraviti završni racun budžeta za 2020. godinu jer podaci neće biti realni inistiniti, pa sami tim i završni račun neće biti tačan niti zakonit", kazao je on.

On zaključuje da je nemoguće raspravljati o predlogu budžeta za 2021., "a da prethodno nije napravljen rebalans budžeta za prethodnu godinu, u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18 odsto i padom izvornih prihoda budžeta".

Bonus video: