Zeković: Vlada da ukine Uredbu kojom mijenja Zakon o budžetu i odustane od kršenja zakona i Ustava

"Ukoliko dozvolimo nekažnjeno kršenje zakona dobićemo novi DPS, sa drugim imenom i istim manirima, još uz ideološku nazadnost. Vaše je pravo da vjerujete da možete pomjerati brda, ali je obaveza Skupštine da vas natjera da poštiujete Ustav i zakone"

4856 pregleda 6 komentar(a)
Zeković, Foto: Privatna arhiva
Zeković, Foto: Privatna arhiva

Socijaldemokratska partija (SDP) poziva Vladu da ukine nezakonitu Uredbu kojom mijenja Zakon o budžetu za 2020. godinu i odustane od kršenja zakona i Ustava sa čim je počela već u prvoj nedjelji svog mandata, saopštio je danas Bojan Zeković, član Glavnog odbora SDP.

"Sve što namjerava može se i mora uraditi na zakonit način, a tek kada se uvedu u zakonske okvire možemo govoriti o kvalitetu rješenja. Sada imamo samovolju i bezakonje u prvoj nedjelji mandata. Poslanici nove parlamentrne većine moraju dići glas i spriječiti urušavanje ustavne pozicije Skupštine i ne dozvoliti novoj izvršnoj vlasti da krši zakone i ponižava Skupštinu mijenjajući njene odluke, za šta su se zajedno sa SDP-om kao opozicija borili u prethodnom sazivu", istakao je Zeković.

On je dodao da su se "valjda se zajedno borili za to da izvršna vlast mora raditi po zakonu, u interesu građana i biti kontrolisana od parlamenta iz koga crpi legitimitet, zato što je to zdravo za društvo i podrazumijevajuće u demokratiji, a ne valjda samo zbog toga što je vlast koju smo s razlogom kritikovali bio DPS".

"Ukoliko dozvolimo nekažnjeno kršenje zakona dobićemo novi DPS, sa drugim imenom i istim manirima, još uz ideološku nazadnost. Vaše je pravo da vjerujete da možete pomjerati brda, ali je obaveza Skupštine da vas natjera da poštiujete Ustav i zakone. Sada je na novoj parlamenmtarnoj većini i predsjedniku Skupštine da obezbijedi da se Vlada vrati u Ustavom datu poziciju, da bi mogli govoriti o kvalitetu njenog rada", zaključio je Zeković.

Bonus video: