Ko muti vodu u pljevaljskom Vodovodu?

Lekić je tokom rasprave u lokalnom parlamentu o izvještaju o radu Vodovoda pozvao Gospića da podnese protiv njega tužbu za klevetu ako smatra da njegovi navodi nijesu tačni

6328 pregleda 2 komentar(a)
Nema ništa skriveno: Gospić, Foto: Goran Malidžan
Nema ništa skriveno: Gospić, Foto: Goran Malidžan

Odbornik Nove srpske demokratije Milan Lekić optužio je direktora pljevaljskog Vodovoda Čeda Gospića za brojne zloupotrebe u radu i pozvao tužilaštvo da provjeri njegove tvrdnje.

Lekić je tokom rasprave u lokalnom parlamentu o izvještaju o radu Vodovoda pozvao Gospića da podnese protiv njega tužbu za klevetu ako smatra da njegovi navodi nijesu tačni.

“Pozivam nadležne organe da pokrenu postupak protiv mene ili Gospića. Ovdje neko muti vodu“, rekao je Lekić, koji je od 2014. bio direktor pljevaljskog Vodovoda.

Gospić je odbacio Lekćeve otpužbe, ističući da je Specijalno tužilaštvo provjeravalo njegov rad po prijavi Lekića i da su utvrdili da je sve rađeno po zakonu.

“Ništa kriveno nema. Vi ste podnosili prijavu i utvrđeno je da je sve sprovedeno po zakonu. Nezavisni revizor ništa nije našao ništa nezakonito u poslovanju Vodovoda. Prije nekoliko dana Vodovod je posjetio i inspektor za javne nabavke i nije utvrdio nikakvu nepravilnost“, rekao je Gospić.

Upoređujući podatke o nabavci HTZ opreme od jedne mojkovačke firme za 2017. i 2018, Lekić je kazao da je jedna ista oprema višestruko više plaćana istoj firmi 2018. nego godinu ranije.

"Ništa kriveno nema. Vi ste podnosili prijavu i utvrđeno je da je sve sprovedeno po zakonu. Nezavisni revizor ništa nije našao ništa nezakonito u poslovanju Vodovoda. Prije nekoliko dana Vodovod je posjetio i inspektor za javne nabavke i nije utvrdio nikakvu nepravilnost”, rekao je Gospić

Naveo je nabavku zaštitnih rukavica koje je Vodovod u 2018. plaćao 5,95 eura, a godinu ranije jedan euro.

Kazao je i da je i druga oprema nabavljena po daleko većim cijenama, na čemu je samo firma oštećena za oko 14.000 eura.

“Nije meni čudo od njega što ovo radi. On je ovo radio u svim preduzećima gdje je radio. Mene iznenađuju institucije zbog toga što ništa ne preduzimaju da ispitaju moje tvrdnje. Ja tri godine javno upozoravam na elemente korupcije u Vodovodu, ali niko ništa ne preduzima“, rekao je Lekić.

Kazao je i da je Gospić zbog nepoštovanja Granskog kolektivnog ugovora prlilikom obračuna zarada zaposlene u Vodovodu oštetio za oko 700.000 eura i da su zaposleni pokrenuli već sudske postupke.

“Gubitak Vodovoda u prošloj godini nije 194.000 eura, već oko milion eura, računajući i sudske troškove po tužbama radnika zbog pogrešno obračunatih zarada“, rekao je Lekić.

Gospić je kazao da ima određenih sporova koje radnici vode protiv preduzeća, a ocjenu Lekića da se radnicima duguje 700.000 eura, nazvao je paušalnom.

“Vodovod ima niz problema i nije lako održavati mrežu zbog zastarjelosti infrasturkture. Ne može se sve odjednom riješiti a u saradnji sa opštinom permanentno radimo na tome”, rekao je Gospić.

Glasovima vladajuće većine koju predvodi DPS Skupština je usvojila izvještaj o radu Vodovoda za 2019. godinu.

Bonus video: