Vuksanović Stanković: SDP će tražiti razgovore s Delegacijom EU, nova vlast nastavlja tamo gdje je stao DPS

"Jasan je politički cilj izmjena Zakona kojega su podržali svi poslanički klubovi nove parlamentarne većine, potrebno je stvoriti uslove za politička zaposlenja po dubini javne uprave po partijskom ključu, što predstavnici nove vlasti nijesu ni krili u svojim izjavama u više navrata"

15544 pregleda 83 reakcija 86 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović
Vuksanović Stanković, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) će povodom antievropskog predloga izmjena Zakona o državnim službenicima zatražiti razgovore sa predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici jer je sadržaj ovih izmjena veliki korak unazad u sistemskoj oblasti javne uprave, što može negativno uticati na proces EU integracija, saopštila je danas Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP u Skupštini Crne Gore.

"Jasan je politički cilj izmjena Zakona kojega su podržali svi poslanički klubovi nove parlamentarne većine, potrebno je stvoriti uslove za politička zaposlenja po dubini javne uprave po partijskom ključu, što predstavnici nove vlasti nijesu ni krili u svojim izjavama u više navrata. Zbog toga se pribjeglo prilagođavanju odnosno značajnom snižavanju uslova za rad u državnim organima. Umjesto optimizacije i racionalizacije javne uprave, nova vlast nastavlja tamo gdje je stao DPS, odnosno najavljuje još goru praksu zakonskim obesmišljavanjem uslova za obavljanje poslova u javnoj upravi da bi se uveli partijski kadrovi bez adekvatnog radnog iskustva i znanja", istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da je posebna tema činjenica da nova vlast ovim izmjenama omogućava licima protiv kojih se vodi krivični postupak, potencijalno zbog najtežih krivičnih djela, da mogu zasnovati radni odnos u državnim organima.

"Očigledno je da nova vlast najavljuje da reforme i naše evropske obaveze namjerava žrtvovati partikularnim partijskim interesima. Javna uprava se, ako tumačimo smisao ovog zakonskog poduhvata, doživjava kao plijen preko koje se kupuje kakva takva podrška novoj Vladi, i to je svakome jasno", rekla je poslanica SDP.

Vuksanović Stanković je kazala da je posebna je tema što se ovako važan Zakon želi promijeniti na mala vrata bez ikakve javne rasprave, bez konsultovanja stručne javnosti, bez konsultacija sa našim evropskim partnerima.

"Nakon tajnih odluka oko zaduživanja, donošenja neustavnih uredbi kojima se mijenjaju sistemski zakoni za samo sedam dana nove Vlade ovo je još jedan antievropski i antireformski potez koji mora zabrinuti svakoga ko drži do javnog interesa. SDP poziva i civilni sektor, koji je u porethodnom periodu dao ogroman doprinos na ukazivanju i eliminisanju brojnih devijacija političkog i institucionalnog sistema, da ovim povodom reaguje i spriječi najavljeni partijski udar na javnu upravu", zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: