"Želite da mladi sa sjevera odlaze jer neće imati perspektivu?"

Klikovac: Odluke nove Vlade dovešće do brojnih negativnih ekonomskih posljedica, država se skupo zadužila

On je istakao da je najava o ukidanju programa ekonomskog državljanstva produkt nedostatka shvatanja značaja ovog programa, i ukazuje na kontradiktorne stavove ministara ekonomije i finansija koji kako kažu žele privući strane investicije

8416 pregleda 46 reakcija 28 komentar(a)
Klikovac, Foto: DPS
Klikovac, Foto: DPS

Tokom prethodne sedmice imali smo priliku da se upoznamo sa prvim odlukama i najavama nove Vlade Crne Gore i njenih ministara u vezi crnogorske ekonomije. Već sada možemo konstatovati da će takve odluke dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica za budžet države, doći će do pada broja zaposlenih, naglo će porasti javni dug i kreiraće nestabilan poslovni ambijent što će dovesti do pada direktnih stranih investicija.

To je saopštio Andrija Klikovac, odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada koji je naveo da je odluka o zaduženju države od 750 miliona eura donijeta netransparentano, što izaziva ozbiljnu sumnju javnosti, a prije svega poslanika koji su i glasali za "eksperimentalnu" Vladu.

"Sem toga, država se skupo zadužila. Efektivna kamatna stopa koju nose obveznice od gotovo 2,9 odsto je značajno veća od kamatne stope od 2,3 odsto koju je imala Albanija prilikom emisije obveznica, a sa istim rokom dospijeća i kreditnim rejtingom države. U krajnjem ova kamatna razlika (0,6 odsto) znači da će građani platiti preko 30 miliona eura više kamate do 2027. godine, odnosno platiće vrijednost izgradnje 5 škola, 3 urgentna bloka... Na ovaj način se vodi rasipnička ekonomska politika, a novac od zaduženja neće biti upotrijebljen za rast i razvoj ekonomije", rekao je Klikovac.

On je istakao da je najava o ukidanju programa ekonomskog državljanstva produkt nedostatka shvatanja značaja ovog programa, i ukazuje na kontradiktorne stavove ministara ekonomije i finansija koji kako kažu žele privući strane investicije.

"Gospodo, ukidanjem ovog programa, Crna Gora će izgubiti stotine miliona eura investicija, hiljade radnih mjesta, milione eura direktnog prihoda za budžet (do sada je od taksi za aplikaciju uplaćeno sedam miliona eura u državni budžet). Razvoj sjevera, ski centara, ukupne turističke privrede doživjeće stagnaciju. Smanjićete šansu za širenje poreske osnovice i nećete kreirati dodatnu vrijednost. Je li to cilj nove Vlade Crne Gore? Želite da mladi sa sjevera odlaze jer neće imati perspektivu, a sjever će strani investitori i turisti zaobilaziti", pitao je Klikovac.

Objasnio je da ga brine pravna nesigurnost investitora i pitao kakva se poruka šalje prestižnim stranim investitorima odlukom o zabrani gradnje u Miločerskom parku.

"Kršite postojeći ugovor o zakupu kao i važeće zakone i odluke kojima se investitoru dozvoljava da razvija navedenu lokaciju. U krajnjem šta želite, da ostane nezavršen objekat u Miločerskom parku, isplaćena višemilionska odšteta investitoru, manji broj radnih mjesta i stagnacija turizma. Ovakvim eksperimentisanjem, neznanjem, nedostatkom vizije i pogrešnim ekonomskim modelom nećete moći animirati strane investitore da investiraju u Crnu Goru, a tek ne animirati da posluju u našoj državi poznati hotelijerski lanci poput One&Only, Aman, Sheraton, Chedi, Iberostar... Na kraju, mogao bih reći nastavite ovako, dovedite Crnu Goru do nivoa "spržene zemlje’’ što bi bilo politički profitabilno, ali ne, interes svih nas je razvoj naše države, zato stanite i dobro razmislite. Odgovornost je na vama", zaključio je Klikovac.