Ustavni sud biraće novog predsjednika krajem decembra

Na čelu Ustavnog suda donedavno je bila Desanka Lopičić, kao predsjedavajuća sutkinja

9042 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sjednica Ustavnog suda Crne Gore, na kojoj će biti biran predsjednik te instutucije, zakazana je za 28. decembar.

“Sjednicom predsjedava Hamdija Šarkinović, saglasno odredbi člana 13 stav 1 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore”, piše u obavještenju objavljenom na sajtu suda.

U skladu sa članom 13 Zakona, sjednicom Ustavnog suda na kojoj se bira njegov predsjednik predsjedava najstariji sudija.

“Sudije Ustavnog suda predlažu, u pisanoj formi, po dva kandidata za predsjednika Ustavnog suda. Na osnovu predloga sačinjava se lista od tri kandidata za koje je dat najveći broj predloga, a u slučaju da ima više od tri kandidata sa istim najvećim brojem predloga, na listu se stavljaju svi kandidati sa najvećim istim brojem predloga. U slučaju da više predloženih kandidata dobije isti najveći broj glasova, glasanje se ponavlja između tih kandidata. Odluka o izboru predsjednika Ustavnog suda donosi se tajnim glasanjem, većinom glasova svih sudija”, piše u Zakonu.

Na čelu Ustavnog suda donedavno je bila Desanka Lopičić, kao predsjedavajuća sutkinja.

Međutim, Ustavni sud je potvrdio da je njegova odluka o prethodnom izboru Desanke Lopičić za predsjedavajuću sutkinju bila neustavna i nezakonita, jer takva funkcija ne postoji u Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu.

Takav stav proizlazi iz Odluke suda koja je objavljena u Službenom listu 30. novembra i kojom se ukida njegova ranija odluka od 27. januara ove godine, na osnovu koje je Lopičić izglasana za predsjedavajućeg sudiju. Objašnjenje o neustavnom izboru potpisala je sama Lopičić, u funkciji predsjedavajućeg sudije. Odluka je objavljena tri sedmice nakon donošenja, što znači da od početka decembraUstavnim sudom rukovodi najstariji sudija Hamdija Šarkinović.

Bonus video: