Palmer: SAD od nove crnogorske Vlade ima ista očekivanja kao i građani

"SAD ostaju spremne da podrže novu Vladu kao prijatelj, kao partner i kao saveznik i da radimo sa njima da unaprijedimo reforme i konkretne promjene u Crnoj Gori, koje će obezbijediti budućnost koju su građani slobodno izabrali"

8505 pregleda 123 reakcija 2 komentar(a)
Metju Palmer, Foto: Screenshot
Metju Palmer, Foto: Screenshot

SAD od nove crnogorske Vlade ima ista očekivanja kao i građani Crne Gore, da će sprovesti konkretne reforme, kako bi smanjila korupciju, procesuira organizovane kriminalne grupe i ojača državne institucije, rekao je danas zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

On je boravio u virtuelnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa crnogorskim zvaničnicima i NVO sektorom.

Palmer je na onlajn konferenciji za novinare rekao da je ohrabren onim što je čuo od nove Vlade, o njenoj posvećenosti i odlučnosti da ostane na kursu i posvećena evropskoj budućnosti i reformama koje su potrebne za napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i da prave neke teške izbore.

"Unaprjeđenje vladavinu prava, borba protiv organizovanog kriminala ostaje centralni izazov i glavni zadatak za Crnu Goru da bi mogla dalje na svom euroatlatskom putu", kazao je Palmer.

Dodao je da je reforma u pravosuđu takođe potrebna da bi se osigurala nezavisnost pravosuđa, mir, prosperitet i stabilnost.

Pozdravio je informaciju koju je dobio od premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada imati nultu toleranciju na korupciju.

"SAD ostaju spremne da podrže novu Vladu kao prijatelj, kao partner i kao saveznik i da radimo sa njima da unaprijedimo reforme i konkretne promjene u Crnoj Gori, koje će obezbijediti budućnost koju su građani slobodno izabrali – evropsku budućnost... Važno je da Vlada udvostruči napore na unapređenju vladavine prava i suzbijanju korupcije i osigura pošteno i transparentno medijsko okruženje", naveo je Palmer.

On je rekao da su SAD zabrinute zbog ruskog uticaja, ne samo u Crnoj Gori, gdje su već viđene neke njihove operacije u informacijskom prostoru, već širom Zapadnog Balkana.

"Svi moramo da posebno posmatrarmo informacijski prostor i načine na koje ruski proksiji, uključujući posebno Sputnjik i RT, iskrivljuju informacijsko okruženje. Najbolji način za borbu sa dezinformacijama je istina. Čuo sam od predstavnika nove Vlade da su posvećeni odgovornostima koje Crna Gora ima kao NATO članica, kao i evropskoj budućnosti i reformama”, kazao je Palmer odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje mogući ruski uticaj na novu Vladu, s obzirom na bliske veze premijera i nekih ministara sa SPC i da su izabrani zahvaljuući glasovima DF-a koji je blizak Moskvi.

On je rekao da to što je prva zvanična posjeta premijera Zdravka Krivokapića Briselu jasno dokazuje da su Vlada i crnogorski narod orijentisani ka zapadu.

Na pitanje da li će kohabitacija biti uspješna u Crnoj Gori, nakon smjene vlasti poslije 30 godina, odgovorio je da je kohabitacija regularna pojava u Evropi, navodeći primjer Francuske.

"Vjerujem da je predsjednik (Milo) Đukanović spreman da sarađuje sa novom Vladom. Optimističan sam da će kohabitacija biti uspješna i SAD su spremne da pomognu", kazao je Palmer.

Na pitanje da li vjeruje da će nova Vlada napraviti pomak u istrazi i suzbijanju prijetnji i napada na novinare, Palmer je odgovorio da je to jedno od fundamentalnih pitanja, kao i borba protiv organizovanog kriminala.

"Otežavajuće radno okruženje za novinare je zabrinjavajući problem sa kojim se Vlada mora suočiti, ali vjerujem da je posvećena njegovom rešavanju. SAD će biti saveznik u rješavanju tog problema. Novinari igraju veoma važnu ulogu, kao neko ko prati rad vlade i održava je poštenom, Vladi se to ne sviđa uvijek ali je važno za demokratiju. Napadi na novinare nagrizaju demokratiju, moraju biti istraženi, a odgovorni za napade procesuirani i moraju snositi posljedice", kazao je Palmer.

On je na pitanje da li očekuje da će nova Vlada biti stabilna na prozapadnom kursu, s obzirom na politiku dijela vladajuće većine, odgovorio da je teško donositi pretpostavke i da "nema kristalnu kuglu" da vidi budućnost.

"Crna Gora ima Vladu koja je partner SAD-u, sarađivaćemo sa njom na unapređenju zajedničkih političkih ciljeva. Kada dođe vrijeme za promjenu vlasti, to će biti slobodna volja naroda, iskazana na glasačkim listićima. Nije na mene da to predviđam. Radićemo sa crnogorskom Vladom i narodom kao partneri", rekao je Palmer.

Smatra da Crna Gora može ostati primjer multietničke demokratije, i da je to ohrabrujuće jer je uvijek bila primjer za Zapadni Balkan.

"Bio bih zabrinut ako bi crnogorski narod morao da odlučuje između, na primjer, srpskog i crnogorskog identiteta i da su ovi identiteti nekompatibilni i kontradiktorni. To jednostavno nije tačno. U Crnoj Gori ima mjesta za razne identitete, etničke i nacionalne, i veoma je važno da država očuva multietničke vrijednosti, jer time otvara put ka evropskoj i zapadnoj budućnosti", kazao je Palmer.

Bonus video: