Izabrani predsjednici skupštinskih odbora, Vučinić na čelu Komisije za praćenje postupka privatizacije

Predsjednik Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da su prihvatili podjelu odbora, iako nije bilo razumijevanja da Odbor za ekonomiju, finansije i budžet pripadne DPS-u

24429 pregleda 302 reakcija 14 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.12.2020. 17:09h

Skupština je danas imenovala predsjednike i članove skupštinskih odbora i Komisije za praćanje postupka privatizacije. Listu predloga kandidata za skupštinske odbore je od 66 prisutnih poslanika, podržao 41, protiv je bilo 20, a uzdržanih 5. Za predsjednika i članove Komisije za praćanje postupka privatizacije glasalo je 60 poslanika, jedan je bio uzdržan, a jedan protiv.

Za predsjednika Komisije izabran je Maksim Vučinić (RP).

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izabran je za predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, a predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Branimir Gvozdenović za predsjednika Odbora za evropske integracije.

Za predsjednicu Odbora za antikorupciju izabrana je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Daliborka Pejović.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Marko Kovačević, Simonida Kordić i Jovan Vučurović izabrani su za predsjednike Zakonodavnog, Ustavnog i Odbora za ljudska prava i slobode.

Poslanici Demokratske crne Gore Momo Koprivica i Dragan Krapović izabrani su za predsjednike Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odbora za turizam, poljoprivredu i ekologiju.

Za predsjednika Odbora za ekonomiju, finasije i budžet izabran je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, a Odbora za rodnu ravnopravnost poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić izabran je za predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, a predstavnik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović za predsjednika Odbora za za prosvjetu nauku i kulturu.

Poslanik koalicije Crno na bijelo, Srđan Pavićević izabran je za predsjednika Odbora za zdravstvo.

Živković: Ne možemo da podržimo da Vučurovića zbog stavova o drugim manjinama, Srebrenici...

Predsjednik Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da su prihvatili podjelu odbora, iako nije bilo razumijevanja da Odbor za ekonomiju, finansije i budžet pripadne DPS-u.

"Što se tiče personalnog sastava odbora, imam rezervu za Odbor za bezbjednost i odbranu i Odbor za ljudska i manjinska prava. Rješenje za Odbor za bezbjednost ne možemo podržati jer se radi o parlamentarcu koji je osuđen prvostepnom presudom za krivično djelo terorizam na pet godina. Poštujemo prezumpciju nevinosti, ali te činjenice ne možemo prenebregnuti“, kazao je Živković. Dodao je ne mogu da podrže da Vučurović bude na čelu Odbora za ljudska i manjinska prava, zbog stavova o drugim manjinama, Srebrenici i zbog toga što je pristalice patriotskog skupa u Podgorici u septembru nazvao "neonacisti".

Radunović: Podržali smo Škrelju iako je svima poznato šta mislimo o njemu

Slaven Radunović (DF) kazao je da su oni podržali da zamjenik predsjednika Administrativnog odbora bude Luiđ Škrelja (DPS) iako je svima poznato šta misle o njemu. "Za ono što je Milan Knežević osuđen i sve što ste mu uradili, treba da bude ponosan i za njega treba da bude preporuka baš to što je u namještenom udaru i koruptivnoj akciji tužilaca i sudova prošao kao što je prošao", rekao je Radunović.

To je, kako je dodao, kao da su se u Južnoafričkoj Republici bunili da predsjednik bude Nelson Mendela nakon onoliko godina u zatvoru i poslije diktatora. Odgovorajući na kritike na račun Vučurovića, Radunović je naveo da ono što izgovara Vučurović, a što je pomenuto kao problematično, "u najvećoj mjeri stoji svaki građanin Crne Gore koji nas glasa".

"Nijedan zločin niko od nas ne opravdava, to nije sporno, ali politička kvalifikacija zločina nije nešto što mi želimo...Tamo se desio veliki zločin, ubijeno je mngo ljudi, a na drugim mjestima je isto ubijeno puno, ali nije proglašeno za genocid..“, kazao je Radunović.

On je rekao da je „živa istina da je 'Viva Montenegro' neonacistički pozdrav iz 1941.

Reagovao je Andrija Popović (LP) koji je kazao da to nije pozdrav nastao 1941. već 1851. i njime su tada crnogorskog vladara Petra Petrovića Njegoša dočekali na brodu u Napulju.

Damir Šehović (SD) tražio je da se glasa o predsjednicima i članovima odbora pojedinačno po odborima, što nije prihvaćeno.

Bonus video: