Milačić: Promjene su tu, narod bolje razumije procese od pojedinih političara

"Vjerujem da svi imamo dobre najmere, pa iako se nekad ne složimo u metodologiji ili prioritetima, važno je da postoji uvažavanje i razumijevanje. To je put koji nas je poveo u vraćanje sebi, da bi išli u budućnost svijetla obraza i dostojanstveno"

8042 pregleda 227 reakcija 23 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Jučerašnji dan označava početak jednog novog vremena ocijenio je lider Prave Crne Gore i posalnik u Parlamentu Marko Milačić.

On ej kazao da je nova Vlada je donijela nekoliko značajnih odluka, koje predstavljaju tek početak jednog procesa, ali šalju snažnu i jasnu poruku da će odlučno i dosljedno raskrstiti sa svim tekovinama DPS-vlasti.

"Prije svega, utvrđen je predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Onog bezakonog zakona koji nam je htio posjeći grane, a učinio je suprotno, sve nas ujedinio i okupio, dajući nam snagu i složnost da konačno zbacimo sa vrata jaram odnarođenog režima. Predloženim izmjenama taj zakon dobija drugo lice i suštinu, postaje zaista zakon o slobodi vjeroispovjesti, a ne ono što je inicijalno bio – zakon o otimanju i zatiranju. Sva naša politička, pa i moja lična borba i pregnuće, biće krunisana i nagrađena onog dana kada u Parlamentu dignem ruku za predložene izmjene. Kada sa ponosom budemo rekli sebi i svojim precima i potomcima – uspjeli smo, ostali smo porodica.", kazao je Milačić.

Kako doaje, izuzetno je važna i odluka Vlade kojom je stavljena van snage, "van razuma i bez obraza donijeta odluka Glavnog grada, kojim na našu nesreću i dalje rukovode partijski aparatčiki bivšeg režima, o poklanjanju vrijedne imovine građana pseudo-vjerskoj NVO".

On se osvrnio i na promjene u bezbjednosnim službama, u, kako kaže, "ključnim polugama aparata sile koji je držao DPS na vlasti sve ove godine".

On je pojasnio da su Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije su dobile nove rukovodioce, u onom modelu i načinu koji je trenutno zakonski moguć.

"Bitno je da se krenulo. Bitno je da se preuzmu ključevi od tih strojeva koji su, posebno poslednjih godina, kako se režim bližio kraju, bili upereni protiv svojih građana, protiv svog naroda. Nakon toga, u zakonitoj proceduri, hladne glave, dogovorom svih činilaca nove vlasti, treba naći ljude koji će ove institucije voditi u narednom periodu, koji će ih vratiti i približiti narodu, a oteti ih iz zagrljaja organizovanog kriminala", kazao je Milačić.

On je rekao nije manje važna ni odluka o opozivu pojedninih ambasadora koji su na ta "prestižna i dobro plaćena mjesta došli isključivo zbog slijepe lojalnosti jednom režimu koji je izgubio dodir sa realnošću, još jedan je pokazatelj da je Vlada riješena da demontira sve malignitete tog režima".

Posebno je, kako kaže, značajno spriječiti da nas pojedinci takvih profila predstavljaju u svijetu i stoga pozdravljam namjeru da se krene upravo od njih.

"Još mnogo posla je pred nama i pred Vladom. Vjerujem da je prioritet preuzimanje kontrole nad pomahnitalim tzv. Javnim servisom koji i dalje, svakodnevno, u tzv. informativnom programu i tzv. autorskim emisijama, sipa bujice laži, mržnje, razdora i šovinizma. Ne smijemo dozvoliti da u ovakvom vremenu, kada nam je izuzetno važno jedinstvo, razumijevanje, tolerancija i sloga svih dobronamjernih društvenih činilaca, neko, koristeći javne resurse kakav je državna televizija, radi sve da podstakne podjele, iskrivi činjenice, optuži prave, a sakrije krive. Svaki dan koji prođe, a da pitanje javnog servisa nije riješeno, nova je prilika za neko podmetanje ili diplomatski skandal", poručio je Milačić.

Ocijenio je da su promjene tu.

"Njihovom dinamikom neko je više, neko manje zadovoljan, ali bitno je da one postaju uočljive za svakoga. Posebno me raduje činjenica da narod, naš narod koji predstaljamo, pokazuje vanrednu svijest o značaju političkog trenutka, o nužnosti sistematskih tektonskih promjena koje se mogu realizovati samo mudro i postepeno. Iako je za očekivati da narod, koji je prethodnih 30 godina ugnjetavan i gažen, bude taj koji zahtjeva radikalne i nepromišljene poteze nove vlasti, a politički prestavnici ti koji će takav opravdani gnjev smirivati i uvoditi u djelotvorne tokove, situacija je obrnuta – običan građanin, koji je najviše trpio pod čizmom kleptokratske kaste prethodnih decenija pokazuje mnogo više zrelosti i ozbiljnosti od pojedninih političkih subjekata", kazao je lider Prave.

Dodao je je važno da postoji uvažavanej i razumijevanje.

"Vjerujem da svi imamo dobre najmere, pa iako se nekad ne složimo u metodologiji ili prioritetima, važno je da postoji uvažavanje i razumijevanje. To je put koji nas je poveo u vraćanje sebi, da bi išli u budućnost svijetla obraza i dostojanstveno", zaključio je Milačić.

Bonus video: