Mugoša: Vladina odluka se može primijeniti samo na neka ministarstva

„A kako će se privremeno finansirati preostalih sedam novih ministarstava, jer ne postoje njihovi, kako nalaže Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, stvarni izdaci u ovoj godini“, naveo je Mugoša u saopštenju

9108 pregleda 11 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Vladina odluka o privremenom finansiranju se očigledno može primjeniti samo na ona ministarstva koja su definisana Zakonom o budžetu za ovu godinu, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

On je kazao da se odluka o privremenom finansiranju može primijeniti samo na ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, zdravlja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„A kako će se privremeno finansirati preostalih sedam novih ministarstava, jer ne postoje njihovi, kako nalaže Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, stvarni izdaci u ovoj godini“, naveo je Mugoša u saopštenju.

Vlada je danas donijela odluku da do kraja godine ne predloži Nacrt budžeta za narednu, već da pređe na privremeno finansiranje. Budžet za narednu godinu će se donijeti do marta.

Mugoša je pitao da li je ta odluka Vlade zakonita.

„Naime, shodno članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako se zakon o budžetu države ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini“, rekao je Mugoša.

On je naveo da se postavlja logično pitanje - kojim potrošačkim jedinicama, odnosno ministarstvima, će odobravati sredstva do iznosa stvarnih izdataka ako više ne postoje brojna ministarstva definisana u ovogodišnjem Zakonu o budžetu.

„U svemu ovome, manje je važno što je u četvrtak poslije podne na konferenciji za medije premijer Zdravko Krivokapić saopštio da će budžet biti predložen do nedjelje i da nema bojazni o tome da li će biti usvojen, a sljedećeg dana, odnosno danas, da neće predložiti budžet za narednu godinu do kraja godine, već će se preći na privremeno finansiranje“, poručio je Mugoša.

Bonus video: