Đukanović: Injac da ispita ulogu Boškovića i Ljuljanaj Jovićević u nezakonitoj raspodjeli stanova i rasprodaji imovine

On tvrdi da je koristeći mehanizme iz Zakona o javnim nabavkama putem povjerljivih nabavki, oglašavana prodaja navodno "neperspektivne" vojne opreme i naoružanja po cijenama višestruko nižim od tržišne cijene

34606 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Pod hitno tražimo da nova ministarka odbrane ispita i javno objavi ulogu bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića i Generalne direktorice Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Alme Ljuljanaj-Jovićević u nezakonitoj raspodjeli stanova, rasprodaji imovine, vojne opreme i naoružanja, kao i u povjerljivim i javnim nabavkama za vrijeme njihovog mandata.

To je tražio predsjednik Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Milutin Đukanović.

"Ovaj dvojac, koji je išao iz ministarstva u ministarstvo, dolaskom u Ministarstvo odbrane 2016. godine, dobro se uklopio u nastavak koruptivne rasprodaje u dijelu prodaje vojnog naoružanja i opreme i namještanja nabavki roba, usluga i radova firmama kojima rukovode istaknuti članovi Demokratske partije socijalista (DPS)", kazao je Đukanović.

On tvrdi da je koristeći mehanizme iz Zakona o javnim nabavkama putem povjerljivih nabavki, oglašavana prodaja navodno "neperspektivne" vojne opreme i naoružanja po cijenama višestruko nižim od tržišne cijene.

"Samo jedan od primjera je da je tokom 2019. godine prodato 11.300 automatskih pušaka AP 7,62 mm po cijeni od 65 eura po komadu, a ova atraktivna čuvena "kalašnjikov" verzija pušaka dostiže do krajnjeg kupca cijenu i preko 350 eura po komadu, kao i prodaja preko 500 komada puškometraljeza M-84 kalibra 7,62 mm po 600 eura po komadu, a tržišna cijena je minimum 1.500 eura", objašnjava Đukanović.

On tvrdi da zaista neperspektivna oprema i naoružanje ostaju neprodati i propadaju po kasarnama i na moru umjesto, te se dolazi u situaciju da će ta plovna sredstva, ukoliko se ne preduzmu mjere potonuti, dovesti do zagađenja napraviti ogromnu štetu i nesagledive posledice po životnu sredinu, "a što može izazvati i međunarodni incident u vidu plaćanja štete zbog zagađenja međunarodnih voda".

Đukanović dodaje da iz NSD zahtijevaju da javnost bude što prije upoznata sa stvarnim troškovima nabavke jednog polovnog helikoptera Bell 412 EP i dva nova Bell 412 EPI gdje su, kako tvrdi, pored 30 miliona eura za njihovu nabavku prikrivreni ostali troškovi koji se odnose na dodatnu opremu, rezervne djelove, obuku ljudstva za njihovo opsluživanje, a čiji će izdaci po budžet biti milionski tokom više narednih godina.

"Takođe javnost mora biti upoznata i sa ulogom preduzeća MDI Podgorica i "Poliex“ Berane kao posrednika u prodaji, odnosno uništavanju naoružanja vojne opreme i ubojnih sredstava. Radi se o ciframa koje se ne broje desetinama nego i stotinama miliona eura za period od 2006. godine do danas, jer je ogromna imovina, naoružanje i vojna oprema naslijeđena od bivše zajedničke vojske iskorišćena za lično bogaćenje pojedinaca kroz namještene tendere i prodaju, umjesto da se sredstva prodaju po realnim cijenama i sva dobit slije u Državni budžet. Ohrabrujemo novu ministarku Oliveru Injac da hitno formira stručne i nepristrasne komisije i da ispita sve gore navedene zloupotrebe, kao i partijska zapošljavanja, nezakonita vanredna unapređenja, mobing, nezakonite otkaze, falsifikovanje formacije rađene tokom 2020. godine i drugih", rekao je Đukanović.

On ističe da je, prema informacijama koje posjeduju, Injac i dalje okružena kadrom koji je zatekla stupanjem na dužnosti, kao i Odjeljenjem za vojno-obavještajne poslove a da su lučno oni odgovorni što u proteklom periodu nisu pratili sve pomenute nezakonitosti i sprečavali višemilionske štete po budžet, već su se bavili partijskim radom, "a sada iz sobe za prisluškivanje sa trećeg sprata zgrade MO šalju informacije novom savjetniku Veljoviću, a nju, vjerovatno, uvjeravaju da je sve rađeno po zakonu."

Bonus video: