Bošnjak: Dogovoreno da najmanje jedan potpredsjednik bude žena

Načelno je dogovoreno i da bude više žena na čelnim pozicijama odbora i u delegacijama

10365 pregleda 25 reakcija 10 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore

Na sedmoj sjednici Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine načelno je dogovoreno da ubuduće bude obaveza da jedan potpredsjednik iz vladajuće većine dolazi iz manje zastupljenog pola - žena.

To je kazala potpredsjednica i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak na konferenciji za novinare nakon održavanja sjednice.

"Sad ćemo to uvesti u Poslovnik kao obavezu, to je načelno dogovoreno i biće konsenzusno. Ostaje samo da se formuliše na pravi način", kazala je Bošnjak ističući da je to bila njena incijativa, iako je za tim postojao zahtjev iz civilnog sektora.

Načelno je dogovoreno da bude više žena na čelnim pozicijama odbora i u delegacijama, Bošnjak je kazala da ostaje i to da se formuliše.

"Postoji saglasnost da jedno potpredsjedničko mjesto pripadne i manjinskim narodima. To je osjetljivo pitanje i razmatramo da li to potpredsjednik koji dolazi iz manjinskih naroda treba da bude iz manjinskih partija ili može biti i iz građanskih partija, a da se radi o pripadniku manjinskih naroda", rekla je Bošnjak.

Koordinator Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Momo Koprivica je kazao da će se izmjene Poslovnika odnositi i na ovaj saziv parlamenta i da postoji mogućnost da se poveća broj potredsjednika kako bi se ispoštovala obaveza da jedan potpredsjednik dolazi iz manjinskih naroda.

Bošnjak je dodala da su ova dva pitanja bila najbitnija tokom sjednice Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine.

"Radimo i na tome da se pojača kontrolna uloga Skupštine i razmatramo da eventualno uvedemo novi institut kako bi omogućili održavanje tematskih sjednica na kojima bi o određenoj temi pitali ministre. To ostaje da se dogovori i precizira, ali smo u načelu svi saglasni da kontrolnu ulogu parlamenta treba pojačati. Očekujem u naredna dva daana da ćemo to definisati... Očekujem u nardna dva dana draft predloga koji su konsenzusom postignuti", kazala je Bošnjak.

Ona je naglasila da su rad na izmjeni i dopuni Poslovnika Skupštine prilagodili planiranim Zakonom o Skupštini.

"Prvo je bila tema da li da se piše novi Poslovnik, jer su trebale mnoge izmjene da se naprave. Ali smo svjesni toga da će se raditi Zakon o Skupštini i da će mnoga pitanja koja smo planirali rješavati poslovnikom, biti riješena Zakonom o Skupštini i zbog toga smo se odlučili da odradimo neke izmjene, ali ne krupne kako ne bi doveli do toga da se piše novi Poslovnik, nego da te krupne promjene ostavimo za Zakon o Skupštini. Tu će se precizirati prava i obaveze i ojačati kontrolna uloga parlamenta", kazala je ona.

Bonus video: