SNP traži pregovore o novom savezu u Budvi: Marković očekuje odgovor do Božića

Marković objavio da SNP nije dio vlasti u Budvi, Joković daModluka nije konačna. U slučaju propasti pregovora mogući izbori
98 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Krapović, Veselin Marković, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Veselin Marković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.12.2017. 12:12h

Predsjednik budvanskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Veselin Marković očekuje da se do Božića potpiše novi koalicioni sporazum u Budvi kako bi aktuelna vlast nastavila da vodi grad do 2020. godine, saznaju “Vijesti”.

Marković je ranije juče poručio da SNP više nije dio vladajuće koalicije u Budvi, navodeći da očekuje nove pregovore. Prethodno se odbornik SNP-a Goran Pejović i nezavisni odbornik Stevan Džaković nijesu pojavili na sjednici na kojoj je trebalo da se glasa o budžetu za 2018. godinu. Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovali ni odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Crnogorske.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, predstavnici budvanske vlasti razmatraju organizovanje nove sjednice Skupštine opštine kako bi pružili još jednu priliku Pejoviću i Džakoviću da podrže budžet.

Marković, koji slovi za bliskog bivšem predsjedniku SNP-a Srđanu Miliću i Snežani Jonici, kazao je juče da je odluka o raskidanju postizbornog saveza donijeta 17 . decembra, jer koalicija nije funkcionisala na kvalitetan način.

“Postoji više načina na koji se mogu riješiti ovi problemi, a jedan od njih je da ponovo uđemo u pregovore i da koaliciju postavimo na zdravim osnovama. Da li će to biti ili ne, zavisi od želje koalicionih partnera. Postoje i mogućnosti da se naprave druge koalicione većine koje će vršiti vlast”, kazao je Marković, navodeći da je spreman na izbore “ako dogovora ne bude u relativno kratkom vremenu”.

“Mi smo otvoreni za koalicione razgovore i stvaranje nove političke većine u parlamentu”, kazao je on.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da je budvanski odbor napustio koaliciju bez konsultacija sa stranačkom centralom, navodeći da ta odluka nije konačna. Joković je za Javni servis rekao i da treba poštovati dogovore oko raspodjele vlasti u Budvi.

Vladajuću većinu u Budvi, osim SNP-a, čine i Demokraska Crna Gora, Demokratski front, Građanski pokret URA, Demos, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija.

Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović rekao je da su Pejović i Džaković krivi što budžet neće biti usvojen. On smatra da odbornici nemaju opravdanja za odusustvo sa sjednice.

“Oni apsolutno imaju podršku za većinu svojih zahtjeva. Po srijedi je nešto drugo. Nakon 1. janura sa privremenim finansiranjem jako ćemo teško funkcionisati. To je jako loše u situaciji kada imamo odlične rezultate. Vlast koja nije u stanju da donese budžet, nije vlast. U skladu sa tim mi ćemo povući određene poteze”, kazao je Krapović.

Šef budvanskog parlamenta Đorđe Vujović rekao je da su Džakovićevi zahtjevi ispoštovani, dok je Krsto Radović iz budvanskih Demokrata kazao je da odbornik SNP-a sa DPS ruši koalicionu vlast.

"Iza svega stoji Srđan Milić, koji istovremeno ruši vlast u Budvi i prekida bojkot državnog parlamenta. Mi smo i organizaciono i programski spremni za nove izbore", kazao je Radović, dok su iz budvanskog DPS-a kazali da se “raspala koalicija bazirana na profiterstvu”.

Bonus video: