Vukčević: Montenegro Airlines pretvoriti u niskotarifnu avio-kompaniju

"Trebamo naučiti lekciju na primjeru propasti slovenačke avio-kompanije Adria Airways, zbog koje je došlo do velikog pada vazdušnog saobraćaja između Slovenije i ostatka svijeta"

8734 pregleda 111 reakcija 20 komentar(a)
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora

Montenegro Airlines treba pretvoriti u niskotarifnu avio-kompaniju, saopštio je danas Ivica Vukčević, član Prave Crne Gore, saopšteno je iz te partije.

"Montenegro Airlines je veoma važan za avio-dostupnost Crne Gore, a posebno za razvoj saobraćaja i turizma u Crnoj Gori. To je posebno došlo do izražaja tokom korona krize, koja je dovela do naglog smanjenja avio-saobraćaja, tako da su neke avio-kompanije bile prinuđene da obustave linije ka Crnoj Gori. Prije korona krize, Montenegro Airlines je letio ka 30 destinacija i bilježio dugoročni trend rasta prometa, uprkos zaoštravanju konkurencije u vidu drugih avio-kompanija. Taj promet je činio više od četvrtine ukupnog prometa na aerodromima Podgorica i Tivat", istakao je Vukčević.

On je dodao da je opstanak Montenegro Airlinesa doveden u pitanje zato što iz godine u godinu pravi velike gubitke.

"Korona kriza je samo dodatno otežala poslovanje Montenegro Airlinesu i ukazala na potpuni neuspjeh poslovnog modela, koji se primjenjuje u ovoj kompaniji. Uzroci neuspjeha postojećeg poslovnog modela Montenegro Airlinesa su visoke cijene usluga, mali broj aviona, opsluživanje neprofitabilnih linija i previsoke plate koje dobija uprava ovog preduzeća. Ovi problemi opterećuju poslovanje Montenegro Airlinesa godinama unazad", rekao je Vukčević.

Po njegovim krizama, korona kriza je opravdan razlog da se Montenegro Airlinesu ponovo pruži finansijska pomoć, jer su pomoć svojim nacionalnim avio-kompanijama pružile mnoge države u okruženju i svijetu.

"Trebamo naučiti lekciju na primjeru propasti slovenačke avio-kompanije Adria Airways, zbog koje je došlo do velikog pada vazdušnog saobraćaja između Slovenije i ostatka svijeta. Slovenija sada daje pomoć stranim avio-kompanijama da bi održavale minimalan broj letova na određenim linijama. Da se ne bi desila slična situacija sa vazdušnim saobraćajem u Crnoj Gori, potrebno je razmotriti sve opcije za spas Montenegro Airlinesa. Jasno je da Montenegro Airlines neće moći da opstane bez državne pomoći, ali ta pomoć neće moći još dugo da se daje, jer previše opterećuje državni budžet. Državna pomoć Montenegro Airlinesu treba da bude strogo namjenska i strogo kontrolisana, da bi se osiguralo trošenje sredstava za utvrđene namjene. Zato je neophodno promijeniti uslove pod kojima se ta pomoć daje. Neophodan uslov je da se pronađe uspješan poslovni model pomoću kojeg će ova kompanija početi pozitivno da posluje, kao što je na primjer, pretvaranje Montenegro Airlinesa od tradicionalne u niskotarifnu avio-kompaniju", rekao je Vukčević.

On je poručio da primjeri određenih niskotarifnih avio-kompanija kao što je Ryanair, pokazuju da se one mogu lakše nositi sa kriznim situacijama od tradicionalnih avio-kompanija, jer mogu sa niskim cijenama privući više putnika.

"U slučaju pretvaranja Montenegro Airlinesa u niskotarifnu avio-kompaniju, bilo bi neophodno usmjeriti finansijsku pomoć države u namjensku kupovinu novih aviona tipa Embraer 195, koje ova kompanija već ima u svojoj floti. Ova krizna situacija je prilika za kupovinu tih aviona po niskim cijenama. Time bi se mogla iskoristiti ekonomija obima za brži oporavak Montenegro Airlinesa od korona krize i uspostaviti dugoročna samoodrživost ove kompanije. Pretvaranje Montenegro Airlinesa u niskotarifnu avio-kompaniju je u interesu građana Crne Gore, kojima bi na taj način bile dostupnije određene destinacije, zbog nižih cijena avio karata", poručio je Vukčević.

On je kazao i da se korona krizi po određenim pokazateljima bliži kraj, tako da se može očekivati povećanje obima saobraćaja u sljedećoj godini, što predstavlja šansu za oporavak Montenegro Airlinesa.

"U ovoj kriznoj situaciji treba spasiti svaku državnu kompaniju i svako radno mjesto koje se može spasiti, jer je teže praviti novu kompaniju i sa njom osvajati tržište nego sačuvati postojeću", zaključio je Vukčević.

Bonus video: