URA: Carevićevi mesijanski poduhvati zabrinjavajući

"Postupanje nove većine nije imalo za cilj da vrati zakonitost i ustavnost u radu lokalne samouprave, već isključivo slanje populističke poruke da su mučeni tromjesečni ranoranioci postali 'pravični' osloboditelji", navode u budvanskom odboru GP URA

8012 pregleda 9 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA pozvao je predsjednika Opštine Marka Carevića da sazove hitnu sjednicu lokalnog parlamenta, na kojoj će biti razriješeni stari i imenovani novi Upravni odbori u Vodovodu i Komunalnom preduzeću u skladu sa zakonskim procedurama i na taj način omogućiti upis promjena u Centralni registar privrednih subjekata i uspostavljanje normalnog procesa rada u tim preduzećima.

Careviću su poručili da nije dobio mandat građana da bi "u maniru Demokratske partije socijalista (DPS) kršio procedure i zakone", čijem poštovanju, kako ocjenjuju, izgleda samo deklarativno teži. "Niti da bi politikantskim metodama 'spasavao' građane koji puna dva mjeseca ne mogu da servisiraju kreditne obaveze, komunalije i potrošačku korpu."

"Vijesti" su juče objavile da je Carević odobrio da se 520.000 eura sa opštinskog računa isplati direktno za više od 500 zaposlenih u navedena dva opštinska preduzeća, za septembarsku i oktobarsku zaradu.

"Mesijanski poduhvati predsjednika opštine Budva Marka Carevića, kojima radnike opštinskih preduzeća Vodovod i Komunalno štiti od samoga sebe, nisu smiješni, već zabrinjavajući. Zabrinjavajući su zbog toga što je predlaganje protivzakonitog poništavanja odluka prethodno nasilno uspostavljene administracije DPS-a, dobilo podršku odbornika nove većine koju čine DF i Demokrate. Takvo postupanje nove većine nije imalo za cilj da vrati zakonitost i ustavnost u radu lokalne samouprave, već isključivo slanje populističke poruke da su mučeni tromjesečni ranoranioci postali 'pravični' osloboditelji", saopšteno je iz budvanskog odbora GP URA.

Izbori 30. avgusta su, kako ističu, jasno pokazali da “osloboditelji” ne mogu biti oni koji uzurpiraju zakone i Ustav, "na način kako je to DPS radio godinama, a posebno nasilnim preuzimanjem vlasti u Budvi."

"Razumijemo potrebu predsjednika Carevića da bude 'spasitelj' u očima radnika Vodovoda i Komunalnog preduzeća i ukupne javnosti, na način što će sa opštinskog računa, bez pravnog i finansijskog osnova, isplatiti dvije zarade zaposlenima u društvima sa ograničenom odgovornosti. Međutim, licemjerno je zbog istog takvog protivzakonitog poteza osuđivati DPS za isplatu dvije zarade zaposlenima u Opštini Budva u vrijeme blokade računa, a onda činiti isto, pravdajući to neefikasnošću novog ministra finansija i zarobljenim institucijama u vidu CRPS-a", dodaje se u saopštenju.

Do ove situacije, kako navode u GP URA, ne bi došlo da odbornici nove većine nisu slijepo vjerovali administraciji Carevića.

"Uprkos upozorenjima da ne preuzimaju ulogu suda i ne poništavaju akte Divanovićeve administracije, već da razriješe dužnosti sva imenovana i postavljena lica i spriječe dalje zloupotrebe i protivzakonitosti predlaganjem novih akata, donijele su se odluke koje su proizvele da radnici na današnji dan nisu primili dvije zarade, da postoje administrativne barijere u radu ovih preduzeća, a dodatno će trpjeti Budžet opštine usled sudskih sporova koji predstoje", navodi se u saopštenju budvanskog odbora Građanskog pokreta URA.

Bonus video: