Suhih: Polarizacija do kritičnog nivoa

"Dok su bili opozicija, partije na vlasti su se ogorčeno "borile" za depolitizaciju uprave, a sada javno trguju mjestima "po dubini"", naveo je Suhih

6391 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Crnogorsko društvo je polarizovana do kritičnog nivoa jer nova Vlada ne pokušava da spriječi podjele kako su najavljivali, ocijenili su iz Socijademokrata (SD).

Član Predsjedništva SD-a Đorđe Suhih rekao je da je situacija složena jer su članovi vladajuće koalicije pokazali potpunu nedosljednost otkako su iz opozicije prešli na pozicije odlučivanja.

"A princip rada im je potpuno isti kao onaj protiv koga su se navodno "borili"", kazao je Suhih agenciji MINA.

On je rekao da dok je nova vlast bila opozicija, "skandalizovali su se zaduženjima, a onda su se, nakon samo tri dana na vlasti, zadužili više nego prethodna vlast".

"Dok su bili opozicija, partije na vlasti su se ogorčeno "borile" za depolitizaciju uprave, a sada javno trguju mjestima "po dubini"", naveo je Suhih.

On je kazao da su se u toku predizborne kampanje naslušali konkretnih obećanja, a u toku ekspozea premijera Zdravka Krivokapića, ona su nestala jer, kako je naveo Suhih, premijer "nije imao podataka".

Prema riječima Suhiha, nova Vlada je otvoreno formirana pod patronatom Srpske pravoslavne crkve.

"I svojm izborom kadrova, nesmotrenim izjavama i potezima koji se mogu protumačiti anticrnogorskim, sa favorizovanjem jedne etničke grupe ili bolje reći vjerske organizacije, ne da ne stavlja tačku na podjele kako su najavljivali, nego je i potpunom laiku jasno da su te podjele dostigle kritični nivo, te da je društvo polarizovano do nivoa pucanja", ocijenio je Suhih.

On je kazao da odgovornost za to vidi u Građanskom pokretu (GP) URA koja je bukvalno dovela sadašnju vlast i obećavala njenu punu kontrolu.

"URA nije adekvatno reagovala ni na jedan antigrađanski i anticrnogorski ispad, niti na konkretne loše poteze nove vlasti", naveo je Suhih.

On je rekao da URA ili ne može ili ne želi da kontroliše svoje partnere u vlasti.

"Time je nepovratno izgubila dobar dio svog procrnogorskog i građanski orijentisanog biračkog tijela i simpatizera", smatra Suhih.

On je kazao da je nezaobilazno pomenuti i jednu od prvih odluka nove Vlade, Uredbu o dopuni Uredbe o načinu organizacije državne uprave kojom se aktom niže pravne sange mijenja akt više pravne snage, čime se dovodi do nezakonitog raspolaganja budžetskim sredstvima.

To, kako je rekao Suhih, predstavlja svojevrsno kršenje i Ustava i Zakona o budžetu za 2020. godinu.

"Ova odluka je morala biti raspravljana i usvojena na Skupštini pa je svojom odlukom nova Vlada pokazala ili nepoznavanje osnovih procedura, ili nepoštovanje funkcije Skupštine Crne Gore i 81 poslanika koji sjedi u njoj i koji su i birali tu Vladu", naveo je Suhih.

On očekuje da predstavnici poslaničkih klubova parlamentarne većine reaguju i javnosti saopšte šta misle o ovakvom ponašanju Vlade.

Suhih je govoreći o najavljenom donošenju zakona o lustraciji, kazao da je jedno princip lustracije, koji sam po sebi ima svrhu, a sasvim drugo je kako će to da izgleda u stvarnosti.

"Na prvom mjestu, i u sadašnjoj vladajućoj koaliciji koja propagira lustraciju, imamo ljudi koji su pokrivali ozbiljne pozicije decenijama unazad i koji bi i sami trebalo da budu predmet preispitivanja", naveo je Suhih.

On je poručio da dosadašnjim političko-selektivnim pristupom i jasnim revanšizmom, vladajuća koalicija nije ostavila utisak nekoga ko će i prema svojim članovima i simpatizerima imati isti odnos.

"Zato, koliko je sa jedne strane važno raščistiti sa prošlošću, još važnije je u takvom društvu ne dozvoliti da lustracija bude ništa drugo do eliminisanje protivnika iz javnog života. Šta će od to dvoje biti, ostaje da se vidi", kazao je Suhih.

Upitan da prokomentariše izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, on je rekao da je kao i kod zaduživanja od 750 miliona EUR ostalo neprimijećeno da su te aktivnosti bile faktički sasvim pripremljene i da se samo čekalo formalno izglasavanje Vlade.

"Prvo logično pitanje jeste ko je prije formiranja vlade ovlastio buduće ministre da se time bave, i na koji način je to urađeno, jer mi, tri dana nakon prve sjednice Vlade, dobijamo gotove odluke i rješenja za neka od ključnih državnih pitanja", upitao je Suhih.

On je istakao da je resor ljudskih i manjinskih prava koji je nadležan za navedeni Zakon smišljeno pripojen resoru pravde i dat na ministrovanje članu pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Upitan da ocijeni koliko će trajati nova Vlada i da li treba očekivati vandredne izbore, on je rekao da je rano o tome govoriti.

"Rano je govoriti koliko bi mogla trajati Vlada, jer će, nažalost, njen opstanak najprije zavisiti od onoga što oni očigledno vide kao “podjelu plijena” i njenih mogućnosti da, makar “po dubini” zadovolji sve svoje, suštinski sasvim različite i sukobljene konstituente", naveo je Suhih.

Međutuim, kako je dodao, izvjesno je da će nova Vlada, bez obzira na svoje trajanje, biti sasvim nestabilna, konfliktna i konstantno na ivici.

Suhih je naveo da vladajuća većina ne pokazuje bilo kakvu vrstu kohezije niti minimuma zajedničkog djelovanja.

"Jasno je koliko takva grupa, koja se između sebe svakodnevno „glože“ može biti faktor stabilnosti", poručio je Suhih.

Bonus video: