Radulović: Odnosi u regionu moraju počivati na principima otvorene saradnje i prijateljstva

" Turska cijeni Crnu Goru kao državu koja je sinonim za mir i kvalitetan suživot različitih etničkih grupa", saopštila je Ozan

5681 pregleda 2 komentar(a)
Radulović sa Preskerom, Foto: gov.me
Radulović sa Preskerom, Foto: gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ocijenio je na sastanku sa ambasadorkom Turske Songul Ozan da se odnosi Crne Gore i Turske odlikuju konstruktivnom saradnjom i sadržajnim kontaktima

On je, kako je saopšteno iz njegovog resora, upoznao sagovornicu sa planovima nove Vlade u predstojećem periodu, naglasivši da kurs vanjske politike ostaje jasno usmjeren na aktivno učešće u evroatlantskim strukturama, kvalitetno sprovođenje procesa evropske integracije i dobrosusjedsku politiku.

"On je istakao da odnosi u regionu moraju počivati na principima otvorene saradnje i prijateljstva, uz poštovanje nacionalnih interesa svih susjeda. U tome, kako je poručio šef crnogorske diplomatije, saradnja sa Turskom predstavlja jedan od primjera kako dvije države, različite po veličini, geopolitičkom položaju i ekonomskoj moći, mogu uspješno komunicirati i razvijati odnose u oblastima od obostranog značaja", kaže se u saopšteju.

Dodaje se i da je Radulović zahvalio ambasadorki na izuzetnoj pomoći koju je Turska obezbijedila tokom prvog talasa pandemije COVID-19, što predstavlja potvrdu dobrih međudržavnih odnosa.

"Ambasadorka Ozan uputila je čestitke ministru povodom stupanja na dužnost, uz uvjerenje da dvije države ostaju kredibilni saveznici u okviru NATO-a. Ona je pozdravila uspjehe Crne Gore na putu evropske integracije, kao lidera u regionu, te istakla da Turska cijeni Crnu Goru kao državu koja je sinonim za mir i kvalitetan suživot različitih etničkih grupa. Takođe, ambasadorka je informisala i o prioritetima turske vanjske politike, pri čemu region Balkana predstavlja pouzdanog partnera i prijatelja", kaže se u saopštenju.

Kako su saopštili, sagovornici su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje u pogledu investicija, ekonomije i kulture, oblastima koje u savremenim globalnim tokovima zavređuju posebnu pažnju.

Takođe, kako su kazali, dogovoren je nastavak komunikacije u pogledu organizovanja službene posjete ministra Radulovića Ankari, shodno prilikama vezanim za pandemiju, kao i organizaciju bilateralnih političkih konsultacija i foruma koji će ojačati ekonomsku međudržavnu saradnju

Radulović se sastao i sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom te ocijenio da se tradicionalno prijateljski odnosi dvije države temelje na intenzivnom političkom dijalogu, zajedničkim vrijednostima i sadržajnoj saradnji u brojnim oblastima.

Šef crnogorske diplomatije je istakao, kako se dodaje u saopštenju, snažnu slovenačku podršku Crnoj Gori tokom pristupanja NATO, te izrazio uvjerenje da će predsjedavanje Slovenije Savjetom EU u drugoj polovini 2021. godine biti prilika da se dodatno afirmiše politika proširenja i napravi korak naprijed u procesu evropske integracije naše države.

Presker je izrazio očekivanje da će pregovori sa EU biti nastavljeni bržom dinamikom, te da će Crna Gora postati prva sljedeća članica Unije.

"Na toj liniji, istakao je da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu agende tokom njihovog predsjedavanja Savjetom EU, dodajući da možemo računati na političku i ekspertsku pomoć Slovenije i ocijenio da dvije države imaju odličnu saradnju, posebno u oblastima vanjskih i unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i obrazovanja", kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, u kontekstu intenziviranja političkog dijaloga, šef crnogorske diplomatije Radulović je uputio poziv ministru vanjskih poslova Slovenije Anžu Logaru da posjeti Crnu Goru početkom 2021. godine.

"Sagovornici su razgovarali i o značaju ekonomske diplomatije i privlačenja stranih investicija, te razmotrili mogućnosti organizovanja Mješovite komisije za privrednu saradnju tokom sljedeće godine", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: