"sklopljeni ugovori su ugovori o djelu"

Klica: Jočić bi trebalo da zna da je na nadležnim institucijama da utvrđuju zakonitost poslovanja

Klica, koji je prema tvrdnjama Jočić posljednjeg radnog dana na račun države kupio telefon od 600 eura te sklopio 10 nezakonitih ugovora o radu, savjetovao ju je da se upozna sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Odlukom o organizovanju Javnog preduzaća i Statutom, da, kako kaže, ne bi došla u situaciju da povlači sopstvene nezakonite odluke, "što će uskoro morati da radi"

10256 pregleda 49 reakcija 38 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Bivši direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica reagovao je na jučerašnje navode predsjednice Upravnog odbora NPCG Marine Jočić koja je između ostalog kazala da je Klica smijenjen  "zbog nesavjesnog finansijskog poslovanja i nezakonitog zapošljavanja". 

Prema njegovim tvrdnjama Upravni odbor Javnog preduzeća za nacionalne parkove donio je više nezakonitih odluka, "a predsjednica Upravnog odbora Marina Jočić obmanula je javnost saopštenjem koje obiluje neistinitim informacijama. Iz tog razloga, podnijeću privatnu tužbu protiv gospođe Jočić, što ću činiti i ubuduće ukoliko nastavi sa iznošenjem lažnih i uvredljivih navoda".

On je kazao da nisu iznenađujuće prizemne i neutemeljene optužbe, isto kao što nije iznenađujuće, kako tvrdi Klica "to što je nova predsjednica Upravnog odbora naš prvi susret iskoristila da, bez ikakvog povoda, jasno saopšti da je velikosrpski nacionalista, a iako pravnica po struci, već prvog dana na ovoj poziciji donijela više nezakonitih odluka. Moglo bi se zaključiti da je Marina Jočić nastavila niz. Sada gazi i zakone"

Klica, koji je prema tvrdnjama Jočić posljednjeg radnog dana na račun države kupio telefon od 600 eura te sklopio 10 nezakonitih ugovora o radu, savjetovao ju je da se upozna sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Odlukom o organizovanju Javnog preduzaća i Statutom, da, kako kaže, ne bi došla u situaciju da povlači sopstvene nezakonite odluke, "što će uskoro morati da radi".

"Umjesto da se upozna sa brojnim izazovima sa kojima se suočava preduzeće u ovom periodu, odlučila se na iznošenje paušalnih ocjena o navodnom nezakonitom poslovanju u preduzeću, bez dokaza i argumenata. Podsjetiću, na nadležnim državnim institucijama je da utvrđuju zakonitost poslovanja, što bi pravnica Jočić trebalo da zna", kazao je Klica.

Komentarišići tvrdnje da je poslednjeg radnog dana sklopio ugovore sa deset osoba, Klica navodi da je tačno, ali da je riječ o ugovorima o djelu.

"Jočić navodi da je jedna od odluka koju su donijeli stavljanje van snage deset ugovora o zapošljavanju sklopljenih 22. decembra ove godine. Radi tačnog informisanja javnosti, obavještavam da se ne radi o ugovorima o radu, već ugovorima o djelu na osnovu kojih se kod Ministarstva poljoprivrede obezbjeđuju službene legitimacije za ribočuvare - volontere iz civilnog sektora, NVO Carp Security i Stop krivolovu, shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Toliko o njenoj zabrinutosti za krivolov na Skadarskom jezeru", navodi se u reagovanju.

On dodaje da bi odluku o razrješenju trebala da donese Vlada Crne Gore, a ne UO.

"Jočić je prethodno trebala da se informiše o tome da je Vlada Crne Gore donijela odluku o besplatnom ulasku u Nacionalne parkove za građane Crne Gore, te preuzela obavezu da finansira preduzeće do kraja godine. Shodno tome, nadam se da će i novoformirana Vlada CG, nakon što me razriješi, nastaviti da obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje JPNPCG. Zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, finansijska situacija u preduzeću jeste loša, a uzrokovana je neuspješnom turističkom sezonom i zbog činjenice da se 70 odsto  prihoda JPNPCG odnosi na prihode ostvarene od prodaje ulaznica. Vladi i resornom ministarstvu situaciju smo predočili prije donošenja odluke o besplatnom ulasku", kazao je Klica.

Dalje, Klica tvrdi da su i podaci o kupovini automobila u junu takođe dezinformacija. 

"U ovom slučaju, radi se o javnoj nabavci iz 2019. godine, a plaćanje je izvršeno početkom ove godine. Što se tiče investicionih ulaganja koja pominje, Vlada je na početku pandemije donosila zaključke i dala preporuke da se investicioni projekti nastave, a ostale nabavke obustave, što je Preduzeće ispoštovalo. Nažalost, zbog teške situacije mnoge programske aktivnosti u ovoj godini nisu realizovane, ali ću podsjetiti da je JPNPCG u 2019. godini ostvarilo istorijske rezultate, za šta postoje izvještaji sa kojima je Jočić mogla da se upozna, ili će se tek upoznati, a koji će predstavljati za nju nedostižan standard", tvrdi Klica.

On je kazao i da je neistina da je kupio telefon na račun države.

"Telefon sam kupio od ličnih primanja, na 24 mjesečne rate, za šta posjedujem ugovor kao dokaz", kaže se u saopštenju.

Kako je zaključio, "ovakvim načinom rada, Marina Jočić je pokazala da je besmisleno postojanje zakona, direktora preduzeća pa čak i Vlade, jer je sve nadležnosti Vlade Crne Gore Marina Jočić priuzela. Svakako, odlukama koje je donijela baviće se nadležni državni organi, a za tvrdnje koje nisu utemeljene u istini tražiću zaštitu kod nadležnog suda". 

Preporučujemo za Vas