Krivokapić: I Đukanović će biti procesuiran ako bude dokaza

"Namjera ove vlade nije revanšizam niti lov na ljude. Naš cilj je pravna država u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom i za koje će važiti zakoni", istakao je on

35954 pregleda 2558 reakcija 71 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da neće stajati na putu najboljih mogućih odnosa sa Crne Gore i Srbije i da rekao da bi volio da stigne poziv za prvu posjetu.

"Srbija je za Crnu Goru mnogo više od političke destinacije u koju treba otići", kazao je Krivokapić u intervjuu za novi broj nedjeljnika NIN.

Na pitanje da li će prvo posjetiti Beograd ili Prištinu u najavljenoj turneji po regionu, Krivokapić je ponovio da bi volio da poziv za posjetu stigne iz Beograda, jer ne vidi "u regionu važnije mjesto od Srbije za razgovor, dogovor, za sporazume koje Crna Gora treba da napravi".

Krivokapić je rekao da nema nikakav odnos sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim se, kako je naveo, video dva puta i to na sahranama.

"Nisu to bila ni mjesta ni prilika za bilo kakav razgovor. Nadam se da ćemo institucionalno izgraditi odnose između Srbije i Crne Gore koji će oslikavati realne potrebe naših građana", kazao je Krivokapić.

Govoreći o svojoj izjavi da su se predsednik Crne Gore Milo Đukanović i Vučić češće sretali nego on sa svojim kumom, Krivokapić je naglasio da je zbog toga preživio medijski linč.

"Naravno da sam govorio o njihovim javnim susretima, koji nisu pratili odnosi Crne Gore i Srbije i to se mora mijenjati. Koliko sam uspio da pratim iz medija, Vučić nikada nije govorio o Đukanoviću, koga je poznavao toliko godina, onako kako govori o meni, a da sa mnom nije progovorio ni riječ", istakao je on.

Na pitanje o vezi borbe protiv korupcije i kriminala, koja je najavljena kao prioritet nove vlade Crne Gore i Mila Đukanovića, Krivokapić je kazao da će Đukanović biti procesuiran po zakonu ako se "nađe u materijalima do kojih će se prije ili kasnije doći".

"Namjera ove vlade nije revanšizam niti lov na ljude. Naš cilj je pravna država u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom i za koje će važiti zakoni", istakao je on.

Na pitanje o njegovim ranijim izjavama da Crna Gora neće preispitivati odluke o priznanju Kosova i uvođenju sankcija Rusiji, Krivokapić je odgovorio da je to politička realnost, a ne njegove političke želje.

"U Parlamentu Crne Gore danas nema dovoljno ruku ni za jednu odluku o kojoj govorite. I to nema veze sa mojom karijerom. Čak i da se ona danas završi, Crna Gora ni sjutra neće imati potreban broj ruku za odluku o Kosovu ili o Rusiji", naglasio je on.

Krivokapić je rekao da Crna Gora ima ambiciju da postane 28. članica Evropske unije i dodao da je nova vlada sprema na tome da radi koliko god je potrebno.

"Da otklonimo se nedostatke koji nas djele od velike evropske porodice. EU posljednjih godina ima svoje probleme, koji nisu povezani sa regionom Zapadnog Balkana i to sigurno utiče i na politiku proširenja", dodao je on.

Odluka da se uskrati gostiprimstvo Vladimiru Božoviću bile ja poslednja pakost režima koji je odlazio, ocijenio je Krivokapić.

"Pošto mu je Đukanović već uskratio agreman, ne vjerujem da bi mu ga onovo dao. A kako smo i mi odlučili da opozovemo ambasadora Crne Gore iz Beograda ostaje nada da će i Srbija odlučiti da pošalje novog ambasadora u Podgoricu", kazao je on.

Bonus video: