LP: Pozvali Ombudsmana da zaštiti prava Crnogoraca

“Pozvao je, ovaj negator svega (Vučurović) što nije radikalni velikosrpski nacionalizam, na sjednicu vjerske zajednice ali ne i predstavnike CPC, iste one crkve koja je kroz vjekove održala Crnu Goru i sačuvala njenu duhovnost”, naveli su iz LP-a

7175 pregleda 52 reakcija 45 komentar(a)
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Foto: Liberalna partija

Liberalna partija (LP) pozvala je Zaštitnika ljudskih prava Sinišu Bjekovića da hitno i neizostavno reaguje i spriječi, kako su naveli, frapantno i najprizemnije kršenje ljudskih i vjerskih prava pravoslavnih Crnogoraca.

Iz LP su kazali da predsjednik Odbora za ljudska prava Jovan Vučurović na sjednicu tog tijela, na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nije pozvao predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

“Pozvao je, ovaj negator svega što nije radikalni velikosrpski nacionalizam, na sjednicu vjerske zajednice ali ne i predstavnike CPC, iste one crkve koja je kroz vjekove održala Crnu Goru i sačuvala njenu duhovnost”, naveli su iz LP-a.

Prema njihovim riječima, “žalosno je da je Skupština u rukama takvih pojedinaca, osvjedočenih nacionalista čija politika je mimo svakih civilizacijskih i progresivnih tokova.

“Još žalosnije je svakako što takvim politikama legitimitet daje samozvani glavni pomiritelj Dritan Abazović koji izjavi da je pomiriteljski nastrojeni prema svim vjerskim zajednicama, ali izgleda da je zaboravio onu koja predstavlja većinski narod”, rekli su iz LP-a.

Oni su kazali da je Abazović zaboravio Crnogorsku crkvu i Crnogorce.

“Jednako kao što je to uradio i drugi pomiritelj ove klerikalne vlasti Aleksa Bečić koji na sva pitanja odgovara kako želi pobjede a ne podjele, pa onda upravo on i njegova partija produkuju podjele vršeći klasičnu diskriminaciju prema jednom većinskom narodu i njegovoj crkvi, dovodeći ih u položaj koji je nezabilježen u modernom svijetu”, kazali su iz LP-a.

Iz te partije su upitali šta je sljedeće šta mogu očekivati od “dva pomiritelja”, jer, kako su naveli, od Vučurovića koji je na čelu Odbora za ljudska prava teško da se nešto racionalno i mimo ustaljene nacionalističke matrice može očekivati.

“Vjerovatno i od njih jedno veliko ništa u skladu sa politikom koju reprezentuju, a svaka politika je upravo dio ličnosti onih koji je zastupaju”, poručili su iz LP-a.

Bonus video: