tvrdi da je neshvatljivo da nije istaknuta nijedna pozitivna činjenica iz poslovanja

Nurković: Gašenje Montenegro erlajnsa će ostaviti dugoročne posljedice na građane i privredu

„Nijesam siguran da li je u pitanju neznanje ili neiskustvo u rukovođenju kompanijama poput MA, čiji rad ili gašenje ima multiplikativne pozitivne ili negativne reperkusije na ukupnu privredu, a posebno na turizam, ili je u pitanju još jedan dil na štetu države sa nekom od konkurentskih kompanija iz okruženja koje će imati ogromne benefite od gašenja MA", rekao je Nurković

15799 pregleda 95 reakcija 50 komentar(a)
Nurković, Foto: Savo Prelević
Nurković, Foto: Savo Prelević

Odluka nove Vlade da krene u proces gašenja nacionalne avio-kompanije Montenegro erlajns (MA) je potez koji će ostaviti dugoročne posljedice, smatra Osman Nurković, potpredsjednik Bošnjačke stranke..

Nurković poručuje da je riječ o ishitrenenoj i laičkoj odluci, a da će posljedice gašenja kompanije osjetiti građani, poslovni ljudi i cijela privreda.

„Nijesam siguran da li je u pitanju neznanje ili neiskustvo u rukovođenju kompanijama poput MA, čiji rad ili gašenje ima multiplikativne pozitivne ili negativne reperkusije na ukupnu privredu, a posebno na turizam, ili je u pitanju još jedan dil na štetu države sa nekom od konkurentskih kompanija iz okruženja koje će imati ogromne benefite od gašenja MA. Šta god da je u pitanju, za ovu kompaniju, turističku i ukupnu privredu Crne Gore, ovaj potez će ostaviti dugoročne posljedice”, kaže Nurković u saopštenju.

On ističe da su priče o stečaju MA i osnivanju nove kompanije laičke, bez detaljne analize koliko će sve to da košta i koje su direktne i indirektne štete koje će ova ishitrena odluka prouzrokovati.

“Prvi koji će osjetiti posljedice ove ishitrene, laičke ili drugim motivisane odluke, će biti građani, zatim poslovni ljudi, a onda i cijela privreda. Mnogo čudnih odluka u kratkom roku je donešeno od ove ekspertsko-apostolske Vlade, koje će vrlo brzo morati da objašnjavaju građanima, ali se plašimo da će posljedice biti nemoguće sanirati, pa onda ni kažnjavanje na izborima neće biti adekvatno učinjenoj šteti. Što je mnogo, neka je i od eksperata, mnogo je”, poručuje Nurković.

Prema njegovom mišljenju, neshvatljivo je da se prilikom donošenja Odluke o gašenju ne ističe ni jedna pozitivna činjenica iz ukupnog poslovanja ove kompanije.

“Zar ne treba istaći da je u periodu od 2017-2019. godine MA ostvario ukupan prihod od oko 210 miliona eura i da je prevezao oko 2 miliona putnika. Ne aboliramo nikoga od grešaka u rukovođenju, kojih je sigurno bilo, ali se mora istaći šta je bilo pozitivno, a naravno istaći i sve što nije valjalo. Sigurni smo da je mnogo više bilo pozitivnog, ali će vrijeme vrlo brzo pokazati pogubnost i posljedice ovako ishitreno donijete odluke. Imamo utisak kao da je dobijen nalog da se sve ovo uradi naprečac, bez obzira na posljedice”, zaključuje Nurković.