Lideri opozicije pisali Hanu: DPS brutalno zloupotrebljava Skupštinu

Bečić, Abazović, Lekić, Krivokapić i Joković apeluju na Hana da iskoristi svoj autoritet i da ukaže visokim vladinim zvaničnicima u Crnoj Gori da moraju raskidati sa lošim praksama i poništavanjem i onih malih napredaka koji se u određenim oblastima naprave zarad očuvanja svog monopola moći, a suprotno državnom interesu Crne Gore
20 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2017. 15:51h

Svjedoci smo da vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) brutalno zloupotrebljava Skupštinu Crne Gore i da kroz mehanizam samovolje većine smijenjuje one članove Savjeta (RTCG - prim. Vijesti online) koje ne kontroliše, a u isti uvodi svoje partijske vojnike, navodi se u pismu koje su evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju poslali predsjednici partija tzv. građanske opozicije, Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore, Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) Miodrag Lekić, predsjednik Demosa, Ranko Krivokapić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP).

"To se dešava suprotno izraženoj zabrinutosti EU, kroz njene izvještaje i poruke najviših zvaničnika. Time se ogoljava činjenica da DPS partijski interes stavlja ispred državnog interesa pristupanja EU, a što podrazumijeva i stvaranje uslova za nezavisan javni servis", ističe se u pismu.

U pismu dodaju da izuzetno cijene Hanovu kontinuiranu posvećenost evropskim integracijama zapadnog Balkana.

"U tom kontekstu, smatramo da je važan i fokus koji ste nerijetko i s pravom stavljali na pitanja slobode medija, kao jednom od temelja demokratizacije i evropeizacije regiona, a samim tim i Crne Gore. Znamo da pratite pažljivo i razvoj događaja kad je riječ o javnom servisu RTCG i pritiscima koji trpe članovi Savjeta RTCG u naporu da doprinesu njegovoj transformaciji u istinski javni servis, u službi svih građana i građanki bez obzira na njihove razlike, a što podrazumijeva i oslobađanje od višedecenijske partijske kontrole i uspostavljanje kritičke distance prema svim političkim subjektima", navodi se u pismu Bečića, Abazovića, Lekića, Krivokapića i Jokovića.

Lideri pet opozicionih partija su u pismu Hanu napisali i da je juče Administrativni odbor Skupštine Crne Gore, suprotno zakonu, predložio Skupštini Crne Gore razriješenje Gorana Đurovića, člana Savjeta RTCG iz reda nevladinih organizacija i jednog od onih članova koji je dao veliki doprinos u pokretanju pozitivnih promjena u javnom servisu.

"Podsjećamo da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nedvosmisleno utvrdila da Goran Đurović nije u konfliktu interesa, što je moglo predstavljati jedini pravni osnov za postupanje Administrativnog odbora u ovom slučaju. Dodatno, Administrativni odbor je nadležan za primjenu Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizije Crne Gore, koji Goran Đurović nije prekršio, a što je takođe nedvosmisleno utvrđeno u Odluci ASK-a. No, sve to nije zaustavilo Administrativni odbor da zastupa interese jedne partije i ugrozi javni interes. Nema sumnje da će ova vladajuća većina, shodno partijskog direktivi, brzo to potvditi u plenumu, kao što je prekjuče potvdila imenovanje dojučerašnjeg visokog rukovodioca DPS-a Sloba Pajovića", piše u pismu.

Oni ističu i da građani i građanke Crne Gore zaslužuju objektivan i profesionalan javni servis, oslobođen partijskih stega i otvoren za različitosti koje karakterišu crnogorsko društvo.

"Ovim se početak transformacije javnog servisa pokušava zaustaviti, a što će imati i nesagledive posljedice na inteziviranje unutrašnje političke krize. Dodatno, ovakvim inaćenjem u odnosu na nedvosmislene poruke iz međunarodne zajednice, prije svega EU čijem članstvu stremimo, crnogorske vlasti demantuju i svoju retoričku privrženost poštovanju evropskih standarda, na što mi godinama ukazujemo. Evropske integracije su do sada bile jedini motor kakvih takvih reformskih pomaka u pravcu društva funkcionalne vladavine prava, a što uključuje i slobodu medija i nezavisnost javnog servisa. Odnosom prema RTCG, DPS nikad flagrantnije, ugrožava i taj proces", navodi se u pismu.

Bečić, Abazović, Lekić, Krivokapić i Joković apeluju na Hana da iskoristi svoj autoritet i da ukaže visokim vladinim zvaničnicima u Crnoj Gori da moraju raskidati sa lošim praksama i poništavanjem i onih malih napredaka koji se u određenim oblastima naprave zarad očuvanja svog monopola moći, a suprotno državnom interesu Crne Gore.

"Vjerujemo da dijelite našu zabrinutost da ovakvi primjeri brutalne demonstracije partijske sile, uz kršenje zakona i evropskih standarda i najboljih praksi, ne mogu biti prihvatljivi za državu koja je u ovoj fazi pregovora sa EU, ali i da stavljaju ozbiljnu sjenku na samu EU ukoliko to bude tolerisala", zaključuje se u pismu.

Bonus video: