Matijević: Tivat će 2018. biti veliko gradilište

Ističući da budžet za kapitalne investicije najmanje opštine u Boki za 2018. iznosi više od 11 miliona eura, Matijević je najavila početak realizacije brojnih projekata unapređenja lokalne komunalne, a posebno saobraćajne infrastrukture
224 pregleda 4 komentar(a)
Novogodišnji koktel. Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Novogodišnji koktel. Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.12.2017. 14:59h

Pred nama je izazovna godina u kojoj nam predstoji puno posla jer će Tivat 2018. biti veliko gradilište, poručila je danas na novogodišnjem koktelu za medije gradonačelnica Tivta, Snežana Matijević.

Ona je istakla da je godina na izmaku za lokalnu upravu bila teška, posebno tokom ljetnjih vanrednih situacija zbog velikih požara, ali i uspješna.

Ističući da budžet za kapitalne investicije najmanje opštine u Boki za 2018. iznosi više od 11 miliona eura, Matijević je najavila početak realizacije brojnih projekata unapređenja lokalne komunalne, a posebno saobraćajne infrastrukture.

Kako se čulo, uskoro kreće izgradnja novog vodovoda za Krtole, uređenje obale u Krašićima, rekonstrukcija objekta DTV Partizan, kao i početak dugo očekivanog riješavanja problema saobraćajnih gužvi na Jadranskoj magistrali kroz grad, izgradnjom dva kružna toka u Kukuljini i kod zgrade stare Opštine na ulazu u centar Tivta.

Najavljeno je i da će do kraja januara u Tuvtu Centralna banka Crne Gore početi izgradnju novog poslovnog objekta u centru tog grada.

Gradonačenica i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) izrazili su zadovoljstvo rezultatima rada koje su u ovoj godini postigla novoosnovana opštinska preduzeća Autobuska stanica i Parking servis, dok su potpredsjednici Dejan Maslovar (SD) i Ilija Janović (HGI) izrazili rezervu prema rezultatima rada nekih kadrovskih riješenja u lokalnoj upravi koje je postavio njihov koalicioni partner DPS.

"Nezadovoljan sam komunikacijom sa direktotom Parking servisa (Slavišom Ognjanovićem –DPS) i njegovim odnosom prema zaposlenima u toj fimi i to se pod hitno mora rješavati", istakao je Maslovar dok je Janović kazao da je HGI nezadovoljan načinom na koji su mimo njihovog stava, donešene neke od strateških ovogodišnjih odluka u vrhu lokalne uprave.

"Predstoji nam realizacija puno razvojnih prijekata ali bi smo i neke izvođače radiva polako morali da stavljamo na "crnu listu" i da im se ne povjeravaju ovi poslovi jer smo sa njima imali dosta problema na terenu", ocijenio je Janović.

Kusovac je najavio da će se u najskorije vrijeme formirati zajednička firma opština Tivat i Kotor koja mora da do kraja avgusta 2018. preuzme gazdovanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

"Kotoranima nudimo aneks ugovora o osnivanju te firme da bi se na kraju krajeva u vlasničkoj strukturi nove firme uvažilo činjenično stanje u vezi ulaganja u izgradnju PPOV, odnosno da je Tivat uložio oko šest, a Kotor četiri miliona, dok mi snosiomo i sve troškove ekspropijacije zemljišta. To se mora reflektovati i na vlasnički i upravljački odnos u novoj firmi", kazao je Kusovac najavljujući da će lokalna uprava i zvanično Porto Montenegru "oprostiti" 5,5 miliona eura komunalija.

"Odluka o tome sa punom informacijom i nalazom vještaka jer se Porto Montenegro pozvao na član ugovora o prodaji Arsenala iz 2006. koji im omogučava da im se ulaganja u infrastrukturu, rušenje objekata i ekologiju "odbiju" od obaveze za komunalije, naći će se 17. januara pred odbornicima na sjednici SO Tivat.", kazao je Kusovac dodajući da će posebni devetočlani stručni tim do kraja februara izaći sa preporukom na koji način će Tivat zamijeniti brojna velika stabla palmi na javnim površinama koje je uništio surlaš.

Bonus video: