Proglas građanske inicijative 21. maj: Nova vlast podriva temeljne vrijednosti države

Proglas podžalo 439 profesora, advokata, ljekara, pravnika, novinara, studenata, sportista, slikara

11610 pregleda 212 reakcija 94 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Neodgovornim postupanjem nove vlasti podrivaju se temeljne vrijednosti države i crnogorskog društva i potrebno je odbraniti tekovine na kojima se zasniva savremena Crna Gora, kao građanska, sekularna, evroatlantska, antifašistička, multietnička i multikonfesionalna zajednica slobodnih naroda i građana.

To se navodi u Proglasu građanske inicijative 21. maj koji je podžalo 439 profesora, advokata, ljekara, pravnika, novinara, studenata, sportista, slikara.

Navodi se da nova vlast svakodnevnim aktivnostima otvoreno poriče i ignoriše ove vrijednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države.

"Populističkom retorikom, revanšizmom, nastavkom partitokratske prakse i otvorenošću prema snaženju velikosrpskog, kleronacionalistočkog i stranog uticaja novoformirana vlast vodi državu u neizvjesnost i poniranje", kaže se u Proglasu.

Ocjenjuje se da, istovremeno, nova vlast negira crnogorski identitet, falsifikuje istoriju i svodi viševjekovnu bogatu kulturnu tradiciju na jednonacionalnu i jednovjersku.

"Nova vlast pokazuje namjeru da Crnu Goru učini državom bez pamćenja i samim tim bez smisla postojanja. I zato ova vlast mora biti demokratski smijenjena voljom crnogorskih građana kako bi Crna Gora ponovo ustala i opstala", kaže se u Proglasu građanske inicijative 21. maj.

Ističe se da je građanima Crne Gore potrebna iskrena evroatlantska politika i demokratska vlada utemeljena na pravednoj i pravnoj državi, građanskoj i sekularnoj demokratiji, otvorenom društvu, očuvanju životnog prostora, preduzetničkoj ekonomiji i socijalnoj pravdi.

"Vlada koja će graditi humanu zajednicu, u čijem središtu su obrazovanje, nauka, kultura i zdravstvena zaštita po uzoru na prosvijećene evropske narode", kaže se u Proglasu.

Navodi se da bivša vlast nije ispunila očekivanja građana za koje je 21. maj bio i ostao simbol ostvarenja društva jednakih šansi, države bez pobjednika i poraženih i zajednice samosvjesnih i slobodnih građana.

"Bivša vlast slijedila je spoljnopolitička očekivanja i ideale izvornih crnogorskih suverenista, ali je zato unutrašnju politiku podredila stranačkim i partikularnim interesima", kaže se u Proglasu.

Zato stranke bivše vlasti, kako se ocjenjuje, moraju da se oslobode isluženih, nesposobnih i korumpiranih kadrova koji su opšte podredili ličnim interesima i time spriječili pošteno, odgovorno i uspješno vođenje javnih politika.

"Samo one državotvorne stranke, koje se temeljno reformišu dostojne su da se ujedine u borbi za Crnu Goru i pokažu da su vrijedne povjerenja crnogorskih građana da ponovo preuzmu odgovornost za vršenja javnih politika", navode iz pokreta 21. maj.

Potpisnici Proglasa ističu da kao slobodni crnogorski građani, nemaju drugu domovinu.

"Naš dom je bila i ostala samo Crna Gora i zato želimo da vrijednosti 21. maja ostanu nesalomljivi temelji naše državne politike koji se neće mijenjati dolaskom neodgovornih i kalkulantskih vlasti i pojedinaca", kaže se u Proglasu.

Navodi se da žele da se svi crnogorski građani ostvare u pravednoj državi, građanskom i sekularnom društvu.

"Zato nam svima treba Crna Gora kao zajednica slobodnih pojedinaca, društvo zaštićenih kolektivnih identiteta, znanja i kreativne kulture, država razvijene ekonomije, zemlja solidarnih građana, i buduća članica Evropske unije i pouzdan partner naših NATO saveznika", navode iz pokreta 21. maj.

Oni ističu da hoće da žive u državi koja će biti otvorena i prijateljska prema svim svojim susjedima ali, i u državi koja neće prihvatiti bilo čije hegemonističke planove i aspiracije.

"Zato pozivamo sve građanke i građane, nezavisno od njihovih nacionalnih, vjerskih ili ideoloških osjećanja, da se pridruže Građanskoj inicijativi „21. maj“ da sačuvamo i afirmišemo temeljne vrijednosti građanske i slobodne Crne Gore", kaže se u Proglasu.

Navodi se da je građanska inicijativa „21. maj" neformalni, demokratski i nestranački pokret slobodnih crnogorskih građana, pokrenut sa ciljem da se sačuvaju i afirmišu progresivne i slobodarske vrijednosti Crne Gore.

"Želimo Crnu Goru oslobođenu od sablasti prošlosti, Crnu Goru posvećenu budućnosti i evropsku Crnu Goru ispod njene zastave slobode", kaže se u Proglasu.

Među potpisnicima Proglasa su Rade Bojović, Ilija Vujošević, Branko Lukovac, Miodrag Živković, Dimitrije Popović, Marko Špadijer, Rifat Rastoder, Vukić Pulević, Nebojša Vučinić.

Bonus video: