Abazović: MA ugasili Đukanović i Marković, Lazović ostao na funkciji zbog DF-a

Abazović je kazao da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti sa predloženim izmjenama liberalan, praktičan i evropski zakon, i da će po prvi put sve zajednice biti dio "jedinstvenog pravnog poretka"

109614 pregleda 380 reakcija 356 komentar(a)
Abazović, Foto: TV Vijesti
Abazović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 27.12.2020. 21:03h

Montenegro erlajns nije identitetsko, već ekonomsko pitanje i tako ga treba tretirati, kazao je potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

"Ta državna kompanija je u ogromnim problemima i sahranile su je Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića, i bahati menadžment koji je svih ovih godina funkcionisao djelimično i van zakona", kazao je Abazović u Vijestima u pola sedam.

Pojasnio je da Vlada nije donijela odluku o gašenju MA, već samo primila informaciju o "katastrofalnom stanju" u toj kompaniji.

Abazović je kazao da poštuje "patriotsku notu" koju je vlasnik kompanije "Savana" Veselin Mijač iskazao za spašavanje kompanije, ali i ocijenio da je to urađeno neozbiljno.

"Ne samo da je protivzakonito, mi ne možemo da više brišemo dugove MA", kazao je Abazović. Ako su neke druge Vlade naučile da rade nezakonito, kako je kazao, nova Vlada će poštovati sve zakone u Crnoj Gori.

Mijaču je poručio da je komplikovano preuzeti kompaniju.

"Ako misli da to može na način samo što će poslati pismo o namjerama, bez detaljne analize, mislim da je to u službi dnevne politike, a ne spašavanja kompanije", ocijenio je Abazović.

Kazao je kako je siguran da Vlada pokušava da nađe najbolje modele za kompaniju i njene zaposlene koji nisu primili plate već nekoliko mjeseci.

"Mi ćemo, kada napravimo kompletnu analizu, pozvali nadležne organe da se pozabave nezakonitim radnjama prethodnih vlada", kazao je Abazović.

Istakao je da će Vlada biti posvećena pomoći zaposlenima u MA, u domenu koliko bude bilo moguće.

"Nije nam drago što smo došli u ovu situaciju, ali ovo nema veze sa ovom Vladom, već sa bahatim odnosom prema budžetu u prethodnom periodu", rekao je Abazović.

Ocijenio je da je sadašnja opozicija izvršila "desant na ekonomiju" zemlje i ostavila ogromna dugovanja, te poručio da će "brojni funkcioneri morati da odgovaraju."

Zakon dovodi sve vjerske zajednice u istu ravan

Abazović je kazao da će izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti uvrštene u dnevni red Skupštine, ocijenivši da to pitanje treba što prije riješiti i skloniti sa dnevnog reda.

Kazao je kako smatra da je u pitanju liberalan, praktičan i evropski zakon, i da nije diskriminatorski.

"Usvajanjem Predloga zakona ćemo u potpunosti dovesti u istu pravnu ravan sve vjerske zajednice i sve će biti dio jedinstvenog pravnog poretka", rekao je Abazović, i kazao da su uspjeli učiniti ono što prethodna vlast nije za 30 godina.

Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da "zakon niti ima namjeru da gasi, niti da osniva crkve" i druge vjerske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način.

"Ovo što su sad integrisane promjene, to je DPS nudio 15 dana pred početak izborne kampanje predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske", rekao je Abazović.

Kazao je da nema potreba za podizanjem tenzija, već da je vrijeme je da se Crna Gora pomiri.

Povodom najavljenog protesta ispred Skupštine Crne Gore u ponedjeljak, Abazović je kazao da mu je drago da građani sve više počinju da koriste pravo na protest, ali i ukazao da su zbog aktuelne epidemije koronavirusa zabranjeni skupovi i apelovao da ne bude kršenja mjera.

"Pozivam nadležne organe da sve protekne mirno i dostojanstveno, ali da se držimo onoga što je slovo zakona", kazao je on.

Kada je u pitanju sjednica Glavnog odbora URE, na kojoj su većinski podržane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Abazović je kazao da su oni koji nisu bili saglasni sa tim najviše zamjerki imali na kratak rok u kojem su im predstavljene izmjene dokumenta.

"Lično sam mislio da ovo pitanje treba što prije staviti ad acta i mislim da imamo bolji tekst nego samo brisanje spornih članova", kazao je Abazović.

Rekao je na Glavnom odboru URE 38 članova bilo za, 11 protiv i da je pet članova bilo uzdržano.

"Svi poslanici URE će to podržati, ali dozvolite da oni imaju pravo na svoje mišljenje", rekao je Abazović.

URA će podnijeti dva amandmana koji će, kako je kazao, dodatno poboljšati zakon.

"Adžić će biti glavobolja za one koji su kršili zakon"

Abazović je rekao da je ideja da potpredsjednik i poslanik GP URA Filip Adžić bude član najužeg kabineta potpredsjednika Vlade, čiji je cilj, kako je istakao, da se država oslobodi organizovanog kriminala i korupcije.

"Imam puno povjerenje u gospodina Adžića i mislim da je pravi čovjek na pravom mjestu, sa kojim niko ne može da se igra, koji nije podložan pritiscima i ucjenama, i mislim da će biti velika glavobolja za neke koji su kršili zakon, a koji su u ovom trenutku željeli da se prikažu na drugačiji način", istakao je Abazović.

Abazović je poručio da je prioritet Vlade borba protiv korupcije i kriminala, i kazao da je njena obaveza da mobiliše svakog u javnoj upravi da bude posvećen tome cilju.

"Da smo imali drugog v.d. direktora, Lazović bi bio smijenjen"

Kazao je da da želi da Specijalno tužilaštvo nakon hapšenja direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića bude efektivno i u drugim slučajevima.

Na pitanje da li Milivoje Katnić treba da ostane glavni specijalni tužilac, a nakon kritika Demokratskog fronta po tom pitanju, Abazović je istakao da to nije u nadležnosti Vlade, već Skupštine.

"Gospoda iz DF-a to znaju, zbog čega neće to javno da kažu, ja ne znam. Mi želimo da budemo efikasni, ail ne želimo da kršimo zakone i procedure".

Abazović je ocijenio da je tužilaštvo "izuzetno problematičan organ", da nije radilo ono što je trebalo da radi i imalo pogrešne prioritete, baveći se opozicionarima, a ne kriminalcima.

"To je nešto što moramo da mijenjamo i u tom kontekstu mislim da ćemo apsolutno imati slične stavove sa liderima DF-a".

Pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović nije smijenjen upravo zbog lidera DF-a, kazao je Abazović, pojasnivši da misli "na njihovo bunjenje" tokom procedure izbora vršioca dužnosti direktora Uprave polcije.

"Da smo imali drugog v.d. direktora Uprave policije, mislim da bi Zoran Lazović već prošli četvrtak bio van svoje funkcije. DF je bio snažno protiv toga i mi sad moramo da čekamo konkurs, novog direktora, koji treba da izabere strukturu", kazao je Abazović.

Na pitanje da li tvrdi da bi Lazović bio smijenjen da je na mjesto v.d. direktora došao Dragan Blagojević, Abazović je odgovorio: "Ja tvrdim ono što je istina".

"Mislim da u petnaest dana ne možemo da realizujemo sve što smo zamislili, niko ne može. Vlada radi punim kapacitetom i dobila je veliku međunarodu podršku za ovaj kratak period, omogućila je da niko ne brine o platama, penzijama i socijalnim davanjima i krenula je u demontažu sistema. Ali za demontažu sistema nam ne trebaju opstrukcije, naročito ne od onih koji nas podržavaju. Za demontažu sistema nam treba pružena ruka i aktivnosti koje idu u pravcu da se sve procedure i zakon ispoštuju, a da imamo zaista kvalitetne ljude, profesionalne i ljude koji neće imati problem sa zakonom na odgovornim mjestima", zaključio je potpredsjednik Vlade.

Bonus video: