Sitne čarke skupštinskih službenika, stigli i Krivokapić, Abazović i Mandić

Nezvanično je novinarima objašnjeno da generalni sekretar Aleksandar Jovićević opstruira rad Skupštine jer je član Državne izborne komisije

218291 pregleda 825 reakcija 164 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 28.12.2020. 22:55h

Poslanici vladajuće većine nakon višesatne nastavili su sjednicu Skupštine.

U plenarnoj sali su i premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Uoči nastavka sjednice došlo je do sitne čarke između skupštinskih službenika.

Nezvanično je novinarima objašnjeno da generalni sekretar Aleksandar Jovićević opstruira rad Skupštine jer je član Državne izborne komisije.

Državna izborna komisija prethodno je odbila da verifikuje mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste "Crno na bijelo", nakon što je Skupština danas obavjestila da je Filip Adžić podnio ostavku.

Sjednica je počela u 16 časova, sa četiri sata zakašnjenja, bez prisustva opozicije, a kvorum je utvrđen prozivkom.

Kvorum prozivkom tražilo je deset poslanika u skladu sa Poslovnikom

Sjednica je trebalo da počne u 12 sati, ali je kasnila zbog sjednica skupštinskih tijela i različitog tumačenja Poslovnika, čijim je izmjenama omogućeno onlajn učešće u radu poslanicima koji su u samoizolaciji.

Učešće u radu na daljinu omogućeno je poslanici Maji Vukićević (DF) i poslaniku Jevtu Erakoviću (DPS) koji se nije uključio u današnji rad parlamenta.

Skupština je ranije konstatovala ostavku Velja Čađenovića na funkciju člana Državne izborne komisije, kao i ostavka Adžića na funkciju poslanika.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tada je dao pauza dok se DIK ne izjasni o upražnjenom poslaničkom mjestu.

Šef Poslaničkog kluba koalicije Mir je naša nacija, Boris Bogdanović, zahtijevao je na početku sjednice da se kvorum utvrdi prozivkom, "imajući u vidu pokušaj opstrukcije rada parlamenta i pokušaj blokiranja od strane opozicije".

"Ovaj dom neće niko nikada blokirati dok smo mi u njemu. Ko god pokuša, imaće žestok odgovor sa naše strane. Sad ćete vidjeti kako se problem rješava za 15 minuta, ako sam dobro citirao bivšeg premijera", kazao je Bogdanović.

Prije početka sjednice poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je na konferenciji za novinare da je za kvorum potrebno fizičko prisustvo poslanika u skupštinskoj sali i da ima saznanja da je jedna poslanica vlasti u samoizolaciji.

Danijel Živković
foto: Biljana Matijašević

Prethodno su poslanici DPS-a napustili sjednicu Odbora za ljudska prava i slobode na kojem je raspravljano o Predlogu izmjena i dopuna zakona o slobodi vjeroispovijesti nezadovoljni, između ostalog, što od 16 evidentiranih vjerskih zajednica čak 13 nije pozvano na sjednicu Odbora.

Sjednici ne prisustvuju poslanici DPS-a, SDP-a, SD-a, BS-a, LP i albanskih partija.

Bonus video: